За «москаля» відповість

04.10.2006
За «москаля» відповість

Акція протесту, організована ВО «Свобода». (Фото з сайту www.kiyany.com.ua.)

      4 жовтня в суді Совєтського району Новосибірська продовжиться процес над жителем Російської Федерації Тарасом Зеленяком (громадянином цієї держави Тарас себе перед судом не визнав. Річ у тім, що він має паспорт радянського зразка, який принципово не хотів змінювати на російський. Під час слідчих дій Зеленяку примусово видали паспорт громадянина РФ). Його звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та у «приниженні людської гідності за національною ознакою, здійсненою публічно» (Ст. 282 КК РФ). За цією статтею Зеленякові можуть дати від 2 до 5 років позбавлення волі.

      «Роки ленінської селекції, десятиліття непробудного пияцтва і звиродніння сіл, демографічна ситуація, що постійно погіршується, завдали російському генофонду непоправних втрат», — писав відвідувач форуму на сайті українського інтернет-видання www.proua.com під псевдонімом novosibirsk-2. Цей же користувач називав росіян «кацапами» і «москалями», яких хотів «хоч зараз виселити усіх на Нову Землю», ще й сам «дав би їм копняка під зад». Він співчував чеченцям і вважав розпочату проти Ічкерії війну несправедливою. Варто зауважити, що модератори (такі собі інтернет-цензори) на форумах слідкують за тим, щоб відвідувачі не використовували матірної лексики, а ось оціночних суджень на зразок «хохли», «тупі помаранчеві» та подібних на інтернет-обговореннях цілі «розсипи». Тому громадськість дуже здивувало те, що один з учасників таких «перелаювань» «попав під статтю». Викрив Зеленяка начебто його провайдер (організація, що надає інтернет-послуги). Те, що провайдер міг слідкувати за тисячами користувачів, тим паче читати те, що вони пишуть, у людей, обізнаних зі специфікою комп'ютерних мереж, викликає лише посмішку. В інтернеті йде жваве обговорення «справи Зеленяка», і багато хто вважає, що «виловили» інакодумця саме російські спецслужби, які, вочевидь, здійснюють моніторинг не лише друкованих видань, а й інтернет-простору.

      Невідомо, хто вказав ФСБ на «українського націоналіста» з Новосибірська, проте до Зеленяка нагрянули спецслужби, конфіскували комп'ютер, в пам'яті якого збереглися крамольні вислови. Довести, що це писав саме Тарас Зеленяк, а не хтось інший, технічно неможливо. Тим більше, що сам Зеленяк донедавна відмовлявся визнавати себе автором висловлювань, які з'явилися під «ніком» Новосибірськ-2.

      «Тарас не знав, що за ним слідкує ФСБ. Його ніхто не попередив, що заборонено називати росіян «москалями», — каже адвокат Зеленяка, 66-річний Володимир Мельников у коментарі сайту «Народний оглядач». — Він обговорював громадсько-політичні події в Україні і Росії, як це роблять тисячі людей. Ще ніхто не довів, що ці тексти писав саме Зеленяк. Їх знайшли у комп'ютері, але автора остаточно встановити неможливо, поки сам не зізнається».

      Лінгвістична експертиза визнала, що висловлювання Новосибірська-2 є образою на адресу росіян. Психологічна експертиза визнала Тараса Зеленяка цілком здоровим, але зауважила, що він відчуває «свою відчуженість з намаганням проявити свою індивідуальність».

      Реальних доказів провини Зеленяка у прокуратури немає. Саме для того, щоб долучити до цієї справи більше свідків, в суді оголосили переву до сьогоднішнього дня. Тим часом прокурор Сергій Самулін вважає, що доказів, зібраних під час попереднього слідства, цілком достатньо. «Цю справу можна вважати рідкісною — цитує його «Інтерфакс», — адже ми вперше розглядаємо випадок публічного виразу національної ворожнечі через інтернет».

      Російська влада вже давно намагається взяти вільний інтернет-простір під контроль. У 2002 році Дума РФ прийняла закон, згідно з яким працівників інтернет-видань, на яких з'являться посилання на опозиційні сайти, наприклад, на «Кавказцентр» (називалося це підтримкою терористів), можна притягати до кримінальної відповідальності. Голова московської Гельсінської групи Людмила Алексєєва в інтерв'ю «Новим ізвєстіям» жорстко розкритикувала тенденцію обмежувати свободу висловлювань в інтернеті. «Інтернет — це останнє вільне поле для обміну думками, яке залишилося у нас... Коли подавляють вільні висловлювання, починаються бунти. А якщо заткнути рота всім, у тому числі в інтернеті, це обов'язково закінчиться вибухом».

      «Сьогодні спілкування на інтернет-форумах не обмежено і не визначено законодавством: що це є і в якій спосіб регламентується таке спілкування. Отже, російська влада отримала хороший шанс, щоб тлумачити закон про розпалювання міжнаціональної ворожнечі широко і застосовувати його зокрема до авторів записів на інтернет-форумах», — переконаний головний редактор сайту «Уграїна» Ростислав Мартинюк. «Особливо брутальним є те, що цей прецедент створюється не на прикладі, умовно кажучи, великоруського шовініста або навіть нациста, а на прикладі громадянина Російської Федерації українського походження, який висловлював думку українця», — обурюється Мартинюк. — Вибір упав на українця, щоб влаштувати показовий суд над інтернет-користувачем, який висловлював думки, що не збігаються з позицією Кремля, але це міг би бути і грузин, і азербайджанець. Кремль зараз лякає не український націоналізм, а солідарність української громади з визвольними рухами в РФ. Сам по собі українець їм не страшний, їм страшна солідарність підкорених націй».

      Національно-культурна автономія українців (НКАУ) Новосибірська вважає, що не захищає особисто Зеленяка та не поділяє його скандальних думок. Проте у заяві, адресованій ФСБ, місцева громада українців звертає увагу «органів» на те, що не лише в інтернеті, а й у загальноросійській пресі, по телебаченню, у виступах публічних людей надто часто ображають українців. Члени НКАУ вважають, що Зеленяка спровокувала на різкі висловлювання «атмосфера взаємної недовіри в російському та українському суспільстві, що виникла завдяки неперервному потоку антиукраїнських публікацій у російських ЗМІ. «Я абсолютно не підтримую і не захищаю дурість і безвідповідальність російського українця Тараса Зеленяка, — каже головний редактор сайту «Кобза — українці Росії» Андрій Бондаренко. — Вважаю, що нам, російським громадянам і етнічним українцям, не можна допускати образливих висловів на адресу представників інших народів. Але водночас ми не будемо терпіти публічних образ на адресу народу, до якого ми з вами належимо». Нещодавно «Свобода» провела в Києві, біля посольства Росії, акцію на захист Зеленяка.

      Всеукраїнське об'єднання «Свобода» надіслало на адресу президента РФ Володимира Путіна лист з вимогою припинити переслідування громадян своєї країни за відстоювання позиції, окремої від тієї, що зайняла офіційна влада країни.

      Якщо Тараса Зеленяка таки визнають винним, це стане прецедентом для подальших судових процесів над «інакомислієм» у донедавна відносно вільному російському інтернет-просторі. 

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>