Блискавка проти матері

26.09.2006
Блискавка проти матері

Рятівниця Неоніла з дітьми. (прес-служби УМНС у Волинській області.)

      Очевидно, цю страшну ніч 27-річна мешканка волинського містечка Ковель Неоніла Гага запам'ятає надовго - адже той дощовий пізній вечір міг принести страшну біду в її велику родину. Неонілу попросив доглянути за своїми дітьми дядько, доки він із дружиною відпочивав у санаторії на Вінниччині. Ось молода жінка і бавила вісьмох дітей Стрельчуків та двох своїх.

      Того дня дощило. Хмари, що затягнули небо, обіцяли грозу. Розряди блискавки та грому нагнали на дітей страху, тому вихователька рано поклала спати малечу. Коли Гага спустилася на перший поверх (а дитячі спальні знаходяться на другому), то почула звук, схожий на вибух, у будинку запахло паленою гумою. Старші діти принесли з гаража вогнегасник, щоб загасити електрощит, що загорівся. Аби переконатися, що все гаразд, жінка послала найстаршого хлопця на вулицю. Але той за мить повернувся з невтішною звісткою: горить дах будинку. Не зволікаючи, Неоніла побігла до спалень, вхопила на руки двох дітей, яким тільки-но виповнилося по року. Іншим вісьмом вона наказала йти за нею. Віддала найменших дітей сусідці, зателефонувала по мобільному телефону до народної служби порятунку й, упевнившись, що з дітьми все гаразд, кинулася назад до будинку, щоб винести звідти цінні речі та документи.

      Рятувальники, які прибули на місце події, оперативно загасили палаючий дах. До речі, як розповіли «УМ» у прес-службі Управління МНС у Волинській області, причиною пожежі стала кульова блискавка - сусіди бачили, як у покрівлю будинку влучив вогняний шар.

      Від головного управління МНС у Волинській області за порятунок дітей Неонілі Газі було вручено премію 500 гривень та грамоту. Еменесники зробили подання на ковельчанку для участі у всеукраїнській акції «Герой-рятувальник року-2006».