У вас залишилося пару гривень до зарплати, чи ви на дієті, а може, ви — вегетаріанець, тоді вам стануть у пригоді кілька рецептів страв із овочів. Ці страви не лише заощадять ваш бюджет, урізноманітнять стіл, а й збагатять вітамінний раціон. (Перший пункт цієї тези, звісно, можна взяти під сумнів, бо у наш час уже немає нічого дешевого, крім, хіба що, солі, проте все у цьому світі відносне).
Отже, готуємо кілька сезонних страв, які нічим не поступаються стравам із м'ясом. До того ж ви завжди можете овочевий плов доповнити кількома відвареними сосисками чи кружальцями ковбаски.
Овочевий плов
Усі страви я готую, що називається, «на око», тобто ніколи нічого не зважую і не вимірюю. Звісно, маслом кашу не зіпсуєш, так само чим більше ви візьмете овочів для плову, тим він буде смачнішим. Отож беремо півлітра рису, кілька солодких перців (бажано жовтого і червоного кольору, тоді страва вийде яскравішою й апетитнішою), дві цибулини, дві морквини, пару помідорів, олію, сіль, спеції (я люблю до рису додавати куркуму — вона надає йому веселого золотистого кольору і приємного аромату).
Відварюєм у підсоленій воді рис до напівготовності, відціджуємо і промиваємо холодною водою, щоб він не був клейким.
Цибулю дрібно січемо і підсмажуємо на олії. У перцю видаляємо плодоніжки і насіння, ріжемо його соломкою. Моркву миємо, чистимо і натираємо на грубій тертушці. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірочку і нарізаємо на невеличкі шматочки. Коли цибуля підрум'янилася, додаємо до неї моркву (можна перед цим додати подрібнений зубчик часнику, якщо хтось любить) і накриваємо кришкою. Тушкуємо, доки морква не зм'якне, тоді додаємо перець, помідори і далі тушкуємо під закритою кришкою, поки всі овочі не стануть м'якими, солимо до смаку.
У скороварку чи казанок викладаємо рис, додаємо спеції, виливаємо овочеву суміш, усе перемішуємо і ставимо на повільний вогонь тушкуватися.
Цю страву можна споживати і як самостійну, і як гарнір.
Перець, фарширований рисом з грибами
Усі ми звикли, що перець фарширують лише рисом із м'ясом, і не інакше. Давайте відійдемо від цих канонів і спробуємо пофантазувати. Візьмемо з десяток міцних середнього розміру, солодких перців веселих кольорів, півлітра рису, 3 цибулини, пару помідорів, дві морквини, 300 г печериць, сіль, перець, олію (хто любить — вершкове масло чи смалець), сметану.
Перець почистити від насіння і плодоніжки, бланшувати в окропі кілька хвилин, але пильнувати, щоб він не сильно зм'як. Рис відварити у підсоленій воді до напівготовності. Дві цибулини почистити, дрібно посікти і підсмажити на жирі до золотистого кольору. Печериці почистити і дрібно порізати, вкинути до цибулі й смажити, доки не випарується зайва волога.
Рис вимішати зі смаженою цибулею й грибами, начинити цією сумішшю підготовлені перчини і скласти їх у каструлю чи казанок, на дно якого влити трошки води. Зверху перець залити соусом, накрити каструлю покришкою і поставити у духовку або ж на плиту на повільний вогонь тушкуватися.
Соус готуємо так. На жирі смажимо цибулину, додаємо до неї дрібно натерту моркву. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірочку і дрібно нарізаємо. Коли овочі підсмажаться, додаємо помідори, тушкуємо, доки не утвориться майже однорідна маса, тоді додаємо сметану, солимо і заливаємо соусом підготовлений перець.