Богдан Ступка — президент «Острова Крим»

25.07.2006
Богдан Ступка — президент «Острова Крим»

Богдан Ступка роздає автографи. (Фото PHL.)

      Що може бути кращим улітку для кінофестивалю за кримське узбережжя?  Отож. Власне підстав фестивалити в України, як і раніше, майже ніяких: відібрані для годиться кілька останніх iгрових фільмів із традиційними потугами на «поетичне кіно» ніяк не складатимуть конкуренції простим глядацьким картинам, які  печуть у Росії що турецький хліб.  Попередні українсько-російські фестивалі продюсерського кіно в Ялті й «Бригантини» в Бердянську чудово проілюстрували повну відсутність міждержавної конкуренції в цій галузі. Але оскільки фестиваль проводиться на території України, і Богдан Сильвестрович Ступка погодився бути його президентом,  треба якось викручуватися. Більше того, президент Ступка в інтерв'ю РІА «Новости» сказав, що «це тільки перший крок на шляху до великого міжнародного кінофоруму. В нинішньому фестивалі в Севастополі беруть участь тільки українські і російські кінематографісти, а в майбутньому, я сподіваюся, до них приєднаються творці всіх країн Чорноморського басейну». Напевне, Богдан Сильвестрович, який на сьогодні  є чи не єдиним  символом того, що українське кіно існує, бачить перспективу нашого кінематографа  оптимістичніше.

      У рамках фестивалю, який закінчиться 28 липня, покажуть понад 50 фільмів. Українські «Украдене щастя» Андрія Дончика, «Татарський триптих» Олександра Муратова, «Секонд хенд» Олеся Лупiя, «Ефект присутностi» Леонiда Павловського, покажуть  у рамках кінопрограми «Наше нове кіно» поруч із такими картинами як «Не хлібом єдиним» Станіслава Говорухіна. В плані фестивалю також дві  програми документального кіно — «Про людей» і «Кінотеатр» та дитяча програма, в якій вперше покажуть анімаційні фільми із серії «Колискові світу». Із особливих подій — світова прем'єра російсько-французького фільму Жоеля Фарже «Серко» із Олексієм Чадовим у головній ролі.

      Як повідомили нам у Мінкульті, організатори фестивалю, серед яких комунальне підприємство «Кіновідеопрокат» міста Севастополь, зверталися до Міністерства культури і туризму України по державну підтримку, а в міністерстві підказали їм надійне джерело фiнансування — Мінкульт АРК, в бюджеті якого на розвиток національної культури закладено десятки мільйонів гривень. Яку підставу для відмови знайшли в кримському Міністерстві культури — невідомо, тільки тепер фестиваль повністю фінансується з Москви — і в буквальному сенсі теж: крім держбюджету, гроші на «Острів Крим» дав Юрій Лужков із столичної казни, повідомило «УМ» джерело  в Мінкульті України. Через проблеми з грошима українську делегацiю в Севастополi представляють лише Богдан Ступка i член журi Борис Савченко. Отакий виходить «Острів Крим», до речі, автор однойменного роману Василь Аксьонов очолює цього року фестивальне журі.