«Їх розшукує міліція...»

11.02.2006
«Їх розшукує міліція...»

Обмануті інвестори роздобули фото одного з підозрюваних у шахрайстві — Олега Шестака — і просять помістити його у розділ «Їх розшукує міліція».

      За інформацією «України молодої», вчора про обвал будівельної «піраміди» на первинному ринку житла в Києві доповіли Президентові Віктору Ющенковi. Глава держави в понеділок матиме зустріч із міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і дасть йому відповідне доручення з приводу розслідування діяльності групи компаній «Еліта-Центр». Як стало вiдомо, частина грошових переказів за незбудовані квартири йшла на рахунок компанії ТОВ «Компанія Еліта Будінвест» (р/р 2600131445, МФО 320854) в акціонерному банку «Діамант» — той самий, за яким стоять відомі в сучасній українській політиці діячі, згадувані, скажімо, у зв’язку з боями навколо взуттєвої фабрики. Так що розбиратися є в чому.

      Тим часом, інформує УНІАН, столична міліція затримала бухгалтера «Еліти-центр», він зараз перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Про це журналістам розповів начальник Головного управління МВС Києва Віталій Ярема. Двоє головних підозрюваних, які нібито й заволоділи коштами (як мінімум 400 млн. грн. за вісім «повітряних замків»), виїхали з України в напрямку Росії ще до того, як у міліцію почали надходити заяви обманутих акціонерів. «Сьогодні ми проводимо низку оперативно-розшукових заходів з метою розшуку їх за кордоном й екстрадиції в Україну», — повідомив Ярема. За його словами, «механізм, за яким було прокручено аферу, досить простий, однак новий для України». А «повернути гроші вкладникам настільки ж реально, наскільки реально затримати організаторів злочину».

      Організатор цієї афери приїхав в Україну близько півтора року тому, каже начальник київської міліції. Правоохоронці зараз мають інформацію про те, що в нього є два паспорти на два прізвища, а в Києві залишилася його сім'я. У Києві зловмисник вклав близько 10 млн. доларів у купівлю семи майданчиків, на одному з яких почав будівництво житлового будинку, щоб демонструвати його як доказ того, що роботи ведуться. (Тут варто врахувати слова мера Олександра Омельченка: «Ми не виділили цій компанії жодного квадратного сантиметра землі!».) Одночасно почалася рекламна кампанія з інвестиційного будівництва — житло пропонувалося за цінами трохи нижчими (на 20 відсотків), ніж загалом по ринку.

      До «розкопок» пана Яреми, які були відомі пересічним інвесторам «Еліти» ще на початку цього тижня, можна додати, що вони (інвестори) просять не вважати їх «лохами», які повелися на «піраміду» у стилі Льоні Голубкова. Адже загальний рівень цін на первинному ринку житла в Києві виглядає явно завищеним, тож в «Еліти» було дуже навіть «людське» обличчя, тим паче, ця фірма мала необхідну підтримку в міськдержадміністрації, і перевірки служб безпеки великих банків-кредиторів називали «елітівців» надійними бізнесменами. Але мер міста Омельченко, знімаючи з себе відповідальність, у своїх коментарях після вчорашньої апаратної наради в КМДА наполягав на такій версії: «Крах «Еліти-центр» спричинили два чинники: ударна шахрайська схема керівників компанії та ініціатива громадян, які довірили свої кошти фірмі з сумнівною репутацією, піддавшись на обіцянки отримати житло, дешевше на 50 відсотків (у Яреми — 20! — Ред.)».

      Віталій Ярема схильний пов'язувати згаданого, але не названого ним організатора з аналогічними будівельними аферами в Росії. З іншого боку, агенція УНІАН, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, повідомляє, що один із засновників «елітної» афери перебуває вже в Ізраїлі.

      За даними «УМ», другий (ізраїльський) паспорт мав Олександр Волконський — громадянин Росії, голова правління цієї «мильної бульки». Крім нього, «в бігах» перебуває й Олег Шестак, заступник голови правління. До речі, відомо, що мобільний телефон Шестака — 8-067-993-38-70— вмикався вже після того, як він утік із контори. Так що за цією зачіпкою міліція може встановити принаймні його місцезнаходження на момент «виходу в ефір».

      А щодо надії обманутих інвесторів, то вона зажевріла трохи більше після того, як позавчора провів прес-конференцію Ігор Циганок. Це — генеральний директор ТОВ «Фінансово-будівельна група «Еліта-центр», він нікуди не тікав, бо каже, що не брав участі у злочинній схемі й вийшов із числа організаторів будівництва з часткою активів ще в 2004 році.

50 відсотків акцій ЗАТ «Будівельно-інжинірингова компанія «БІК» (основа «Еліти») Циганок продав уже згаданому росіянину Волконському, відтак той став стовідсотковим власником «БІКу». Тепер Циганок просить не плутати його з «поганою» «Елітою», яка продавала фіктивні квартири під цим брендом нібито без його відома, пояснює обставини злочинної схеми (афера набрала розмаху, коли з'явилися фірми-«прокладки»), і каже, що проблемне будівництво можна завершити, доплативши певну суму з кожної квартири і розібравшись із кількаразовими продажами одних і тих самих площ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>