«Не з їхнього курятника»

08.11.2006

      Українці не надто розбещені подібними заходами. Хоч як це прикро, переважній більшості наших співвітчизників від книжкових ярмарків укупі із видавничими форумами - ні холодно, ні жарко. Їх усе більше гріють чужинські «мильні опери», розраховані на відверто овочевий інтелектуальний рівень. Але книжники й далі виявляють героїзм терпимості і наполегливості, вперто намагаючись долучити до літератури не лише пересічного громадянина, але й «керманичів» нашої держави.

      Чотири дні українські видавці, письменники, критики, журналісти та вчителі разом із запрошеними книжниками з-за кордону робитимуть спробу цікаво й інтелігентно долучити наших громадян до читання. Ярмарок традиційно відбуватиметься в столичному експоцентрі «Спортивний» Національного університету фізвиховання та спорту. Більш як на двохсот стендах буде представлено книжки майже трьох сотень видавництв, які спеціалізуються на дитячій літературі, підручниках, на класичних творах, творах сучасних письменників, дослідженнях світової науки, мистецьких виданнях та іншій літературі.

      У рамках ярмарку відбудеться День дитячої книги, День фантастики (звісно ж, за участі співачки Руслани), фотовиставка від газети «День», виставка дитячого малюнка від вихованців українських сиротинців, конкурс на кращу книгу ярмарку у шести номінаціях, кожного ярмаркового дня з 11.00 до 17.00 відбуватимуться одночасно по кілька «круглих столів», презентацій та автограф-сесій: до кольору, до вибору.

      На анонсованій прес-конференції багато йшлося про те, як вітчизняні видавці намагаються достукатися до наших рідних урядовців і як це слабко їм вдається. Особливо соковито висловився про владу письменник і видавець Віталій Капранов:

      - Ми не з їхнього курятника. Адже частина нашого уряду намагається переконати нас, що таких категорій, як порядність, совість, моральність, не існує. Друга частина - все вимірює «бабками», мовляв, якщо ти  бідний, ти «пролітаєш». Тому нам не зарадить ні Ахметов, ні Ющенко, ні, вибачте на слові, Янукович. Бо ми і грошей багато не маємо, але ми й не покидьки. Тому мусимо боротися самотужки.

      На прес-конференції з представників державних установ був лише голова Нацради України з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко. Пан Віталій справедливо зауважив, що від часу проголошення незалежності України з кожним роком з'являється все більше проблем, які безпосередньо стосуються духовної царини, а отже - майбутнього держави.

      - Ми маємо вдаватися до стратегічних напрацювань, - сказав Віталій Шевченко - Необхідно об'єднувати зусилля, щоб українська мова, український продукт - стали пріоритетними завданнями. Ці найважливіші національні пласти дуже занедбані. А президент Благодійного фонду «Товариство «Приятелі дітей» Марина Криса розповіла, що діти в українських сиротинцях зараз просять не шкарпеток чи цукерок, а саме книжок.