Свято без голови

29.08.2006
Свято без голови

Депутат Руслана: виступ без комплексiв.

      П'ятнадцятий День незалежності України виявився дещо, змазаним. Попри свою «ювілейність» і «круглість», перенесенi, суботнi, урочистості в Києві пройшли без участі вищих посадових осіб держави. Влада й народ відсвяткували окремо, засвідчивши тенденцію до розходження в різні боки. Вищій владі, як виявилося, достатньо офіційного церемоніалу 24 серпня — власне в День незалежності, що йшов після дня жалоби за загиблим російським літаком. Простим людям, киянам, залишилося зсунуте на суботу свято, яке обійшлося без Президента, Прем'єра й Голови ВР (перший цього дня перебував на Львівщині на 150-річчі Івана Франка, другий і третій просто відпочивали).

      О 12-й годині на Хрещатику пройшов плац-концерт військових оркестрів, в якому брали участь 32 колективи з різних областей України. Як повідомляє прес-служба Міноборони, у «музичному марші» були задіяні 1100 осіб, причому браві вояки сусідили з гуцулами з трембітами та дівчатками в міні, вбраними «а ля козацька варта».

      За традицією, відкривала дійство рота барабанщиків Київського військового ліцею імені Івана Богуна. «Приймали» цей парад віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник, якому, певно, вперше з часів головування в Адміністрації Кучми було приємно відчути себе на провідній ролі, та нинішній глава секретаріату Президента Олег Рибачук. Iз ними був також в. о. міністра оборони Леонід Поляков і київський міський голова Леонід Черновецький.

      Щодо мера, то він уперше після тривалої відсутності (через проблеми зі здоров'ям) став учасником публічних заходів. Ясна річ, без піару не обійшлося: столичний голова разом із секретарем Київради Олесем Довгим пройшлися по центру міста, поспілкувалися з киянами, влаштували чергову «громадську приймальню». В обійми до панів Леоніда та Олеся потрапила навіть всюдисуща баба Параска, котра все ще плаче на людях через поразку «помаранчевої» коаліції.

      Під час параду в небо запустили тисячі синіх і жовтих повітряних кульок — це своєрідне ноу-хау таких свят.

      А зранку на центральній вулиці столиці пройшли спортивні змагання — «Естафета незалежності», в якій взяли участь лише близько ста осіб і яка нібито замінює масовий напівмарафон «Кубок незалежності».

      У «народних гуляннях» по центру Києва взяло участь не так багато людей, як у попередні роки. Зате значно більше було хлопців і дівчат, загорнутих у синьо-жовті прапори й хустинки, — мабуть, недавній День прапора, також «змазаний» трауром, припав людям до душі.

      А закінчувалися святкування аж трьома концертами — на Майдані, на Європейській площі, на Подолі. «Примою» майданівського шоу була Руслана Лижичко, і охочих подивитися стриптиз від народної депутатки було найбільше.

      О 22-й годині київське небо розмалював феєрверк, який запускали одразу з п'яти точок міста.

 

БЕЗ ПОЛІТИКИ НЕ ОБІЙШЛОСЯ
На Майдані «ламали» опозицію

      Під час військового параду на Майдані близько двадцяти активістів з наметового містечка, яке до недiлi ще залишалося бiля монументу Незалежності, стали навпроти сцени з плакатами «Прощай демократія — да здравствуют понятия!», «15 років. Політична брехня. Зрада» тощо.

      Міліція попросила протестувальників піти, але отримала відмову. Що й зрозуміло, адже активісти не перешкоджали параду, а свободу маніфестацій ніхто ще не скасовував. Коли стало зрозуміло, що мирно цей пікет усунути не вдасться, близько 15 правоохоронців почали силовим методом звільняти Майдан від активістів, порушуючи цим самим їхні конституційні права. Як повідомляє агенція «Майдан-інформ», у результаті деякі з маніфестантів отримали тілесні ушкодження, а одного забрали до відділку міліції.

      Альянс «Майдан» відтак висловлює сподівання, що міністр Луценко повідомить результати внутрішнього розслідування та імена «героїв», які віддали наказ міліціянтам розганяти мирний пікет.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>