ЩО I ЯК СВЯТИТИ

20.04.2006

      Усе, що кладуть у кошик для освячення, має своє значення.

      Паска символізує водночас і той хліб, який разом з учнями споживав Ісус, і жертовного агнця (разом із пасками в церкві освячують і жертовний хліб — артос).

      Разом із паскою до кошика кладуть також кільце ковбаски, шинку, сир, масло — це символи добробуту.

Яйце — символ сонця.

      Хрін, який дехто також кладе до великоднього кошика, означає терпіння, з яким Христос прийняв свою земну долю.

      Можна покласти ще сіль, а от ножі чи інші столові прибори, які дехто також любить «святити», — це вже геть зайве. Адже молитви читаються на освячення їжі (хліба, у тому числі й пасок, продуктів тваринного походження — м'яса, яєць, сиру), тому інші предмети тут ні до чого.

      Зверху кошик традиційно накривають вишитим рушником або серветкою, яку під час освячення відгортають. У паску під час освячення вставляємо свічку.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>