«Цей проект, напевно, Януковичу писала Анна Ахметова!»

21.09.2006
«Цей проект, напевно, Януковичу писала Анна Ахметова!»

Юлія Тимошенко назвала підготовлений Януковичем бюджет «найнепрофесійнішим бюджетом найнепрофесійнішого уряду». (Фото УНІАН.)

      «Правляча коаліція Партії регіонів, СПУ та КПУ просто запланувала в бюджеті реальне масштабне зниження рівня життя громадян, з яких 85 відсотків і так живуть за межею бідності», — це висновок Юлії Тимошенко щодо бюджетного процесу-2007, початого Кабміном Януковича. Вдаючись до властивої їй іронії, лідерка БЮТ на вчорашньому брифінгу в парламенті також зазначила: «Уряд абсолютно не володіє ситуацією в країні, абсолютно не розуміє, який бюджет складає. Ми вам зробили таблицю арифметичних помилок, допущених у бюджеті, — такого жоден уряд не допускав! Там відсотки не сходяться ні по-вертикалі, ні по-горизонталі. Напевно, цей бюджет складали Гулаки-Артьомовські та Анни Ахметови».

      «Вони («регіонали». — Авт.) настільки неприкрито грабують цей бюджет за статтями видатків, бо, видно, розуміють, що прийшли ненадовго», — каже Тимошенко. Адже «якби вони прийшли надовго, то намагалися б це хоч якось приховати, хоч якось пояснили суспільству. А так вони розрахували взяти з цього бюджету за півроку все, що можливо, а потім навіть якщо відійти, то відійти не з пустими руками». Лідерка БЮТ вважає: «I суспільство, і парламент, і політики не можуть пропустити такий бюджет, який «здоює» всю країну в одне відро, — це відро називається Партія регіонів». Відтак лідерка БЮТ повідомила, що її фракція зареєструвала постанову про повернення проекту Держбюджету-2007 на доопрацювання. В разі ж, якщо він буде ухвалений, Блок Тимошенко проситиме Президента накласти вето на таку постанову ВР.

      З-поміж іншого Ю.Т. також обвинуватила уряд Януковича в тому, що він збільшив видатки на своє утримання на 46,9%. Зокрема, для Мінфіну таке утримання зростає в 5 разів. «Зрозуміло, там у нас пан Азаров, і йому треба привільно жити, — продовжує Юля. — Наприклад, господарський департамент секретаріату Кабміну — це дачі, будинки, відпочинки, їжа, літаки — видатки зростають у 8 разів і сягають 2 мільярдів гривень». За словами опозиційної лідерки, утримання Мінархітектури (там «регіонал» Рибак) збільшено у 8 разів, Мінекономіки — у 4 рази, Міністерства охорони навколишнього середовища (там ще один чільний «дон», Джарти) — удвічі.

      Водночас Тимошенко вказала на скорочення або вилучення з проекту бюджету багатьох соціальних пунктів. Зокрема, в Держбюджеті-2007 не передбачено коштів на повернення боргів із «радянських» заощаджень громадян, у 4 рази зменшено відшкодування грошей освітянам тощо. Провідниця БЮТ також відзначила, що, незважаючи на обіцянки Януковича стати главою інноваційно-інвестиційного Кабінету, на ці програми його уряд передбачив стільки ж коштів, як і в минулорічному бюджеті.

      На думку Тимошенко, такий проект держбюджету на 2007 рік «можна назвати бюджетом національної небезпеки». «Це найнепрофесійніший бюджет найнепрофесійнішого уряду! — продовжує критичний наступ Юлія Володимирівна. — Цей бюджет сформований під гаслом «Тінь повертається» (адже передбачені проектом темпи приросту доходів бюджету від скорочення тіньової сфери у чотири рази менші, ніж були закладені у бюджеті на 2006 рік).

      Ще один мінус — те, що уряд Віктора Януковича переходить до запозичень під державні гарантії і вже в 2007 році може збільшити державний борг на 5 мільярдів гривень. Також, каже глава БЮТ, «абсолютно ризикованим для країни є те, що вперше за останні роки встановлено рекордний дефіцит бюджету — 2,6% (від приросту ВВП)»; «у 16 статтях цього бюджету безпідставно, протизаконно, непродумано збільшується тиск на підприємців, у 16 статтях бюджету вони отримують нові податки».

      Тимошенко розкритикувала Януковича ще й за те, що він, на відміну від Президента Ющенка, за час свого нового прем'єрства жодного разу не знайшов часу, аби зустрітися з нею, «поспілкуватися і зрозуміти, як мусять співпрацювати влада і опозиція».

      Загалом, робить висновок леді Ю, Кабінету Януковича залишилося існувати недовго. Як його скинуть? Уже не новим Майданом, переконана Тимошенко. «Сьогодні в опозиції достатньо правових механізмів, щоб не допустити укорінення цієї влади надовго, — переконана Юля. — Мені здається, що ще раз і ще раз звертатися до народу, щоб він рятував безглуздих політиків, буде неправильно по відношенню до народу. Ми не будемо зараз закликати людей вийти на вулиці, бо вони і так вимучені і зраджені політиками. Я ще раз хочу сказати: буде підписаний цей бюджет, не буде підписаний, — ми працюємо, щоб влади в Януковича в Україні не було».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>