Запрягаємо повільно. Як поїдемо?

14.02.2006
Запрягаємо повільно. Як поїдемо?

На жаль, спортивна пара Тетяна Волосожар і Сергій Морозов наразі найуспішніша з українських олімпійців... (Фото РЕЙТЕР.)

      На Олімпійські ігри до Турина українська делегація їхала з надією зламати стереотип стосовно нашої нації як «незимової» й повернутися на Батьківщину хоча б з однією нагородою. По перших двох днях бачимо, що зламати цю неприємну традицію буде непросто, бо, якщо ми готувалися «добре» у фінансовому сенсі лише останній рік, то більшість закордонних суперників роблять це постійно.

      Українські біатлоністи готувалися під керівництвом російського фахівця Анатолія Хованцева. І, мабуть, жевріла надія, що позитивний результат від його роботи дасться взнаки вже на головному старті чотириріччя. Принаймні сам наставник збірної вважав, що шанси на медаль в індивідуальних гонках у нас є. Слідом за Хованцевим всі повторювали, що ми цілеспрямовано готуємося до Олімпіади, тому й не демонструємо високих результатів на етапах Кубка світу. Наче спортсмени інших країн про Турин забули... Потім був збір на високогір'ї у Франції, і нарешті біатлоністи за тиждень до змагань оселилися в олімпійському селищі.

      Але суботній старт у чоловічій гонці на 20 км приніс нам лише розчарування. Вже на першій стрільбі «погорів» Андрій Дериземля, тричі поціливши у «молоко». І хоча чернігівчанин більше не «мазав», низька в порівнянні з конкурентами швидкість на дистанції не дозволила йому піднятися вище четвертого десятка. Та ж історія сталася і з сумчанином Олександром Біланенком та натуралізованим росіянином Олексієм Коробейниковим. Найкраще за інших виступив 29-річний Руслан Лисенко, котрий лише не розбив одну з двадцяти мішеней і опинився у підсумку на 18-й позиції.

      А перше «золото» Олімпіади дісталося ровеснику Лисенка — німцю Мікаелю Грайсу. Дві інші нагороди поїдуть до Норвегії. І якщо друге місце зірки біатлону Оле-Ейнара Бйорндалена виглядає закономірним, то «бронзу» його партнер по команді Халвальд Ханеволд буквально видряпав у російського ветерана Сергія Чепікова. Норвежець випередив олімпійського чемпіона Калгарі-1988 на 0,8 секунди!

      У вчорашній жіночій гонці на 15 км наші співвітчизниці теж не виблискували. Оксана Хвостенко повторила долю Руслана Лисенка — лише один промах та аж 21-ше місце. Олена Петрова три рази вистрілила невлучно, а Лілія Єфремова п'ять — що, звісно, не дозволило українкам і близько підібратися навіть до позиції Хвостенко. Причина та ж — слабка хода на трасі. Молода сумчанка Валя Семеренко з трьома незакритими мішенями фінішувала наприкінці п'ятого десятка. А медальний дубль зробили росіянки: Світлана Ішмуратова й Ольга Пильова значно випередили третю призерку — німкеню Мартіну Глагов.

      У неділю певні надії ми пов'язували з жіночою гонкою лижниць. 30-річна Валентина Шевченко трималася у когорті лідерів лише на 6 км 15-кілометрової дистанції, коли спортсменки бігли ще класичним стилем. А потім, коли лижниці перейшли на вільний стиль, наша прима здала позиції й у боротьбу за медалі не втрутилася. 26-те місце Вікторії Якимчук можна вважати цілком пристойним результатом для 25-річної харків'янки. Першу золоту «зимову» нагороду в історії Естонії виграла Крістіна Шмигун, яка у фінішному спурті випередила чешку Катерину Нойманнову. Володар Кубка світу минулого сезону норвежка Маріт Бйорген узагалі зійшла з дистанції.

      У чоловічому дуатлоні (лижна дистанція класичним ходом та «ковзанярським») бажаним результатом для українців було посісти місце хоча б у районі 30-го. Але не судилося. Казус трапився з івано-франківцем Романом Лейбюком, який потрапив у купу-малу на старті через зламану палку норвежця Фроде Естіла. Суттєвого впливу на результат українця це не справило, а скандинав попри це зумів дістатися срібного п'єдесталу.

      Дві наших пари виступають у змаганнях iз фігурного катання. Станіслав Морозов, який лише нещодавно відновився після травми гомілкостопу, трохи підвів партнершу, Тетяну Волосожар, впавши під час виконання досить нескладного стрибка. Далеко не безгрішним був виступ і дебютантів Олімпійських ігор Андрія Беха й Юлії Бєлоглазової. Однак, на день понеділка 12-та тимчасова позиція дуету Волосожар/Морозов наразі є кращим нашим результатом у Турині.