Перший замість Бога

27.09.2006
Перший замість Бога

«Учителя» підтримують сотні людей у всьому СНД. (з сайту Григорія Грабового.)

      Учні «чудотворця» Григорія Грабового, який обіцяв воскресити загиблих бесланських дітей, проводять численні акції на захист свого «спасителя». Послідовники російського екстрасенса, якого вже півроку тримають у московському СІЗО, з'явилися і в Україні. Днями в 11 українських містах заговорили про Грабового послiдовники його «вчення» i вимагали звільнення «учителя» з-під варти. Чи насправді зцілилися жителі Києва, Львова, Чернігова, Запоріжжя чи їх просто ошукали?
      Російського екстрасенса та «воскресителя» Григорія Грабового, який у червні 2004 року проголосив себе Другим пришестям Ісуса Христа, звинувачують у шахрайстві у особливо великих розмірах. Проте, незважаючи на затримання свого лідера, (міжнародна секта Грабового діє з небувалою активністю по всій території СНД та за її межами, вимагаючи звільнити новоявленого «спасителя світу», який, за їхніми словами, прогнозує катастрофи, зцілює від раку та СНІДу, а головне - воскрешає померлих.

«Стережіться, щоб вас хто не звів.

Бо багато хто прийдуть в ім'я Моє, кажучи: «Це Я» і «Час наблизився»

(Євангеліє від Луки, 21:8)

Вічне життя і держава... Григорій

      Вочевидь, дивовижні шоу Кашпіровського, Чумака та іже з ними нічому не навчили наших людей. Більше того, трагічний досвід «Аум Сенріке» та «Білого братства» неначе стерто з пам'яті тих, кому «пощастило» захопитися вченням Григорія Грабового. Про останнього достеменно відомо лише те, що народився він у 1963 році в Казахстані, закінчив Ташкентський університет за спеціальністю механіка, а свою дивовижну кар'єру розпочав з технічного огляду літаків за допомогою ясновидiння та передбачення землетрусів і техногенних аварій. Згодом володаря надможливостей помітив КДБ і, ймовірно, саме з того часу в Грабового виникла ідея створити власне «вчення» - з метою маніпулювання свідомістю мас.

      Виявилося, що Грабовий не тільки може лагодити техніку, не торкаючись її, а й діагностувати та лікувати своїх співвітчизників. СНІД, четверта стадія раку - будь-який невиліковний недуг начебто був під силу людині, яка за один рік закінчила медичне училище та у 1996 році отримала кваліфікацію фельдшера. Численні дипломи, членства у багатьох маловiдомих академіях світу, завірені медичні довідки зцілених Грабовим пацієнтів викликають немало підозр у тих, хто не вірить у подібні «благі звістки» та «другі пришестя». Як відомо, у нас і продається все: знайти нечистого на руку лікаря, який придумає спочатку фіктивну історію хвороби, а потім з непідробним здивуванням засвідчить цілковите зцілення «хворого», неважко.

      Наприкінці 90-х Грабовий організував секту в Москві й почав проводити семінари, поширюючи своє вчення «Про спасіння і гармонійний розвиток». Усім своїм послідовникам він обіцяв абсолютну відсутність будь-яких життєвих негараздів, здоров'я, щастя, а головне - безсмертя. Оскільки семінари були платними, у 2002-2004 роках «Фонд Григорія Грабового» спромігся навіть на те, щоб організувати політичну партію ДРУГГ (Добровольці-розповсюджувачі учення Григорія Грабового) і проголосити новоявленого Ісуса Христа у другому пришесті президентом Росії з 2008 року, який мав створити державу... Григорій.

      Увесь цей час Фонд та політична партія діяли цілком легально, «апостоли» Грабового не лише створили 250 філій у Росії, а й дійшли до України, Латвії, Казахстану та інших країн СНД. Зрозуміло, на пострадянському просторі люди соціально не захищені, живуть у політично нестабільних державах, а до того ж у більшості своїй релігійно безграмотні... Дивує тільки той факт, що росiйська прокуратура так довго не помічала у справі Грабового наявних «ознак злочину» і дала змогу цій секті розростися до таких небезпечних масштабів, що вже навіть ув'язнення організатора не є гарантією повного «знешкодження» його послідовників.

Грабовий «живився» на згарищах майже кожного теракту

      Грабовий і його поплічники «воскресили» тисячі людей. У тому числі усіх моряків підводного атомного крейсера «Курськ» (щоправда, так їх ніхто, звісно, не побачив). У 2004 році Григорій зі своїми помічниками приїхав до Беслана. Цинічним обіцянкам воскресити загиблих під час жахливої трагедії дітей повірила не одна бесланська мати, і відтоді комітет «Матері Беслана» розколовся на два табори - послідовників і противників псевдомесії. В Інтернеті розміщено лист голови комітету Сусанни Дудієвої, якою, безсумнівно, керували материнський відчай і водночас надія: «Хто наважиться судити нас за те, що ми перші відкрито заявили про своє пристрасне бажання вивчити цю працю (працю Грабового «Про воскресіння». - Авт.) і хочемо, використовуючи знання Григорія Грабового, воскрешати своїх дітей. Хто і що може нам протиставити у нашому материнському бажанні виправити те, що сталося». Справді, ніхто не здатен повернути до життя бесланських школярів, але ж і Грабовий цього так і не зробив. Єдине, що хоч трохи виправдовує Грабового у цій ситуації - це те, що він не брав грошей з постраждалих бесланських родин, принаймні так стверджує у своєму листі пані Дудієва.

Провидець «воскресив» навіть фоторобота

      Одним з ініціаторів кримінального переслідування Грабового став кореспондент газети «Комсомольская правда» Володимир Ворсобін, який восени 2005 року заплатив «воскресителю» майже 40 тисяч рублів за свого начебто нещодавно померлого брата. Грабовий, який називає себе провидцем, своїм ясновидiнням чомусь не зміг розпізнати, що перед ним не фотографія людини, а звичайнісінький фоторобот, зроблений зі світлин багатьох людей. Натомість самозваний месія запевнив пана Ворсобіна, що його брат уже воскрес, але поки що перебуває у південній півкулі, тому слід краще вивчати «вчення» Грабового і медитувати, щоб воскреслий скоріше вертався додому. Неважко здогадатися, що коли той не повернувся, відповідь була однозначна: «Не захотів».

      Як засвідчила «УМ» послідовниця Грабового, літня українка пані Світлана, яка брала участь у акції протесту проти затримання свого «спасителя» днями на майдані Незалежності в Києві, за курс семінарів у Грабового вона заплатила лише 300 гривень, але воскрешати навчилася не одразу. Три роки витратила вірна учениця на опанування «безсмертного» вчення, яке, за її ж словами, написане дуже складною науковою мовою, адже Грабовий - «академік багатьох академій». Очевидно, діє вічне правило: щось незрозуміле, занадто розумно сказане наша людина часто вважає таємничим, богонатхненним, спасительним. Воістину: чим незрозуміліше - тим «науковіше».

      Пані Світлана зізналася, що найбільше їй хотілося повернути до життя свою матір. За допомогою Грабового її вдалося воскресити, але розповідати щось більше про воскреслих родичів жiнка відмовилася, бо, мовляв, вони поки що не захищені нашим законодавством. Взагалі, під час акції на майдані Незалежності картина була просто вражаючою: близько 15 в основному стареньких бабусь з фотографіями свого ідола, які запевняли перехожих, що вони могли б жити вічно, бути здоровими, якби в Росії не затримали Ісуса Христа у другому пришесті.

      За теорією Грабового, всі повинні воскреснути, тобто питання про те, яким чином нашої маленької планети вистачить на всіх «мертвих, живих і не народжених», послідовники Грабовому не ставили. Більше того, якщо комусь до вподоби живий Гітлер, а не мертвий, що про це каже рятівне вчення? «Люди «звідти» повертаються оновленими», - запевняють новонавернені, тобто воскрешати може кожна людина. Якщо вам досі не вдалось це зробити, видно, померлий не хоче повертатися або ви ще недостатньо опанували саму методику. Словом, жодного воскреслого на акції не було - чи соромляться, чи теж перебувають десь у теплих краях, невідомо. Тільки одна жіночка-активістка зауважила: «Ви знаєте, вже надійшла нова інформація! Воскреслі пишуть книгу». Ймовірно, новостворений бестселер - ще один спосіб поповнити скарбничку арештованого «Фонду Григорія Грабового».

      Уже півроку Григорія Грабового тримають під слідством, його звинувачують у шахрайстві за статтею 159 Кримінального кодексу Російської Федерації. Якщо Грабового засудять, на нього чекає 10-річна проповідь свого «вчення» у колонiї суворого режиму.