«Мочіть в сортірах» — на цей раз вино

19.05.2006
«Мочіть в сортірах» — на цей раз вино

Сулiя з грузинським вином ще не прийшла на український ринок — її принесли. (Фото PHL.)

Винна страта по-російськи

      Під Москвою з наступною телетрансляцією на всю Росію відбувся акт морального катування російських любителiв вин. Під колесами важких котків тріскало скло повних пляшок із-під дорогого та улюбленого багатьма гурманами різних країн світу грузинського вина. Червона та біла рідина благородних напоїв розтікалася на всі боки і без вороття йшла у землю. Разом із вином російські «санітари» фактично чавили серця гордого грузинського народу, який свою винну продукцію вважає національним надбанням. Але інше їхнє національне і ментальне надбання, а саме — горда вдача, яку не може сприйняти імперіалістична Москва, ймовірно, і стало причиною заборони ввезення грузинського вина до Росії і «показушного» знищення вже завезеного.

      Найсмішніше і найпарадоксальніше в цій ситуації, що буквально два тижні тому на міжнародному конкурсі, що відбувся саме у Москві, грузинський «Кагор» отримав «золото», «Сапераві» — «срібло», ще низка тамтешніх напоїв виборола «бронзу». Але з п'єдесталу ці вина опинилися в котловані, куди після театралізованої утилізації скидали рештки напою. Котловани покрили спеціальним гідроізоляційним матеріалом, аби алкоголь не потрапив до стічних вод. Загалом було знищено 700 тисяч пляшок, а перед тим аналогічній «смертній карі» піддали ще 8,5 тисячі пляшок молдавського вина.

      Нагадаємо, що заборона на винну продукцію з Молдови та Грузії у Росії діє з 27 березня згідно з рішенням російського головного санітарного лікаря Геннадія Онищенка. Потім він із тих же причин, а саме: невідповідність санітарним нормам, заборонив ввозити до РФ відому на весь світ грузинську «Боржомі». Ці дії у Тбілісі та Кишеневі пов'язують винятково з політикою. Серед останніх версій президента Молдови Володимира Вороніна, такий крок росіяни зробили як помсту за введення між Україною та Молдовою нових митних правил, які унеможливлюють контрабанду з Придністров'я, де чималі інтереси має Росія. А щодо фальсифікату вина, то, до прикладу, грузини не відкидають, що такий міг бути, але наголошують, що через це не можуть страждати всі грузинські виноробні підприємства. Адже фальсифікат могли виробляти де завгодно, а з виробництвом та потраплянням цієї нелегальної продукції на прилавки мали б боротися і російські чиновники.

Російське пиво опинилося в унітазі

      За кілька днів до публічної страти іноземного алкоголю у Москві відбулася акція на його захист, учасників якої згодом розігнав ОМОН. Під стінами Росспоживнагляду представники молодіжних організацій пропонували перехожим продегустувати «Яд» — так саркастично, перефразовуючи слова російських чиновників, вони обізвали грузинське вино та мінералку «Боржомі». На думку учасників протесту, більшість росіян насправді отруюються дешевою російською горілкою. Власне, цю думку театралізовано висловлювали вже грузини у себе на батьківщині, під посольством Росії, — вони вилили в унітаз кілька пляшок горілки та пива російського виробництва. Як відомо, у Тбілісі не відкидають можливості як крок у відповідь заборонити ввіз російського пива. Молдавани теж мають можливість помститися, і значно серйозніше. Адже Молдова є серед тих трьох країн, з якими Росії залишається підписати протокол про допуск на внутрішні ринки, аби нарешті вступити в СОТ.

Де двоє чубляться, перемагає третій, зокрема болгари

      А тим часом росіяни роздумують, як їм заповнити нішу на ринку винної та коньячної продукції, вивільнену грузинами та молдаванами. Зокрема, як повідомляє РІА «Новости», керівник апарату уряду РФ Сергій Наришкін закликав болгарських постачальників вина та виноматеріалів зайняти цю нішу, тобто збільшити поставки.

      А вже не перший місяць думають про те, як розширити експорт вина в країни Європи, в тому числі й в Україну, Грузія та Молдова. У Грузії за цю справу взявся сам міністр оборони. Він навіть особисто вмовляв представників співачки Дженіфер Лопес, аби вона приїхала на святкування Дня незалежності Грузії та публічно похвалила грузинське вино. Але півмільйона доларів, які пропонували їй у винагороду, Лопес виявилося замало. Зате допомогти Грузії у промоції їхнього вина зголосився американський сенатор Джон МакКей. Але наразі невідомо, за яку суму.

Саакашвілі і керує, і рекламує

      Приблизно місяць тому грузини започаткували акцію «Пийте чудове грузинське вино, заборонене в Росії». З таким гаслом у різних країнах відбуваються презентації кавказьких виноробів. Нарешті винне свято докотилося і до Києва. Як повідомили «УМ» у посольстві Грузії, наступного понеділка в елітному клубі «Арена» відбудеться фестиваль грузинського вина за присутності самого президента Грузії Михаїла Саакашвілі, який перебуватиме в українській столиці два дні на саміті ГУАМ. Саакашвілі уже не вперше особисто вдається до подібного промоушену, зокрема, роздавав вино на останньому саміті в Брюсселі.

      Водночас до акції антиросійської солідарності з грузинами можуть долучитися і українські телеканали. Як повідомив «5-й канал» iз посиланням на грузинську телекомпанію «Руставі-2» (яка стала ініціатором наступної акції), телекомпанії та рекламні агенції Азербайджану, України, Грузії, Казахстану та країн Балтії за пільговими цінами до кінця року надаватимуть рекламний час виноробам цієї країни. Наразі не вдалося з'ясувати, які саме українські ЗМІ долучилися до цього «благодійництва». А на «5-му каналі» «УМ» розповіли, що до них ще ніхто з виноробів iз такою пропозицією не звертався, і запевнили, що, якщо такі надходитимуть, вони готові їх розглядати.

В очікуванні вина та конкурентів

      Проте вітчизняні виробники не надто задоволені перспективами збільшення експорту іноземних вин. Вони вважають за необхідне вводити спеціальні мита і квотування на ввіз грузинських та молдавських вин. За словами директора асоціації «Виноградарі й винороби України» В'ячеслава Пономарьова, більшу загрозу для українських виробників складає імпорт молдавських вин, ніж грузинських, оскільки їхня ціна нижча, а обсяги поставок значно перевищують грузинські. Зокрема, при безперешкодному та необмеженому ввозі цієї винної продукції ціна однієї пляшки молдавського може скласти 8—9 гривень. «Молдавани просто заллють нас дешевим вином», — цитують голову правління компанії «Коблєво» Віталія Бобиніна «Українські новини». Наразі, за прогнозами Першого національного виноробного холдингу, сукупна частка грузинських та молдавських вин на українському ринку не перевищує три відсотки.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>