Кандидати у списку — що кіт у мішку

18.02.2006

     Знайомий із Полтавщини розповідає: останнім часом зустрічаються випадки, що полтавці виписуються з обласного центру й реєструються в селах. Ні, не з любові до природи та життя по-сільському. Мета єдина — бути обраним депутатом хоч найменшої ради. Про схожі ситуації на Сумщині чути не довелося, але, як кажуть, був би прецедент, а область знайдеться. Бо ж депутатська недоторканність так вабить! Кого — цілком зрозуміло: хто має в ній нагальну потребу. Тим паче, що сьогодні вона дає такі показові результати.

      49 подань зробила минулого року прокуратура Сумської області до рад усіх рівнів щодо дозволу на притягнення до відповідальності депутатів, які порушили закон. Задоволено лише п'ять подань. У 36 випадках — відмовлено, решта — в процесі розгляду. Перед веде обласна рада, яка «не видала» екс-«губернатора» Володимира Щербаня та ще кількох колег меншого рівня. Ба, не просто не видала, а ще й захищала декого — хоч до нагороди представляй. До речі, цілком у розріз із думками виборців. Добре, що ради тепер не називаються радами народних депутатів, бо слово «народних» в такому контексті читалось би зовсім цинічно.

      Утім ідеться не про те. Про нові вибори та ті списки, що формуються, у тому числі і з людей, які зі зрозумілих причин прагнуть недоторканності. Входять до них далеко не віддані партійці. Бо партійців часто взагалі не знайти. «Не можемо сформувати комісії, — бідкався член однієї з територіальних у невеликому райцентрі області. — Бо ж до них повинні, за вимогами, ввійти представники всіх партій, а у нас у районі членів тих партій просто немає». Хто ж стане списочником у такому разі? Спробуйте здогадатися. При цьому заклики до виборців бути пильними й дивитися, кого обирають поіменно в списку тієї чи іншої партії, можуть залишитися лише закликами. Бо ж повних даних про людей поки немає. Теркомісії, чи через зайнятість, чи через відсутність інформації, біографії оприлюднювати не поспішають. А якщо й стануть оприлюднювати, то лише — за браком місця та часу — перші п'ятірки. Немає гарантій, що в тих опублікованих даних будуть свідчення про факти судимостей, цифри з декларацій про прибутки та подібна «некомфортна» інформація.

      Медіа-менеджер Громадянської ініціативи «Знаю!» Андрій Горбаль на прес-конференції в Сумах розповів, як їх партнерська громадська організація спробувала з'ясувати у ЦВК, як будуть оприлюднюватися повні дані про кандидатів. На два звернення відповіли відписками. Так само не до того місцевим ТВК,  підтверджує й сумський регіональний координатор «Знаю!» Ірина Стойняк. Розповідають, що члени виборчих комісій посилаються на конфіденційність такої інформації. Але ж, наголошує Андрій Горбаль, даючи свої дані до комісій, кандидати підписують згоду на те, аби ці дані стали публічними.

      А от партії, каже Ірина, такі дані про своїх списочників надають охоче. Лише одна політсила області — комуністи —недоброзичливо відреагували на звернення «знайок».

      Утім все одно існують ризики. Перший: надання неповної інформації про перші п'ятірки-десятки-двадцятки. Бо ж навіть якщо, скажімо, дані декларацій будуть оприлюднені, всі ми добре розуміємо, що вони часто — досить веселе чтиво. Коли доводиться бачити оприлюднені прибутки наших окремих політиків, то часом хочеться відірвати від рота надкушений шматок хліба й надіслати їм терміново, аби не втратили свідомість від голоду, як гості на весіллі доньки Юлії Тимошенко (знову-таки, за її власними словами).

      Другий: списки довгі. І нема гарантій, що в необхідний момент члени «п'ятірки», які є «обличчям» партії чи блоку, не виявляться зайнятими чи хворими, списки, відповідно посунуться вгору, й чільні місця займуть ті, чиїх біографій виборці не вивчали.

      Третій: якщо навіть такі дані будуть повні, достовірні й матимуть гарантію незмінюваності, то де і коли встигнути їх оприлюднити? 45 політичних сил, списки всіх рівнів — це просто нереально.

      Що робити в такому випадку? Все ж таки кожному виборцю намагатися максимально цікавитися тим, кого обираєш. Бо зараз, укладаючи списки, ніби ховають кота в мішок. А коли виборці 26 березня його виймуть звідти, то невідомо, якої він масті та паршивості буде і чи буде взагалі котом. Отже, треба дізнаватися сьогодні, кого до мішків заховано.

      ...У своєму інтерв'ю «УМ» на самому початку цього року прокурор області Олександр Горбаль зазначив, що нині утримуваний під вартою екс-голова Сум і соратник Щербаня Володимир Омельченко разом з адвокатами справно знайомиться з матеріалами слідства. На останній прес-конференції прокурор свою думку вже змінив: пішло зволікання і явне затягування процесу. Проте, подейкують, пана Омельченка вже бачили в якомусь із численних партійних списків. «Чи не може бути, що зволікання відбувається саме у зв'язку з виборами?» — запитали Горбаля. «Може», — коротко відповів він...

 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>