Батьки осиротіли...

26.01.2006

       Побутовий травматизм в Україні сьогодні став основною причиною дитячої смертності — це засвідчує страшна статистика: за останні п'ять років від нещасних випадків у нашій країні загинуло близько десяти  тисяч  дітей. Міністерство освіти й науки протягом минуло року займалося аналізом цієї жахливої проблеми та намагалося з'ясувати її причини. Виявилося, що майже щодоби на автошляхах України гине дитина, ще одинадцять — отримують травми та каліцтва. Тільки протягом десяти місяців 2005 року в Україні у ДТП постраждало більш ніж дві тисячі дітей. Кожна третя дорожньо-транспортна пригода сталася через порушення дітьми правил поведінки на вулицях і дорогах. Наприклад, хтось із  дітлахів  переходив вулицю у непередбаченому для цього місці або несподівано вискакував  на проїжджу частину просто перед транспортом, що наближався. Далися взнаки і суттєві недоліки у підготовці самих водіїв. 

      Статистика доводить, що дуже багато дітей гине на воді. За 9 місяців минулого року в Україні втопилося 235 дітей — переважна більшість трагедій, до речі, трапилася у сільській місцевості — на озерах, ставках та річках. Найкритичнішими виявилися кінець зими та початок літа — саме на цей період припадає найбільше нещасних випадків. Дається взнаки і той факт, зазначають експерти, що чимало наших дітей не вміє плавати.

      «Як свідчать оперативні дані за 9 місяців 2005 року, — зазначає завідувач сектору  безпеки життєдіяльності Міністерства освіти і науки Володимир  Степаненко, — левова частка нещасних випадків зі смертельними наслідками у побуті сталася через причини, що, певною мірою, вважаються соціальними. Втрата життя через самогубства та отруєння — це п'ята частина від усіх нещасних випадків зі смертельними наслідками. Тільки за останні п'ять років з цієї причини пішло з життя 740 школярів. Найвищі показники смертності в результаті суїциду були зареєстровані в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Київській та Луганській областях. Найменше цих випадків у Волинській, Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях. Упродовж останніх років загибель школярів старших класів від ураження електричним струмом теж отримала соціальну ознаку, бо сталося це в результаті крадіжки кольорових металів. Треба зазначити, що дорослі практично не роблять зауважень сторонній дитині, яка поводиться небезпечно на вулиці: грає на будівельних майданчиках чи в інших заборонених місцях, використовує в іграх вогонь, підпалює петарди, грає на проїжджій частині або має намір перейти дорогу в неналежному місці».

      Загалом же за дев'ять місяців 2005 року від нещасних випадків загинуло 753 дитини. Причини цих страшних трагедій визначили фахівці Міністерства освіти й науки. Перша з них — це  порушення або незнання дітьми правил поведінки у небезпечних місцях. Друга — низька нервово-психологічна стійкість дітей. Третя — поширення негативних тенденцій і антисоціальних проявів серед дорослих і підлітків. Серед чинників — вплив неякісної, відверто шкідливої продукції ЗМІ, загальне падіння культури населення, соціальне розшарування і зниження моральності, втрата ідеалів, посилення тенденцій безнадії і зневіри у молоді. А ще —  безвідповідальне та неуважне ставлення батьків і дорослих до особистої безпеки та безпеки своїх дітей. На колегії Міністерства освіти і науки було вирішено приділяти значну увагу вивченню правил безпечної поведінки безпосередньо самими педагогами. До речі, тепер керівників навчальних закладів при прийомі на роботу обов'язково будуть екзаменувати на знання теорії з «безпеки життя». А от психологи та соціологи отримали додаткове завдання — зануритись у вивчення причин самогубств серед молоді і знайти шляхи для попередження цього лиха.