«Кулінарні шедеври літературних героїв та їх авторів»

07.12.2005

      Нарешті зібрали все жито-пшеницю, усяку пашницю, зробили всі заготовки на зиму, тож можна і перепочити за книжкою чи з улюбленою газетою на диванчику. А щоб не гаяти час намарно, то, читаючи, робіть помітки у своїх нотатниках та присилайте нам на конкурс «Кулінарні шедеври літературних героїв та їх авторів», бо ж не секрет, що не лише духовним харчем живляться письменники та їхні вигадані герої, а й хлібом, та не ним єдиним. Узяти хоча б відомого своїми гурманськими нахилами Дюма-батька чи його побратима по перу Бальзака, от знали ж люди толк у кулінарії, та й у творах своїх не соромилися про це писати. Та й про всілякі напої поети, зокрема, писали так, що рука сама тяглася до кружки («...сєрдцу станєт вєсєлєй», запевняв класик). А згадати хоча б, як описував наш рідний Котляревський усі бенкети, на яких ласував Еней. Усе, годі, не буду давати вам наводку, а краще запропоную спробувати свої сили у новому конкурсі.

      Умови конкурсу прості: надсилайте цитати з літературних творів (не більше одного абзацу), де б автор вустами своїх героїв описував оригінальну страву. Паралельно можна приєднати опис застілля чи бенкету, але це вже як додаток. Обов'язкова умова – вказувати назву твору, автора, видання і сторінку (аби уникнути непорозумінь щодо авторства цитати).

      Спонсором нашого конкурсу сам Бог велів стати нашому давньому надійному партнеру – каталогу «Книгоноша», — бо кому ж іще, як не їм, поширювати знання, а заодно і прищеплювати хороший смак в усьому, в тому числі й у кулінарії (якщо ви слідкуєте за нашою рекламою, то знаєте, які чудові книжки з кулінарії вони пропонують читачам). Зарекомендувавши себе обізнаною людиною в літературі, ви, виборовши призове місце у конкурсі, не лише заживете собі слави, а й поповните свою домашню бібліотеку, в чому нам люб'язно погодилися допомогти наші друзі з каталогу «Книгоноша».

      Свої листи надсилайте на адресу «України молодої» з позначкою «Літературний конкурс».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>