Досвід бере гору над молодістю

11.07.2006
Досвід бере гору над молодістю

Сергій Гончар радіє своєму успіхові. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Не було б щастя, та нещастя допомогло», — це прислів'я в повній мірі можна застосувати до українського велогонщика Сергія Гончара, котрий захопив лідерство на найпрестижнішій багатоденці професіоналів «Тур де Франс». Після того, як на початку «Великої петлі» розгорівся допінговий скандал навколо партнера Гончара по команді «Т-Мобайл» німця Яна Ульріха, всі надії цієї «стайні» були спрямовані саме на українця. І 36-річний гонщик із Рівного не підвів.

      Запорукою нинішнього успіху Сергія стала суботня гонка з роздільним стартом на 52 км між Сен-Грегорі і Ренном. Попри свій вік, Гончар довів, що є ще порох у порохівницях і впевнено показав перший час дня — 1 год. 1 хв. 43,6 сек. Його середня швидкість на дистанції становила 50,54 км/год. Найближчий переслідувач, американець Флойд Лендіс, поступився українцеві аж хвилиною! Третій призер, німець Ланг, програв Сергію 1 хв. 4,3 сек. Поруч у підсумковому протоколі етапу розташувалися українці Андрій Гривко («Мілрам») й Ярослав Попович («Діскавері ченнел») — миколаївець на 31-й позиції (+3.15,24), дрогобичанин — на 32-й (+3.16,81). І якщо Гривко як для молодого гонщика демонструє непогані результати, то від Попо очікували значно більшого.

      На попередньому рівнинному відрізку довжиною 189 км знову продемонстрував свої якості фінішера австралієць Роббі Макюен iз «Давітамон-Лотто». Вигравши в п'ятницю третій етап нинішнього «Туру», він одягся у зелену майку «короля спринту». Українці фінішували у загальній групі: Гривко — 26-м, Попович — 30-м, Гончар — 70-м.

      Недільний восьмий етап (181 км) виграв француз Кальзаті з команди «Превоянс», якого основна група відпустила у відрив лише через те, що він не претендує на лідируючі позиції. Сильвейн на 2 хв. 5 сек. випередив інших призерів — фіна Карльстрема i свого співвітчизника Хальганда. А ще через десять секунд приїхав пелетон, у якому перебували наші Гривко (41-й), Попопич (66-й), Гончар (100-й).

      У загальному заліку Гончар станом на ранок понеділка на хвилину випереджав Лендіса, а на третьому місці розташувався його партнер по «Т-Мобайл» австралієць Майкл Роджерс (+1.08). Попович посідав 23-й рядок загального протоколу, Гривко — 31-й. До речі, Андрій піднявся на третю позицію у змаганні молодих гонщиків, програючи німцю Фотену 2 хв. 8 сек., а шведу Левквісту — 57 сек.