«Чорна діра» над Ніжином

17.06.2006
«Чорна діра» над Ніжином

Так ніжинці ховали вбитого депутата. (автора.)

      Минулого тижня Ніжин прощався із вбитим міліцією льотчиком. А через кілька днів - із застреленим депутатом міської ради. Розповідаючи про те, що зараз відбувається у тихому Ніжині, один з місцевих журналістів сказав, що над містом неначе відкрилася чорна діра, яка витягує все добре і світле. Місто неначе «прибите» враженнями від двох жорстоких убивств. У тому, що сталося, місцеві жителі звинувачують владу. Людей можна зрозуміти: спочатку льотчик МінНС підполковник внутрішньої служби Олег Довганюк загинув під час бійки з п'яними міліціонерами (детально про це «УМ» писала тиждень тому), а вже восьмого червня вночі, після похорон пілота, у місті розстріляли депутата міської ради Григорія Потильчака. І це вбивство частина ніжинців пов'язує з іменем мера міста Михайла Приходька. Втрата орієнтирів, зневіра у владі, неприязне ставлення до людей у міліцейській формі заволоділи містом.

Розстріл на вулиці Московській

      У депутата Ніжинської міськради 37-річного Григорія Потильчака стріляли 8 червня біля його будинку, котрий, за якоюсь іронією долі, розташований неподалік міської лікарні. Смертельно поранений, він не добіг до лiкарнi кілька десятків метрів.

      «У ту ніч Григорія довго не було вдома, - розповіла кореспонденту «УМ» вдова загиблого, 28-річна Олена Дмитрієва. - О пів на третю зателефонував один з депутатів міськради і запитав, чи є Григорій Петрович, бо не міг йому додзвонитися. Після цього я вже не могла заснути - так неспокійно на душі стало. А за годину до мене прийшли зі звісткою, що чоловіка вбили. Вже потім дізналася, що близько першої ночі він поставив машину на стоянку в МРЕО, це тут недалеко, і йшов додому. Біля нашого будинку хтось вискочив із темряви і вистрілив. Сусіди кажуть, що чули постріл, а я не чула. Поблизу центральної лікарні його, смертельно пораненого, на землі помітив якийсь незнайомець і повідомив міліцію. Зателефонував не відразу, бо не мав мобiльного. Ніхто не давав свiй  телефон, люди не хотіли зв'язуватися...»

      Григорій Потильчак і Олена Дмитрієва жили разом п'ять років. Олена - друга дружина Григорія. Від першого шлюбу в нього залишилося двоє дітей - 7 та 11 років. Григорій Потильчак втретє збирався стати батьком, Олена ось-ось має народити дитину. Але сімейне щастя обірвав постріл з мисливської рушниці чи обрізу...

      Олена каже, що її чоловіку раніше погрожували. Це почалося ще до виборів, але після них тиск посилився ще більше. Вдова пов'язує це із складними стосунками чоловіка з мером міста Михайлом Приходьком. (Хоча молодший брат Приходька, за її словами, доводився кумом загиблому депутату).

      «Ще до виборів чоловіка якось викликали на приватну бесіду з Приходьком. І він пішов на неї зі зброєю, попередивши нас, куди і навіщо йде. Йому чинили досить серйозні перешкоди, коли він висувався кандидатом на посаду мера, - розповiдає панi Олена. - Тиснули й на мене (Олена разом з чоловіком були обрані депутатами міськради від блоку Юлії Тимошенко. - Авт.). Крім того, мій чоловік був директором комунального ринку. Приходько розробив такі схеми, які дозволяли йому користуватися коштами цього підприємства, і все це «навішувати» на Григорія Петровича. Коли чоловік сказав: «Я не крайній», тоді й почалися неприємності. Зараз коаліція фракцій БЮТ, «Нашої України» та СПУ складає більшість у міській раді. Це змушує Приходька нервувати. Чоловіка обрали головою депутатської комісії з бюджетних питань. І за його участі депутати призупинили дію деяких схем мера. Як голова комісії, вивчаючи матеріали засідань міськради та виконкому, Григорій Петрович знайшов факти фальсифікації деяких документів. Ці документи за два дні до смерті він у моїй присутності надіслав поштою до прокуратури області та МВС. Напередодні загибелі Григорій мав зустрітися з представником УМВС, щоб передати ці та інші документи щодо злочинної діяльності влади в Ніжині. Не сумніваюся в тому, що це замовне вбивство з політичних мотивів. Останні півроку чоловік займався лише політикою, навіть згорнув свою комерційну діяльність приватного підприємця».

Хто «замовив» Потильчака?

      Про те, що вбивство депутата Потильчака було замовним, політичним і пов'язаним з його діяльністю в міськраді, заявили одразу керівні органи БЮТ. А у Ніжині 33 депутати міськради (з 50-ти) підписали заяву, в якій пов'язують вбивство Потильчака з його діяльністю на посаді голови контрольної комісії. На сесії міськради одразу після смерті депутата міський голова Михайло Приходько намагався захиститися від звинувачень на свою адресу. Виступав довго, просив депутатів не нагнітати ситуацію, не використовувати трагедію у своїх політичних цілях, а також зрозуміти, що міська влада до того, що сталося, не причетна. Бо хтось нібито використовує це вбивство, щоб вести проти нього боротьбу.

      Що стосується правоохоронних органів - міліції та прокуратури - то зараз їхнє керівництво утримується від будь-яких коментарів вбивства в Ніжині. Порушено кримінальну справу за ст. 115 КК (умисне вбивство), створено слідчо-оперативну групу, ведеться розслідування. Хоча відразу після вбивства у МВС заявили, що міліція не вбачає у цьому вбивстві політичних мотивів, можливо, воно пов'язане з комерційною діяльністю загиблого. Втім уже через кілька днів правоохоронці заявили, що розглядають багато версій. Що ж стосується листів з компроматом, які, за словами Олени Дмитрієвої, були надіслані до прокуратури та міліції, то днями в облпрокуратурi «УМ» запевнили, що не мають їх у своєму розпорядженні.

«Системна криза в міськрайвідділі»

      Минулих вихідних у Ніжині побував головний міліціонер країни Юрій Луценко. Приїхати сюди його змусили останні події в місті. Спочатку міністр три години спілкувався з мешканцями райцентру, вислухав їх, потім провів підсумкову нараду з особовим складом міськрайвідділу внутрішніх справ. Свої скарги та зауваження керівнику МВС висловили близько сотні ніжинців. На нараді з ніженськими правоохоронцями Юрій Луценко підсумував почуте від скаржників. А ситуацію в міськрайвідділі окреслив як системну кризу, що формувалась роками.

      «Резонансні події останнього часу, - підкреслив міністр, - настільки обурили все місто саме тому, що були закономірними і до певної міри передбачуваними. Надто багато проблем мала у своїй діяльності тутешня міліція, надто багато нарікань викликали методи її роботи, її ставлення до громадян». На думку Юрія Луценка, міліція Ніжина потребує негайних якісних змін. Для цього невідкладно буде проведено позачергову переатестацію усього особового складу. На цей період від виконання своїх обов'язків відсторонено начальника міськрайвідділу, полковника міліції Миколу Рубеля та всіх його заступників. Керувати ніжинською міліцією Луценко тимчасово призначив свого представника в Чернігівській області Володимира Малая.

Кінець ери Приходька

      У четвер, 8 червня, швець Юрій Балаба підійшов до свого кіоску «Ремонт взуття» на вулиці Московській о сьомій годині ранку. «Там уже стояла міліція та люди у цивільному, - згадує Юрій. - Сказали, що тут знайшли вбиту людину. Хвіртка була вся у крові, а під нею - велика калюжа крові. Довго довелося змивати цю кров. Це страшно. Тільки у середу по вулиці несли вбитого льотчика - й знову смерть. Як можна так жити?!»

      А вже цього вівторка на центральній площі Ніжина відбувся мітинг. Люди вимагали від влади та правоохоронців навести у місті порядок і покінчити із засиллям криміналітету. А вже у середу депутати Ніжинської міськради більшістю голосів висловили недовіру міському голові Михайлу Приходьку. Мера звинуватили у порушенні ряду законів та зловживанні службовим становищем. Йшлося про занепад міських комунальних підприємств та незаконне створення міськуправління охорони здоров'я. «Питання про резонансні вбивства у місті не ставилися, але це теж підштовхнуло депутатів до прийняття рішення», - сказав пресі керівник фракції БЮТ у міськраді Сергій Охонько. Мер Ніжина не брав участі у роботі сесії - перебував на лікарняному. Йому стало зле ще під час поховання Григорія Потильчака. Зараз обов'язки міського голови виконує секретар ради Олег Баранков.

Чернігів-Ніжин-Чернігів.

А ТИМ ЧАСОМ... 

      Депутати з фракції БЮТ Броварської райради (Київська область) вимагають розслідувати нещодавне побиття голови фракції Галини Нетяги. Відповідну заяву днями оприлюднив депутат Броварської райради Іван Беца, її надіслано на адреси Президента України Віктора Ющенка, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та депутатам Київської обласної ради. Розбійний напад на пані Нетягу було скоєно на початку тижня, після чого жінка потрапила у лікарню у тяжкому стані.

      У самому БЮТ заявляють про системний жорстокий терор проти членів блоку, адже цей випадок уже третій за останній тиждень. Нагадаємо, що після вбивства депутата з фракції БЮТ у Ніжинській міськраді Григорія Потильчака, пострілами впритул, на очах у доньки, було розстріляно депутата Запорізької міськради, члена фракції БЮТ Віктора Савіна. Як бачимо, Галині Нетязі пощастило більше.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>