Тепер - «війна проектів»

14.10.2006

       Між урядом Януковича і Банковою знайшовся ще один привід для протистояння. Тепер суперечка стосується того, чий проект закону про Кабінет Міністрів ухвалюватиме Верховна Рада. Кабмін підготував свій варіант, секретаріат Президента - свій. Цілком зрозуміло, хто в якому проекті відводить урядові більші повноваження, а хто - менші. Позавчора у вечірньому ефірі телеканалу «1+1» міністр Кабміну Анатолій Толстоухов навіть висловив обурення з того приводу, що секретаріат Президента взявся готувати закони «не про себе, а про уряд». Це, мовляв, «усе одно, щоб ми в секретаріаті уряду готували закони про Президента». Отже, відтак пішла гра на випередження й пересилювання.

      Як повідомив учора один із постійних урядових «панчерів» - перший заступник міністра Кабінету Міністрів Олександр Лавринович, КМ спрямував на розгляд Верховної Ради проект закону «Про Кабмін». Лавринович уточнює, що після схвалення на урядовому засіданні 28 вересня законопроект, відповідно до попередніх домовленостей, зафіксованих, зокрема, в Універсалі національної єдності, був спрямований Президентові для направлення на розгляд парламенту в статусі невідкладного. Але «оскільки Президентом даний проект закону до ВР не направляється, а секретаріатом Президента заявлено про розробку власного проекту, ухвалено рішення звернутися до ВР з власною законодавчою ініціативою», цитує Лавриновича прес-служба Кабінету Міністрів. Уряд пішов напролом «з урахуванням нагальної необхідності в ухваленні закону, а також того, що на розробку урядового проекту було витрачено кілька років та зусилля кількох урядів».

      Серед новацій кабмінівського законопроекту Лавринович назвав норми, що підвищують роль Кабінету Міністрів під час проведення експертизи надісланих Верховною Радою проектів законів, які було внесено на її розгляд іншими суб'єктами права законодавчої ініціативи. Крім іншого, передбачається закріпити політичний статус членів уряду (у разі обрання члена КМ народним депутатом, він набуває повноважень депутата без звільнення з урядової посади члена уряду).

      Загалом, у «проекті Януковича» є чимало позицій, які суперечать намірам «кризових менеджерів» Банкової встановити прийнятний для Президента баланс повноважень із урядом. Тепер, виходить, два проекти з двох боків конкуруватимуть у парламенті. Й мають ще раз засвідчити, хто там більшість чи меншість, хто - коаліція й опозиція, і яке в них співвідношення сил.

ДО РЕЧІ

Янукович хоче визначати ще й зовнішню політику

      Цього тижня Віктор Янукович озвучив намір ініціювати перегляд давно діючого в Україні закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Ідеться знову-таки про баланс повноважень Президента й уряду в цій сфері. Згідно з чинним законом, зовнішню політику вирішальною мірою визначає Президент. Але оскільки закон про це приймає парламент, то Янукович і пропонує Верховній Раді переглянути систему координат. Ясно, що не на користь Ющенка. За розробку відповідного проекту, за деякими даними, з радістю взялися у фракції Соцпартії.

      У свою чергу представник «помаранчевих» - міністр оборони Анатолій Гриценко - вважає, що новий законопроект про основи зовнішньої і внутрішньої політики, ініційований Прем'єром Януковичем, повинен лише закріпити сьогоднішні зовнішньополітичні прагнення України. «Я впевнений, що якщо хтось спробує внести в цей закон принципи, які відрізняються від виборчої програми Президента Ющенка, - проект не має жодного шансу бути ухваленим [у парламенті]», - цитує Гриценка «Інтерфакс-Україна».

      Тобто проста «регіональна» більшість у ВР, звісно. Набереться, поправив себе міністр, але після цього закон буде ветований Президентом. «Тому я б не хотів, щоб робота над цим законопроектом негативно вплинула на сприйняття України у світі», - каже Гриценко.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Ігор Пукшин став ще одним заступником голови секретаріату Президента. Як повідомляє прес-служба Банкової, відповідний указ глава держави підписав учора. Пукшин, який обійняв останню вакантну посаду заступника глави СП, працює в юридичній компанії «Пукшин і партнери», яка спеціалізується на комерційному праві. Як пише «Українська правда», вважається, що пан Ігор є близьким до співвласника «Запоріжсталі» Василя Хмельницького (зараз депутат від фракції БЮТ). Пукшин балотувався на парламентських виборах-2006 за списком «Нашої України» під №102 (депутатами стали перші 80 списочників).

      Іншим своїм указом Президент призначив Віталія Кличка своїм радником. Раніше він був позаштатним радником глави держави.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>