«Касетний скандал» по-мадярськи

20.09.2006
«Касетний скандал» по-мадярськи

Угорцi пiшли на штурм телецентру в Будапештi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Ситуація в Будапешті — не лише екстраординарна, а й безпрецедентна для Європейського Союзу. Адже масові заворушення, під час яких чи не вперше з 1956 року, коли радянські танки душили угорське повстання, пролилася кров, спричинила публікація таємних розмов керівника уряду. Завдяки звуковому файлу, розміщеному невідомими на інтернет-сайті Державного радіо, країна дізналася, як нинішній прем'єр-міністр Ференц Дюрчань під час передвиборчої кампанії місяць тому свідомо брехав, прикрашаючи економічні показники Угорщини, тоді як насправді державна економіка стояла на межі колапсу. Що дивно — Дюрчань «нічтоже сумняшеся» визнав ідентичність записів. Опозиція вимагає відставки прем'єра, який «усвідомлено підриває віру народу в демократію».

 

Кривава ніч

      Учора вдень, за повідомленнями інформаційних агенцій, ситуація в угорській столиці була спокійною — громадський транспорт ходив, усі заклади в центрі міста працювали. Проте площа Сабадшаг (площа Свободи), де в ніч із понеділка на вівторок відбулися сутички демонстрантів та поліції, охоплена кордонами спецпідрозділів, а перед будівлею парламенту зібралися кількадесят осіб, які закликають співвітчизників до нових маніфестацій, передає «Ехо Москви». Усе скидається на те, що кривава ніч не повториться, принаймні у такому масовому вимірі.

      Ніч із 18 на 19 серпня і справді видалася страшною. На ранок з'ясувалося, що в сутичках поранено щонайменше 150 осіб, з них третина — правоохоронці. (Конкретних офіційних даних до вечора вчорашнього дня чомусь не було надано, тому всі медіа змушені були користуватися такими, «заокругленими», цифрами. Втім приблизність може свідчити принаймні про те, що поранених, які перебувають у важкому стані, або немає, або їх одиниці).

      Отже, після того як народ прослухав сенсаційні записи в інтернеті, права опозиція закликала соціаліста Дюрчаня до відставки. Понад 10 тисяч угорців у понеділок увечері вийшли на площу Сабадшаг під цим гаслом. Люди намагалися пробитися на державне телебачення, щоб у прямому ефірі виголосити свою петицію щодо скандальної політики нового уряду. До телецентру, зрозуміло, їх не пустили. Ситуація загострилася вкрай — учасники акції протесту пішли на штурм, намагаючись прорвати поліцейський кордон. У відповідь у бій пішли брандспойти і сльозогінний газ. Протестанти, серед яких, за даними властей, було чимало праворадикалів та футбольних фанів, перекидали і палили автомобілі, сміливо вступали у рукопашну з поліціянтами, зрештою від люті спаплюжили пам'ятник радянським «визволителям», встановлений на честь перемоги над фашизмом у II Світовій війні.

      Кільком людям вдалося-таки прорватися до телецентру і зачитати петицію в ефірі.

      Протест, утім, виявився локальним і короткостроковим (принаймні у такій, найгострішій, формі). Учорашній ранок не обіцяв жодних політичних наслідків, принаймні не було зрозуміло, якими вони будуть і чи загрожує ситуація політичною кризою. Радбез зібрався на екстрену нараду, про результати якої пресі не було повідомлено. А міністр внутрішніх справ, за даними радіо «Ехо Москви», подав у відставку. Однак цей акт теж був безрезультатним — його відставку голова уряду не прийняв.

«Людина з голосом, схожим на голос прем'єра»

      Сенсаційний аудіофайл було записано ще в травні, за кілька тижнів потому, як команда Ференца Дюрчаня вдруге поспіль виграла парламентські вибори. 25-хвилинна плівка зафіксувала відвертості, що прозвучали на закритій нараді у колишнього «вірного комсомольця» Дюрчаня. Переможець виборів підтверджує те, в чому, власне, його звинувачували суперники під час передвиборчих перегонів, — у доведенні бюджету до дірки, у приховуванні того, що економіка — на межі колапсу, і все це задля отримання другої каденції при владі. Пікантності записам додають цинічні коментарі Дюрчаня. «Ми обгадилися і не по-малому, а по-великому. Жодна європейська країна не діяла так тупо, як ми, — цитує агенція «Мігньюс». — Я ледь не помер, коли півтора року нам доводилося прикидатися, начебто ми керуємо. Замість цього ми брехали — зранку, ввечері, вночі». Прем'єр визнає, що «економіку (країни) втримало Боже провидіння, надлишок грошей у світовій економіці і сотні хитрощів».

      Коли означений запис пішов гуляти в масах, народ без труднощів упізнав голос прем'єр-міністра. Проте його речникам не довелося викручуватися за допомогою формулювань на кшталт «голос, схожий на голос прем'єра». Сам Ференц Дюрчань визнав автентичність записів, а свої грубі словесні пасажі пояснив приватною формою розмови, відвертістю зустрічі з друзями та колегами. Більше того — заявив, що «пишається пристрасністю своєї промови».

      Відвертість та самовпевненість голови уряду в цій скандальній ситуації стала додатковим доказом на користь версії угорських політологів про те, що джерелом витоку інформації став сам Дюрчань або, щонайменше, запис закритої бесіди розмістили в інтернеті не без його відома. Навіщо це було зроблено?

      Сам керівник уряду, виступаючи ввечері 19 вересня на каналі TV2, вину за НП поклав частково і на опозицію. «Відповідальність лежить також на тих, хто останні кілька тижнів говорив, що поточна ситуація у країні потребує радикального вирішення», — цитує його телевиступ «Лєнта.ру». Після оприлюднення записів прем'єр-міністр двічі з'являвся в телепрограмах і намагався перевести розмову в більш широке русло — про помилки угорської еліти після повалення комуністичного ладу в 1990 році. Відтак політичний оглядач Жолтан Кішелі в інтерв'ю «Ассошіейтед пресс» припускає, що скандальний запис «дозволить зменшити накал пристрастей навколо реформ і може бути використаний для підтримки уряду, який наполягає на тому, що реформи насущні та неуникненні». «У довгостроковій перспективі слова Дюрчаня матимуть стабілізуючий ефект, ефект «слабітєльного» як у політичному сенсі, так і в економічному, — вважає в інтерв'ю Бі-Бі-Сі інший політичний коментатор із Будапешта — Ласло Сереш. — Принаймні своїм соратникам Дюрчань зможе говорити, що не можна карати його за чесність, що все це він сказав, аби покласти край брехні».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>