Ренате Вольвенд: Раніше Україну доводилося змушувати до змін. Тепер вона сама демонструє таку волю

04.03.2006
Ренате Вольвенд: Раніше Україну доводилося змушувати до змін. Тепер вона сама демонструє таку волю

Ренате Вольвенд.

      Учора закінчився візит делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи до України у рамках передвиборчої місії. Її учасники, які перебували тут з 28 лютого, поїхали задоволені. Делегація на чолі з Ренате Вольвенд відзначила «суттєві покращання у передвиборчій атмосфері» у порівнянні з минулими президентськими виборами. «Умови, в яких проходять парламентські вибори, відповідають стандартам Ради Європи», — йдеться у заяві місії ПАРЄ.

      На такий висновок делегацію надихнули зустрічі з великою кількістю політиків та чиновників. А це і лідери партій, і міністри, і глава Центральної виборчої комісії, і судді. Усі вони, якщо вірити відозві європейців, «висловили довіру до виборчого процесу, а також сподівання, що ці вибори пройдуть за загальноприйнятими демократичними стандартами».

      Зауважимо, що зустрічалися представники ПАРЄ і з опозиціонерами. На запитання журналістів, які не помітили в заяві жодного слова про ймовірне застосування адмінресурсу (а про це навряд чи змовчала опозиція), відома в Україні Ханне Северінсен спокійно відповіла, що, звісно, якісь зловживання будуть, бо без цього практично жодні вибори не обходяться. При цьому вона відзначила, що в Україні нема централізованої машини зловживань і вони здебільшого зосереджені на місцевому рівні. Северінсен вірить словам Президента Ющенка, який переконує, що не допустить адмінресурсу.

      У результаті в заяві, за підсумками моніторингу місії ПАРЄ, критичні зауваження були доволі дрібними і ще раз підтверджували, що «місіонери» нічого «страшного» не побачили. Але, до речі, тут варто відзначити, що на прес-конференцію, присвячену підсумкам роботи місії, не прийшов один із делегатів, комуніст із Кіпру Дорос Хрістодулідес. Він очолював спостережну місію ПАРЄ у першому і другому турах минулих президентських виборів. І запам'ятався тим, що висловив незгоду з висновком ПАРЄ, ОБСЄ і НАТО щодо фальсифікації другого туру виборів. На його думку, делегація асамблеї Ради Європи діяла упереджено через симпатію до «помаранчевих». Також він упевнений, що у другому турі переміг Янукович, а порушення виборчого закону були з обох боків. Із цим «опозиціонером» кореспонденти «УМ» бачилися у вівторок, і пан Хрістодулідес обіцяв прийти на прес-конференцію. Але чомусь її зігнорував. Може, знов мав іншу думку?

      Щодо вищезгаданих «дрібних» (як сказано в заяві ПАРЄ, «технічних») негативів, то серед них на першому місці  стоїть те, що партії не заповнюють свої квоти у виборчих комісіях і не делегують туди своїх людей. Тому «місіонери» звернулися до всіх політичних сил із закликом «дотриматися відповідальності». Окрім того, європейці радять українцям звернути увагу на те, що в день голосування на дільницях можуть утворитися «пробки». Місію ПАРЄ також стривожив недієздатний Конституційний Суд. Представники асамблеї закликали Верховну Раду привести до присяги хоча б тих суддів, які вже призначені.

* * *

      Після прес-конференції кореспондентам «УМ» вдалося поставити кілька ексклюзивних запитань керівнику місії Ренате Вольвенд. Вона представляє в ПАРЄ Ліхтенштейн і є членом фракції Європейської народної партії. Саме за її «квотою» панi Вольвенд очолила місію.

      — Пані Вольвенд, очолювана вами делегація схвально відгукнулася про те, як Україна готується до виборів. Але ж більшість із тих пунктів, які ПАРЄ наполягала прийняти у своїй жовтневій резолюції (запровадження громадського мовлення, прийняття низки законів, розслідування справи Гонгадзе тощо), залишились невиконаними...

      — Те, на чому ми концентрувались у своїй жовтневій резолюції, — це були поради та зобов'язання, які мала виконати Україна, якщо вона хоче стати на шлях розвитку демократії. А зараз, у нинішній місії, ми аналізуємо передвиборчу кампанію. Делегація відзначила, що в цьому напрямi є позитиви. Тобто це трішки різні речі: у жовтні йшлося про демократичні зобов'язання України, а нині — насамперед про виборчу кампанію. І хоча ті пункти, які були викладені в резолюції, залишаються невиконаними, ми вітаємо те, як в Україні готуються до виборів. Водночас для виконання жовтневої резолюції ПАРЄ зроблено великі кроки. Влада висловлює готовність виконати настанови асамблеї та дещо для цього робить.

      — Однією з вимог резолюції було покарати організаторів фальсифікацій виборів. Чи наблизилась Україна до розв'язання цієї проблеми? Адже вона пов'язана і з нинішнім виборчим процесом.

      — На жаль, цей пункт справді не виконано. Коли ми були в Україні кілька тижнів тому, то зустрічалися з Генеральним прокурором і порушували це питання. Від нього ми почули, що над справами про фальсифікації працюють, що їх розслідують.

      — У день голосування ви будете в Україні. А коли приїдете сюди після виборів? І чи можна очікувати, що після того візиту з України знімуть моніторинг?

      — Це ще не вирішено. Коли буде сформовано парламент, коли він приступить до роботи, тоді й буде сенс приїхати в Україну. Мені здається, що ми приїдемо десь наприкінці літа або на початку осені. Щодо зняття моніторингу, то я не можу сказати, коли його знімуть. Треба подивитися на процеси, які відбуватимуться за нового парламенту, слідкувати за тим, як виконується «дорожня карта» ПАРЄ для України, чи підтримується демократичний рівень. Після цього, звичайно, ми зможемо приймати рішення. Я бажаю цього (щоб моніторинг було знято. — Авт.).

      — Тобто те, чи знімуть моніторинг, чи ні, пов'язане не тільки з виборами?

      — Насамперед, вибори мають бути чесними та прозорими. По-друге, слід виконати всі пункти «дорожньої карти». Нам приємно, що влада пішла назустріч. Якщо раніше Україну доводилося змушувати до виконання зобов'язань, то тепер вона сама демонструє волю до змін.

      — Опоненти нинішньої влади часто скаржаться на те, що їх переслідують. Чи зауважила ваша делегація під час свого візиту якісь утиски опозиції?

      — У нас немає даних про утиски опозиції.

      — Пані Вольвенд, півтора року тому виборчу місію до України очолював кіпріот, представник лівих сил. Ви, мабуть, знаєте, про кого йдеться?

      — Так, це пан Дорос Хрістодулідес.

      — Після минулих виборів він звинуватив делегацію в оприлюдненні документа, в якому заздалегідь було написано, що вибори пройшли з порушеннями i що перемога Януковича нечесна. Він казав, що насправді ПАРЄ не зауважила порушень у другому турі. Як ви прокоментуєте ці звинувачення?

      — Він буде у складі делегації ПАРЄ, яка прибуде в Україну на вибори. Я радила б вам запитати про це в нього особисто.

      — І все ж таки, його заяви свідчать щонайменше про одне — що у вашій делегації бувають кардинально різні точки зору на оцінку політичної ситуації. А чи спільні ви в аналізі того, як нині відбувається передвиборча кампанія в Україні? Чи та заява, яку ви оприлюднили, є «генеральною лінією» місії?

      — Так, у нинішній передвиборчій місії ми маємо цю «генеральну лінію». Ще на початку я сказала членам делегації: «Так, ми входимо до різних партій, ми маємо різні погляди, але ми мусимо виробляти спільну позицію». Бо як ми зможемо допомагати, якщо між нами не буде однієї думки?

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>