Ми вже ознайомилися з грузинською кухнею, а які ж кавказькі страви без гострої приправи. Скажімо, сацебелі чи ткемалі. Про сацебелі ми говорили ранiше, а зараз якраз сезон, коли достигли сливи, алича, тож можна приготувати на зиму ткемалі.
Є два види цього соусу — червоний і жовтий (зелений). Червоний соус готують із ягід терну (або ж синіх слив), а жовтий — із аличі (ткемалі).
Беремо продуктів із розрахунку на одну літрову банку.
Сливи — 1 кг, сіль — 1 ст. л., 2-3 стручка пекучого перцю, 1 пучок свіжої кіндзи, пучок зеленого кропу, півголовки часнику, 5% оцту 50—70 г, сухі спеції — до смаку.
Сливи помити, злити воду і залити їх окропом на кілька хвилин. Злити окріп і сливи перетерти через сито чи друшлак так, щоб відійшли кісточки і шкірочка (якщо берете сині сливи, то видаліть кісточки заздалегідь і розділіть ягоди навпіл, можна їх перекрутити через м'ясорубку).
Часник почистити, подрібнити і вкинути у ступку. Перець очистити від плодоніжки і насінин, подрібнити і також вкинути у ступку, засипати сіллю і товкти до утворення однорідної маси.
Зелень помити у холодній проточній воді, дати стекти, а потім дрібно посікти. (У принципі, всі ці інгредієнти можна подрібнити у блендері).
Зелень, подрібнений часник і перець викласти в емальовану миску, залити оцтом і вимішати. Закип'ятити склянку води і залити нею суміш часнику, перцю і зелені, розмішати дерев'яною ложкою, накрити і дати постояти 10 хв. Зняти кришку, додати сливове пюре, розмішати і вилити у банку, герметично закрити кришкою.
Якщо перець справді гострий, то ткемалі може простояти цілий рік. Правда, є ризик, що перець не такий гострий як треба, тому соус може й прокиснути. Краще його спожити впродавж 2—3 тижнів. Їдять ткемалі з лавашем, відвареною куркою, взагалі з будь-яким м'ясом.
Якщо ж ви хочете заготувати ткемалі на зиму, скористайтеся наступним рецептом.
На 1 кг слив (без кісточок) — 50 г цукру, 20 г солі, 6 г часнику, 2 г гіркого стручкового перцю, 50 г кіндзи, 50 г кропу, 0,5 ч. л. меленого коріандру.
Сливи перекрутити через м'ясорубку, покласти сіль, цукор і кип'ятити 5 хв., додати дрібно порізану зелень, подрібнений часник — і соус готовий до вживання. Щоб закрити його про запас, після закипання додайте 0,5 ч. л. 70-відсоткового оцту, розлийте в банки і закатайте.