Влада вам у поміч!

12.01.2006

       Що робити, якщо ти раптом опинився за межею виживання? Надто якщо в тебе є особливі потреби і без сторонньої допомоги ніяк не обійтися. У країні на цей випадок існує Всеукраїнська благодійна акція «Милосердя», у рамках якої державні чиновники мають дбати про малозахищені верстви населення. У Києві подібні заходи виділили в окрему програму. І назву дали їй — «Турбота». Програма з'явилася вперше у 1997 році, тоді міська адміністрація на матеріальну допомогу малозабезпеченим верствам населення виділила майже 6 мільйонів гривень. У 2002 році гаманець «Турботи» мав уже 140 тисяч гривень, а на 2006 рік міська влада планує виділити 170 мільйонів гривень. Наразі міська комплексна програма «Турбота» на 2006—2010 роки вже затверджена. Її презентували на засіданні Київського прес-клубу.

      Серед пріоритетів «Турботи» — подальше вирішення невідкладних питань з правового та інформаційного забезпечення, медичне, торговельне, побутове та культурне обслуговування малозабезпечених громадян столиці. До роботи за цією програмою залучають більше двох десятків головних управлінь міста, чотири київські міські центри та сорок громадських організацій, що надають соціальні послуги. А ще юристiв, які раз на тиждень у територіальних центрах соціального захисту безкоштовно консультуватимуть малозахищених громадян. Цього року особливу увагу приділятимуть співпраці з громадськими організаціями. Працівники системи соціального захисту підвищуватимуть в університетах та інститутах Києва свою фахову підготовку.

      З-помiж iншого передбачається збільшити кількість прилаштованих для проїзду інвалідів тролейбусів і автобусів на міських маршрутах, а також і додаткові рейси для людей з обмеженими можливостями. Наприклад, попіклуються столичні чиновники про підвезення родичів до хворих у психіатричну лікарню, що розташована в місті на крутій горі. Йдеться у програмі і про будівництво спеціальних квартир і будинків для інвалідів з обмеженнями руху. Програма обіцяє підтримку розвитку гуртожитку для людей з обмеженими інтелектуальними здібностями. Для стареньких самотнiх людей також задумано будувати спеціальні будинки. Програмою передбачено проведення для інвалідів шахово-шашкових турнірів, екскурсії, безкоштовні сеанси в кінотеатрах. Пропонується створити систему платних інтернатних установ із поліпшеними умовами для інвалідів і навіть створення системи кредитів на таке будівництво. А ще задумано зробити такі собі дитячі садочки для стареньких та немічних дорослих, інакше — центри денного перебування. Такі центри вже існують для деяких категорій дітей-інвалідів, і їх кількість має збільшуватись. Для підлітків і молоді з кризових сімей заплановано організовувати сезонні роботи через трудові об'єднання молоді. Виготовлятиметься соціальна реклама для профілактики негативних явищ серед неповнолітніх.

      Щодо незахищених дітей, то вперше у країні в міському притулку буде створено відділення для найменших — від народження до трьох років. Досі покинута мамами малеча залишалась надовго в пологових будинках, лікарнях, тепер їх буде чекати, хоч і державний, але справжній законний дах. За програмою, сироти отримають шкільну форму, а на випускний вечір — костюм. Діти із малозабезпечених сімей матимуть  безкоштовний абонемент у басейн або тренажерний зал, а також отримають можливість побувати на благодійній виставі театру. Мають також працювати пункти збирання, перероблення, ремонту дитячих речей — їх потім роздаватимуть малозабезпеченим родинам.

      Деякі категорії бідних людей безкоштовно отримають лічильники води, газу, газові плити. Комусь поремонтують квартиру, встановлять телефон, заготовлять овочі на зиму. Для бездомних киян планують створити фонд житла для їхнього тимчасового проживання.

      Буде створена комп'ютерно-інформаційна система даних про киян, яких охоплює програма «Турбота». Стосовно приміщень, які належать установам соціального захисту населення, то їх суворо заборонено перепрофільовувати та використовувати під об'єкти, що не мають соціальної спрямованості. Буде також розроблений і виданий під новою редакцією «Соціальний атлас Києва».