Українців зріднить «Чужина»

25.10.2006

      У тернопільському прес-клубі реформ репрезентовано перший народний проект, пов'язаний з надзвичайно актуальною нині для всієї України проблемою. «Чужина» — це проект нашого гіркого, як полин, і безвимірного болем часу, коли майже сім мільйонів співвітчизників заради виживання власних родин змушені батрачити на панків ближнього і далекого зарубіжжя. «Чужина» — це розбиті дзеркала щасливих сімейних пар, вибілені сльозами безодні дитячих очей, позбавлених материнської любові і мудрої батьківської опіки. «Чужина» — це безмежний простір протягів зневірених українських душ, які, мов неприкаяні привиди, блукають рідною землею опісля новітнього рабства...» Так дуже образно і дуже емоційно пишуть про своє дітище в короткій анотації до нього автори — мистецький керівник проекту, відомий поет-пісняр Олександр Смик та генеральний продюсер проекту, керівник продюсерського центру та студії «ГроЛіс» Ярослав Громадський. А саме дітище — це перший в Україні компакт-диск, на якому зібрано пісні, присвячені так званій трудовій міграції, чи, простіше кажучи, заробітчанству. Кожна з них, як, наприклад, почуті тернопільськими журналістами «Наша мама пахне татом» Олександра Смика чи «Лелеча доля» та «Ностальгія» Івана Яснюка — це окрема життєва історія, яка справді перевертає душу (перші слухачі-заробітчани, кажуть очевидці, взагалі ридали, коли слухали).

      Ідея створити такий диск виникла у Ярослава Громадського три роки тому, і весь цей час він буквально «збирав по пісеньці», щоб реалізувати свій задум. Звертався спочатку до широковідомих співаків, але ті виставляли кругленькі суми, тож вирішив зробити ставку на місцевих авторів і виконавців. Відтак митці Галичини і Волині — регіонів, по яких заробітчанство вдарило особливо — зробили своєрідний благодійний внесок у цю справу, яка, за словами Ярослава Громадського, робилася насамперед від душі й для душі. На тому, що проект «не комерційний, не розважальний і не для піару за рахунок проблеми», наголосив його мистецький керівник Олександр Смик. «Це — наша спроба об'єднати українців, — каже він, — прокласти своєрідний місток між тими, хто тут, і усіма тими, хто змушений був залишити рідну землю, і яких сьогодні близько десяти мільйонів. Допущення такого масового заробітчанства можна вважати злочином із боку влади. Адже руйнуються сім'ї українців, віддаються чужині їхні таланти і сили. Це триває вже понад десятиліття, тож ми вирішили хоч якось зрушити цю проблему з місця».

      Перший компакт-диск із «заробітчанськими» піснями має вийти сигнальним накладом у п'ятнадцять тисяч примірників. Справедливо називаючи це «краплею в гірко-солоному океані чужини», автори проекту закликають усіх щиро долучитися до «моральної реабілітації людей, які мріють повернутися на батьківщину і стати до розбудови власної держави для власних дітей». Імена всіх, хто долучатиметься до розповсюдження незвичайної пісенної збірки чи навіть кількома гривнями посприяє зростанню його накладу, організатори проекту обіцяють обов'язково публікувати в пресі та в друкованому додатку до самого диску. Його сигнальні екземпляри, до речі, вже надіслані в Америку та Канаду, а щодо перспектив ведуться серйозні переговори і з владою, і з естрадними зірками. Тим часом створення першого і наступних «заробітчанських» дисків — це лише одна із складових народного проекту «Чужина». В його рамках планується, зокрема, ще створення грандіозної мармурової скульптури з такою ж назвою, а також проведення «Солов'їного конгресу» — зібрання усіх виконавців, які співають-заробляють по далеких закордонах. Звернулися «батьки» проекту до журналістів і з проханням впровадити в газетах рубрики, під якими постійно друкувалися б максимально правдиві, гострі, відверті матеріали на теми заробітчанства. «Вертаймо українців в Україну!» — таким є загальне гасло проекту «Чужина».

 

КООРДИНАТИ

      Кошти на його підтримку всі бажаючі можуть перераховувати за такими координатами: товариство «ГроЛіс», 46001, м.Тернопіль, вул.Танцорова, 22, р\р № 260033112701 в Тернопільському відділенні № 4 Львівської філії АБ «Банк регіонального розвитку». МФО 325224 Код ЄДРПОУ 25346892