Криза в головах

13.07.2006
Криза в головах

У центрі — Володимир В'язівський з розбитим до крові носом. (Фото УНІАН.)

      Учора в парламенті був день спокою, бо не було сесійного засідання. Воно буде сьогодні, і знову очікуються кулачні бої та борцівські сутички. Щоправда, позавчора Юлія Тимошенко повідомила журналістам: її фракція більше не братиме участі у нелегітимних засіданнях Верховної Ради й готуватиметься до позачергових парламентських виборів. За словами лідерки БЮТ, «відповіді на всі питання щодо дострокових виборів є у Конституції України», і зараз юристи проводять аналіз можливостей розпуску Верховної Ради та оголошення дострокових виборів. Утім джерела «УМ» у фракці Блоку Тимошенко свідчать, що вчора Юлині депутати налаштовувалися не на бойкот, а на силову боротьбу. «Якщо в парламенті буде тиша й гладь, Президент його не розпустить», — сказала Тимошенко на засіданні своєї фракції у вівторок.

      Утім одного бажання й навіть постійного галасу для розпуску ВР і призначення нових виборів мало. Конституція передбачає такі випадки, коли Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради:

      1) якщо протягом одного місяця у парламенті не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції;

      2) якщо протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано персональний склад наступного уряду;

      3) якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

      Перший варіант відпадає, бо коаліцій є аж дві. Третій пункт також закреслюємо — пленарні засідання хоч і некрасиво, але відбуваються.

      Є ще одна можлива підстава, яка вже не потребує візи Президента, — якщо 150 народних депутатів припинять свої повноваження і на їхні місця не прийдуть наступні зі списків політичних сил-відмовників. Однак для подібного самознищення Ради потрібна не лише змова двох великих фракцій (скажімо, БЮТ і «Нашої України»), а й згода їхніх опонентів. Бо лише парламентська більшість — як мінімум 226 голосів — може дати «добро» на позбавлення повноважень будь-якого нардепа. Відтак «Регіони» і Ко опозицію просто не відпустять.

      Тобто залишається другий варіант «2», і «дедлайн» для нього може настати вже 25 липня: якщо до цього дня не буде працювати уряд нової коаліції, глава держави матиме привід для розпуску Верховної Ради.

      Як видно, саме на цей варіант роблять найбільшу ставку радикали з БЮТ і «НУ». Позавчора обидві фракції подали свої адміністративні позови до Печерського районного суду. Їхні вимоги — визнати нелегітимним обрання Олександра Мороза Головою Верховної Ради та створення «антикризової» коаліції. Цікаво, що від «Нашої України» позивачем виступив один народний депутат Роман Зварич, який записав відповідачами Мороза і його наступника на чолі фракції СПУ Василя Цушка. Серед вимог пана Зварича — клопотання про заборону спікеру Морозу підписувати та вносити Президенту пропозиції щодо кандидатури Прем'єр-міністра України, а також заборону Президентові вносити на затвердження Верховній Раді будь-які кандидатури прем'єрів, запропонованих коаліцією депутатських фракції Партії регіонів, СПУ та КПУ.

      Водночас є підстави припускати, що дві політичні сили використовують такий юридичний хід для вирішення різних завдань. Блок Тимошенко не має іншого виходу, ніж боротися за перевибори парламенту, в якому не має права керувати «бандитська» більшість, а ось «Наша Україна» може використати тяганину навколо «антикризової» коаліції лише як спосіб затягування часу. Для чого? Не виключено, для переговорів про створення «широкої» коаліції з «Регіонами» (бажано без СПУ, КПУ і БЮТ), про посади, про тимчасове відсторонення чи заміну Мороза на свого спікера, або ж і про заміну кандидата в прем'єри Віктора Януковича на Юрія Єханурова.

      На жаль, такі припущення мають повне право на існування, хоча гасло «Не зрадь Майдан!» ніхто й не скасовував. Ще в понеділок політрада «НУ» ухвалювала рішення про невходження до «антикризової» коаліції, ще у вівторок «регіонали» розбивали «нашим» носи до крові (як депутату В'язівському), лупцювали підстаркуватих політиків-«шістдесятників», ще у вівторок «НУ» й БЮТ були майже союзниками, а вже вчора на Банковій почалися ганебні консультації за участю Януковича. Речники Партії регіонів інтерпретують їх саме як переговори про створення «широкої» коаліції. Це що — хронічна непостійність? Чи все ж зрада?

      Робота над створенням «широкої» коаліції почалася після того, як учора вранці Віктор Ющенко зустрівся з лідерами фракцій ВР (без Тимошенко). «Ми виходили з необхідності об'єднати політичні сили в парламенті і тим самим продемонструвати можливість знаходження компромісів», — резюмував ці переговори Олександр Мороз. «Сьогодні робоча група приступила до роботи [за участю] представників коаліції, яка створена у парламенті, і фракції «Наша Україна», щоб підготувати спільний документ, виходячи з необхідності реагування на ситуацію, яка склалася і яка потребує, щоб ми мали широку коаліцію, куди обов'язково буде входити «Наша Україна», — цитує спікера «Українська правда». Мороз вважає, що в основі широкої коаліції може бути той документ, що «був парафований» ПР і «НУ» й узято за основу 90 відсотків документа, який називається угодою про створення коаліції.

      Тобто Президент — за? Чи Мороз його неточно інтерпритує?

      Напередодні сам Ющенко, вийшовши після зустрічі з тим же Морозом до преси, з-поміж іншого зазначив: можливість формування «широкої» коаліції — це питання переговорного процесу між представниками фракцій цих політичних сил; тільки у рамках переговорного процесу можна дати відповідь на те, що може консолідувати український парламент; політичні сили, представлені у ВР, повинні припинити взаємну ворожнечу і знайти достатній рівень порозуміння для проведення конструктивної роботи.

      І щодо можливості розпуску парламенту та проведення нових виборів: «Я готовий і на такий крок, як формат вирішення питань, якщо вони не будуть вирішені своєчасно. Але ми не будемо чесні одні перед одними, тому що це буде форма пролонгації проблеми, а не її вирішення».

      Причиною колізій Ющенко назвав обрання Голови ВР поза рамками коаліційних домовленостей і підтвердив, що потрібно було сповістити про руйнування «помаранчевої» коаліції за 10 днів, бо «будь-який процес, який ведеться у Верховній Раді, повинен відповідати регламенту, закону, Конституції, а будь-яке відхилення веде до поляризації політичних сил парламенту».

      ...Так, це криза, але із криз потрібно виходити з честю.

      Так, бажано не допустити подальшого розколу України, але при цьому слід пам'ятати зобов'язання перед своїми виборцями і їхню жертовність у 2004 році.

      А ще ж є люди, які ставлять у центрі Києва намети на захист ідеалів Майдану...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Віктор Ющенко має намір звернутися до Верховної Ради з пропозицією повернутися у легітимне русло. За словами заступника голови секретаріату Президента Івана Васюника, глава держави «звернеться до парламенту письмово з пропозицією забезпечити у відповідності до Конституції та регламенту ВР ефективну діяльність парламенту». Зокрема, «вирішити питання щодо коаліції депутатських фракцій та внесення пропозицій щодо кандидатур на посаду Прем'єр-міністра, утримавшись від невиважених та безперспективних рішень».

      На вчорашньому брифінгу в СП Васюник також наголосив, що «та вистава, яка відбувалась у вівторок, суперечить європейським принципам парламентаризму і українському законодавству. Президент обурений, що останні рішення парламенту приймалися під тиском із намаганням підкупу, переманювання депутатів. Він закликає відмовитись від такого способу прийняття політичних рішень в парламенті, бо це шлях повернення до великої корупції у парламенті».

* * *

      «Будь-яка консолідація представників «Нашої України» з донецьким кланом освятить акт державної зради і зробить національну катастрофу незворотною», — наголосив учора у своїй спеціальній відозві Блок Юлії Тимошенко, запропонувавши «НУ» приєднатися до боротьби проти тих, «хто впродовж п'ятнадцяти років знущався на українським народом, кого люди силоміць викинули з можновладних кабінетів під час Народної Революції». Зараз вони «рвуться керувати державою знову», — йдеться у заяві БЮТ. Також у заяві міститься вимога до Президента призначити дострокові вибори ВР.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>