Дари «Моря»

15.10.2005
Дари «Моря»

Лауреат зі своїм романом у руках.

      Ірландський письменник Джон Бенвілл став цьогорічним лауреатом найпрестижнішої британської літературної нагороди — «Мен Букер Пайз» — за роман «Море». Голова журі Джон Сазерленд оголосив на урочистій церемонії у понеділок у Лондоні, що вибір твору-переможця з-поміж багатьох хороших та різнорідних романів був дуже важким, а журі виділило роботу саме Бенвілла за «майстерний аналіз жалю, спогадів та пригаданого кохання». «Море» — це роман-спогад про дитинство, історія вдівця Макса Мордена, який через багато років повертається до містечка на узбережжі моря, де він дитиною провів одне літо.

      Перемога 59-річного Бенвілла була великою несподіванкою, як зізнався лауреат, навіть для нього самого. Серед шести авторів, яких у фінальній частині розглядало журі, були такі відомі письменники, як Джуліан Барнс («Артур і Джордж», який вважався фаворитом на перемогу в букмекерських конторах), Казуо Ісігуро («Ніколи не дозволяй мені піти»), Зейді Сміт («Про красу»), Алі Сміт («Випадкове») і Себастіан Баррі («Довгий, довгий шлях»), повідомляє Бі-Бі-Сі. Переможець отримав чек на 50 тис. фунтів стерлінгів (приблизно 90 тис. доларів). На запитання про те, на що він витратить ці гроші, щасливий Джон Бенвілл чесно відповів: «На хорошу роботу і міцні напої».

      Заснована 1969 року Букерівська премія є однією з найпрестижніших літературних нагород світу. Нею нагороджують щороку англомовних літераторів із Великої Британії, Ірландії та країн Британської співдружності націй. Минулого року Букерівську премію отримав письменник Алан Холлінгхерст за роман «Лінія краси», в якому розповідається про гомосексуалізм та часи правління Маргарет Тетчер.