Котигорошко проти Шрека

27.12.2005

      Ляльковий мультиплікаційний серіал про пригоди Котигорошка зробила львівська продюсерська студія «Галичина-фільм». Відзняті десять серій по десять хвилин кожна залишилось тільки озвучити. Про це кореспондентові «України молодої» розповів директор студії Василь Босович. За його словами, зараз тривають переговори з одним із телеканалів (з яким саме, наразі не кажуть) про те, щоб створити ще й мальовану, анімаційну версію казки.

 

      Ідея зняти мультик про українського героя виникла два роки тому, тоді ж студія і розпочала втілювати її в життя. У мультику присутні всі традиційні персонажі казки про Котигорошка. Ляльки та декорації виготовили львівські художники,  «водили» ляльками і грали ролі актори львівського театру «І люди, і ляльки». Знімали в спеціально спорудженому міні-павільйоні просто в студії. Бюджет мультфільму Василь Босович наразі не називає, бо це, за його словами, «таємниця фірми».

      А запланований український анімаційний фільм про Котигорошка, на відміну від лялькової версії, буде сучаснішим та іронічнішим від лялькового «побратима». «Просто люди, які це замовляють, мають намір добре цей мультик продати», — додає керівник студії.

      Привідкрив директор студії і завісу іншої таємниці: «Ми запускаємо ще три нових проекти – ігровий фільм плюс на підході ще два великих проекти. Це будуть телевізійні серіали, один з яких – мелодрама на тлі історичних подій (зокрема, про українських січових стрільців). Цей серіал обіцяє стати дуже цікавим і вже навіть заручився  солідною державною та міжнародною підтримкою. Крім того, хочемо відкрити у Львові Школу анімації».

      «Галичина-фільм» — перша на пострадянських теренах кіностудія «вільного» типу, заснована 1989 року. Нині студія займається генеруванням ідей та втіленням їх у життя – зйомками кліпів, телевізійних фільмів, анімаційними проектами тощо.

      Загалом же керівник студії переконаний: Львів володіє неоціненним пластом талантів та художнім потенціалом: «Ви собі не уявляєте, що можна знайти тут, якщо провести елементарну інвентаризацію. У нас є все».

      У доробку студії «Галичина-фільм» – анімаційні кліпи та документальні фільми. Більшість iз них стала першими на теренах СНД: документальний фільм про Андрея Шептицького «Благословляю і молюся», документальний фільм про УПА «Нам дзвони не грали, коли ми вмирали», перший фільм про масові виселення з Західної України «Люди з номерами», фільм про Василя Стуса.

      На студію  приносять свої ідеї у вигляді сценаріїв різні автори. Василь Босович розповів, що досить часто до них приходять навіть з ідеєю фікс — зняти фільм про Роксоляну. А загалом, щоб узятись за будь-який кінопроект, як каже директор студії, потрібно лише два головних пункти – ідея та гроші. Нині ця продюсерська студія живе за зароблені власними проектами кошти.