Обережно, братва повертається!

14.07.2006
Обережно, братва повертається!

Олег Калашников на мiтингу.

      Злочин проти преси «регіонали» скоїли позавчора по обіді перед будівлею Верховної Ради. У Маріїнському парку знімальна група телеканалу СТБ робила репортаж у наметовому містечку прихильників ПР, й це не сподобалося окремим нардепам. До кореспондентки програми «Вікна-СТБ» Маргарити Ситник та оператора Володимира Новосада підійшли семеро «регіоналів», двоє з яких мали депутатські значки, й у грубій формі наказали припинити зйомку та віддати їм відеокасету. Не зрозуміло, що саме їм не сподобалося, адже, за словами Новосада, він знімав звичайні намети, те, як мітингувальники рахували талони на обід тощо.

      Тут слід відзначити, що за своїм партійним списком донецькі господарі провели до парламенту чимало своїх охоронців, спортсменів та водіїв. Те, що чимало подібних «бійців» при ухваленні рішень віддають перевагу кулакам, засвідчили вівторкові мордобої у сесійній залі. Багатьох з таких новачків із мандатами журналісти ще не знають ні в обличчя, ні за прізвищами. Але з тих, що підійшли до журналістів, Маргарита Ситник упізнала члена фракції ПР Олега Калашникова — саме в нього десять хвилин тому на мітингу вона брала інтерв'ю. Зрозуміло, що журналісти, переконані у законності власних дій, відмовили «регіоналіам». І почалося! Маргариту схопили на руки i віднесли вбік, а от Володимиру дісталося добряче — оскільки камеру оператор не віддавав, його побили, а коли забирали відеокасету — пошкодили дорогу апаратуру. Неподалік стояло з десяток правоохоронців, однак на крики журналістів, які благали втрутися i допомогти, вони ніяк не відреагували, а пішли подалі від місця інциденту...

      Згодом пан Калашников заявив, що ніякого насильства він та його хлопці не чинили, а журналістів назвав провокаторами, які «заважали проводити нараду». Маргариту Ситник депутат безцеремонно називав «зайкою» i просив «забути цю тему». Гарячкуватого «регіонала» можна зрозуміти, адже після інциденту більш досвідчені колеги, мабуть, роз'яснили йому, що за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів законодавством передбачається кримінальна відповідальність (КК, стаття 171) i «світить» до трьох років «колючки». До того ж, згідно зі статтею 17 Закону «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів», відповідальність за скоєння злочину проти журналіста під час виконання ним професійних обов’язків прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронних органів. Звісно, можна сховатися за депутатською недоторканністю, але ж із Калашниковим були й агресивні особи без депутатських значків.

      Факт захоплення касети невдовзі визнав інший «регіонал» — Дмитро Святаш, який каже, що це сталося через побоювання, ніби журналісти знімуть особисті моменти життя мешканців наметового містечка. І ніби такі побоювання після перегляду касети виправдалися. Цікаво, що мешканці наметового містечка, яких ПР позвозила сюди з областей, вважають територію Маріїнського парку своєю, обмеживши її блакитними стрічками. Й нічого журналістам тут знімати, бо «господарі», бачте, цього не хочуть!

      Інший «регіонал» Ігор Шкіря впевнений, що журналісти спеціально піаряться у ролі страждальців i женуться за сенсацією, щоб отримати хороші преміальні від керівництва СТБ.

      А тим часом оператор Новосад уже зафіксував побої, а СТБ готує заяви до міліції та прокуратури.

      На захист преси стали й окремі політичні сили. Розслідувати побиття журналістів вимагає від правоохоронців блок «Наша Україна». Учора з парламентської трибуни депутатка від «НУ» Лілія Григорович назвала напад «безпрецедентною подією, яка несе загрозу свободі» i звернулася до Віктора Януковича зі словами: «Оце таким чином ви починаєте свою ходу на посаді голови фракції і хочете стати Прем'єром?»

      Радикальнішим є Блок Тимошенко, який вимагає від правоохоронців притягнення до відповідальності винних депутатів із ПР. Депутат від БЮТ Микола Томенко пообіцяв, що його фракція ініціюватиме створення тимчасової спеціальної слідчої комісії щодо цього інциденту.

      Не зважати на все це було неможливо, тож Олександр Мороз від імені Верховної Ради доручив Генпрокуратурі та МВС розслідувати факт нападу депутатів Партії регіонів на журналістів СТБ.

      Уже за годину після цього (яка оперативність! — Ред.), але лише через добу після нападу, столична міліція встановила, що, дійсно, «у середу до знімальної групи СБТ  підійшли кілька чоловік з депутатськими значками і силою вилучили відеокасету». Даний факт перевіряється Печерським райуправлінням міліції, але жодна зі сторін у міліцію із заявами поки що не зверталася. В міліції ще визначають, як кваліфікувати дії нападників — кримінальний злочин чи адміністративне правопорушення.

      Тим часом Партія регіонів змінила тон і вустами Євгена Кушнарьова тепер перепрошує: «Ми приносимо вибачення представникам цієї вельмишановної професії. На жаль, наші молоді депутати не завжди вміють тримати себе в руках».

      Без коментарів.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>