Уже не за горами наші улюблені свята — Новий рік, а там і Різдво («І прийдуть до тебе три празники в гості...»). Для того аби святкування не застало нас зненацька, потрібно готуватися. I не лише купувати подарунки, прикрашати оселю — це само собою. Потрібно насамперед очиститися і духовно, і фізично, бо саме зараз розпочався піст. Наші предки не в тім'я биті були і зналися на таких мудрих речах, тож і нам варто наслідувати їх у цьому й трохи попоститися. Власне, піст — це не лише утримання від споживання певних продуктів (хоч Пилипівка й не такий суворий піст), а обмеження себе у спокусах. Скажімо, відмовитись від ласощів — наприклад, не їсти шоколад, якщо його хтось ну дуже любить, або дати обітницю не вживати спиртне до Різдва (тоді Новий рік доведеться зустрічати з келихом лимонаду, ну то й що — зате душу врятуєте!), чи не курити — теж Богоугодне діло.
Проте не треба розглядати піст як щось обтяжливе, не впадайте в меланхолію через відмову від сибаритства і ненажерливості, а скеруйте свою жовч у конструктивне русло. Нехай сама думка про те, що ви очистите свій організм від шлаків, холестерину, зайвого жиру гріє ваше самолюбство, адже ви не лише загартуєте силу волі, а й постанете на свята перед друзями в усій красі — свіжі тілом і сильні духом.
Існує купа продуктів, які допоможуть вам виконати три завдання — зробити ваш раціон багатим і збалансованим, ваш стіл — різноманітним і смачним, а піст — необтяжливим. М'ясо чудово можна замінити, без нанесення моральних і «калорійних» збитків, грибами, бобовими, зрештою рибою. Споживайте молочні продукти (за винятком середи та п'ятниці), а вже про овочі та фрукти годі й казати.
Пропоную кілька рецептів із кухні народів світу, які урізноманітнять ваш раціон смачними й поживними стравами.
Костариканський квасолевий суп
1 скл. дрібної кольорової квасолі, 2 ст. л олії, 2 цибулини, 1 морква, 4 скл. овочевого бульйону (можна з кубиків), сушена зелень, сіль, перець, дрібка порошку чилі, дрібка кайєнського перцю, лавровий листок, 30 г шері (вишневого лікеру), сметана, червона цибуля.
Замочити квасолю на ніч у холодній воді. На сильному вогні розігріти олію в пательні, додати подрібнену цибулю і порізану кубиками моркву, обсмажувати, доки овочі не стануть м'якими. Додати бульйон, квасолю, лавровий лист, спеції і готувати, доки квасоля не буде готова. Вийняти лавровий листок, а квасолю розім'яти (краще це зробити в блендері чи в кухонному комбайні). Розігріти ще раз, додати шері і подавати суп, наливши в тарілки і додавши сметани, та прикрасивши зверху порізаною кружальцями червоною цибулею.
Австралійський пиріг із помідорами та сиром
1,5 скл. борошна, 0,5 ч. л. солі, 0,5 скл. жиру для смаження, 4-5 ст. л. води, 0,5 скл. натертого твердого сиру, 4 яйця, 2 скл. сиру моцарела, 2 зубчики часнику, 2 ст. л базиліку, 8 нарізаних кружальцями помідорів без шкірки, 2 ст. л. олії, чорний мелений перець, 1 ч. л. крупної солі.
Просіяти борошно з сіллю, посікти жир для смаження (смалець або ж маргарин) ножем, щоб утворилися грудочки завбільшки з горіх, додати води так, щоб тісто не розпадалося, й замісити тісто. Розділити його навпіл, розкачати і викласти у форми для запікання діаметром 20 см. Посипати кожний корж натертим твердим сиром.
Збити яйця, сир моцарела і базилік разом до утворення однорідної маси. Викласти масу на коржі, зверху викласти кружальця помідорів, змазати олією, посипати крупною сіллю і перцем. Пекти в духовці при 190 градусів 20-25 хв.
Вистудити до кімнатної температури і подавати з овочевим салатом.
Різотто по-грецьки
250 г рису, 2 скл. овочевого бульйону, 100 г печериць, морквина, селера, петрушка, 2 цибулини, 50 г консервованого горошку, 4 ст. л. жиру, 50 г твердого сиру, 4 ст. л. кетчупу, сіль, перець до смаку.
Рис добре промити в кількох водах, а потім відварити майже до готовності, але щоб не склеювався, відцідити й прополоскати гарячою водою.
Овочі почистити, помити і смажити на жирі, потім додати трошки води й тушкувати під кришкою, доки не зм'якнуть. З'єднати рис, овочі й зелений горошок, викласти у форму для випікання, змащену жиром, полити кетчупом і притрусити тертим сиром, запекти у духовці.