Точна формула успіху

24.12.2005

      Кінопродюсери ламають голови: деякі фільми, хоч скільки грошей у їхнє виробництво вгати, не здобувають популярності, та й квит, тоді як окремі, навіть простенькі стрічки, зняті за пару сотень доларів, здобувають просто всенародне визнання. Чому так? На це питання дає чітку відповідь американський учений Рамеш Шарда: він навіть розробив комп'ютерну програму, яка може передбачити, буде фільм хітом чи пролетить «повз касу»!

      Пан Шарда, професор Університету штату Оклахома, є визнаним експертом у галузі інформаційних систем. Перш ніж опублікувати свою роботу, він упродовж семи років проаналізував понад 800 художніх фільмів. І в результаті — створив модель успіху, що може бути визначений тоді, коли стрічку лише змонтовано.

      До кожного фільму професор застосував сім критеріїв: вік цільової аудиторії, конкуренція з рештою фільмів під час прокату, «зірковість» акторів, жанр, спецефекти, чи є фільм сіквелом, а також кількість кінотеатрів, у яких має проходити прем'єра. Використовуючи нейронну мережу для обробки результатів, програма Шарди відносить усі стрічки до однієї з дев'яти категорій, починаючи з «провальних» (які зберуть у прокаті менше 1 мільйона доларів) до «блокбастерів», чия виручка становитиме понад 200 «лимонів».

      І результати дослідження показують, що у 37 відсотках випадків ця програма точно визначає майбутній успіх (чи не успіх) кінокартини, а у загалом 75 відсотках називає близьку категорію успішності. Найточніше ж Шарда передбачив тріумф усіх картин про Гаррі Поттера.

      Як повідомляє сайт  Ovideo. ru, професор Шарда вже обговорив з однією провідною голлівудською кіностудією можливість подальшого розвитку своєї програми, аби зробити її ще точнішою. Він упевнений, що мережа матиме вдале комерційне застосування в кіноіндустрії, адже ризик провалу тут дуже великий і варто мінімізувати його заздалегідь.