Прапор від Софі Лорен і вогонь від Бельмондо

14.02.2006
Прапор від Софі Лорен і вогонь від Бельмондо

Олімпійський прапор на стадіон внесли видатні спортсмени та актори, зокрема Софі Лорен (у першому ряду праворуч). (Фото РЕЙТЕР.)

      Інтрига навколо таємничої особи, яка мала запалити олімпійський вогонь зимової Олімпіади-2006, для коментаторів УТ-1 Сергія Савелія й Григорія Палія так і залишилася нерозв'язаною. Українські телетлумачі разом з іншими прогнозистами гадали, що в ролі завершального «палія» виступить легендарний італійський гірськолижник Альберто Томба, однак він лише вніс олімпійський смолоскип на стадіон. Потім передав іншим колегам-лижникам, ті донесли факел до ще однієї титулованої гірськолижниці Дебори Компаньйоні... А кому передала вогонь Дебора, наші коментатори так і не зрозуміли. Зате були щиро вражені тим, як після помаху руки чарівної блондинки по колах у центрі арени двічі — туди-сюди — пробіг яскравий феєрверк, а від нього й спалахнуло велике полум'я в стилізованій чаші. Блондинкою на останньому етапі виявилася відома лижниця Стефанія Бельмондо.

      «Пристрасть живе тут» — гасло ХХ Білої Олімпіади цілком відповідало й церемонії відкриття Ігор на туринському «Стадіо Олімпіко» (до цього — «Стадіо Комунале»). Її безпосередніми свідками стали 30 тисяч глядачів, кожен із яких долучився до святкового дійства. На кріслах власників щасливих, хоч і дорогих, квитків чекала срібна целофанова сумка з дзвіночком, електричним ліхтариком і білим плащем-накидкою. Відтак трибуни стали світлими і в певні моменти дійства пускали срібні «хвилі», світилися лампочками та відгукувалися мелодією дзвоників.

      Усе змішалося в цьому шоу. Сім тисяч акторів чого тільки не зображували. Спочатку було символічне ковадло, потім — «серце Турина», складене з сотень людських фігур у червоному. Затим по сцені поїхали хлопці на роликах із газовими горілками на спинах, прийшли корови, феї, кавалери... Іноді символічний ряд дії ставав зовсім складним для розуміння, але основа, в принципі, лишалася ясною: Турин — промислове, але водночас душевне, живе місто; історія Італії багата, як і її мистецтво. Прапор країни внесла сліпуча актриса й модель Карла Бруні, а державний гімн зворушливо заспівала маленька дівчинка, якій допомагав хор із 82 осіб.

      Далі на арені з'явився гігантський стрибун із трампліна: його силует та вправу віртуозно зобразили 447 чоловік, які в потрібному порядку переміщувалися по полю. За це можна було присуджувати перше «золото» Олімпіади-2006.

      Над сценою з'явилися п'ять великих підсвічених металевих кілець, які складалися у символ Олімпійських ігор, і саме під ними на арену входили колони країн-учасниць. Почали із засновників-греків, закінчили господарями-італійцями. Загалом — 80 держав (планувалося більше, але деякі власники ліцензій вирішили відмовитися від участі в Іграх).

      Найчисленнішими виявилися колони США та Італії. А чи не найтепліше уболівальники вітали невеликі групки з таких екзотичних для зимового спорту країн, як Сенегал, Кенія, Ефіопія, Венесуела. Якщо для більшості учасників свята температура повітря на рівні нуля градусів була цілком прийнятною, то для гостей з екватора це, м'яко кажучи, холоднувато.

      Українці, які йшли за прапороносцем — саночницею Наталкою Якушенко, — були вбрані в яскраві блакитно-жовті спортивні костюми. Трохи пізніше з'ясується, що в Турин поїхало забагато спортивних і зовсім не спортивних чиновників, які взяли до складу делегації в тому числі і своїх дружин...

      Їм було на що подивитися: топ-модель Єва Герцигова грає роль Венери, символ італійської краси Софі Лорен несе олімпійський прапор, вдова Джона Леннона Йоко Оно говорить про мир, леннонівську пісню «Імеджин» виконує Пітер Гебріел, співає свою арію Лучано Паваротті. Інсценізовані сюжети від часів Данте, доби Відродження та бароко «дотанцювали» до індустріальної доби, одним із символів якої став червоний болід «Феррарі»: посланець «Формули-1» отримав колеса й вилетів на центр сцени, щоб із гуркотом і димом виписувати піруети.

      Багатьом здалося, що шоу було надто затягнутим, однак такий зараз «формат» церемоній відкриття Олімпійських ігор. Феєрверки та потужні промені світла виглядали виграшно на тлі чорного вечірнього неба. Обійшлося без накладок. Ну хіба що багатьом не сподобалися надто жорсткі заходи безпеки перед входом на стадіон, але на те є свої пояснення: по-перше, антитерористична пильність зараз не може бути зайвою, зокрема з огляду на «карикатурну війну» європейців з ісламістами, а по-друге, найвищою гостею на VIP-трибуні була сама Лора Буш, перша леді США.

 

ПОПЕРЕДЖЕННЯ БУКМЕКЕРАМ

      Президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге негативно ставиться до діяльності букмекерських контор, які приймають ставки на результати змагань Олімпіади-2006. Досі букмекерам заборонялося приймати ставки на підсумки олімпійських турнірів, але для Ігор у Турині зробили виняток. Утім керівник МОК вважає: «Це суперечить духу олімпійського руху та Олімпійських ігор. Тому необхідно суворо контролювати спортивний тоталізатор, тримати його в певних рамках».