«Учора офіціант приніс селеру із сиром, і я зрозумів, що літо закінчилося. Звісно, осені притаманні й інші ознаки: пожовкле листя, прохолода вранішнього повітря, туманні вечори, — але жоден iз них не є достатньо переконливим для мене. Прохолодою повівають червневі досвітки, в засуху листя з дерев облітає раніше зазначеного строку, проте літо закінчується лише з першою селерою».
«Слово про осінь», Алан Міллер.
Як сумно і як красиво сказав незабутній «батько» улюбленого всіма Вінні-Пуха про якусь там селеру, звичайнісінький овоч. Але даремно хтось так зневажливо подумає про цей воістину дивовижний дар наших садиб. Якщо раніше наші мами вживали селеру лише у вигляді зелені і як приправу, то тепер ми (принаймні дехто з нас) вживаємо її як найкорисніший, найпоживніший овоч. Недаремно ж іще французькі королі споживали селеру і в салатах, і в супах, і як самостійну страву чи гарнір. Скажімо, Людовік ХVІ любив смажену селеру чи пюре. І мав рацію, адже медики стверджують, що в селері маса корисних речовин — вітамінів, мінералів. У Стародавньому Римі селеру взагалі вважали божественою рослиною — вона повертала молодість, очищувала кров, рятувала від багатьох хвороб.
Селера унікальний овоч ще й у тому сенсі, що з неї можна приготувати практично будь-яку страву, крім, мабуть, десертів, і то я не впевнена — може, до кінця не вивчила цей чудо-овоч. Особливо смачні салатики із селери. Настільки смачні, що навіть англійська королівська сім'я із задоволенням поїдає традиційний англійський салат, який подають на дуже важливих прийомах у королівській резиденції.
Англійський салат із селери
Відварене м'ясо курки, відварені шампіньйони, солоні огірки порізати шматочками. Селеру помити, почистити і нарізати тонкою соломкою. Усі продукти перемішати і заправити майонезом. Просто і надзвичайно смачно!
Ну коли ми вже заговорили про англійську кухню, то варто також згадати ще про одну страву із селери.
Старовинний англійський суп із селери
Курку добре промити у холодній воді, нарізати на невеликі шматки і покласти у каструлю з холодною водою. Туди ж покласти шинку, селеру, моркву, цибулю і прянощі. Довести до кипіння, зняти піну і варити далі на повільному вогні, доки не зваритьcя м'ясо. Вийняти м'ясо, пропустити його через м'ясорубку. Бульйон процідити, відділити зайвий жир і поставити на повільний вогонь, довести до кипіння, варити 5 хвилин, а потім покласти м'ясо.
Збити жовтки з вершками, влити трошки гарячого бульйону, а потім вилити цю суміш у суп, постійно помішуючи. Варити кілька хвилин, не даючи закипіти. Зняти з вогню, приправити зеленню петрушки — і суп готовий.
Останнім часом чимало галасу здійняла кремлівська диво-дієта. І тут не обійшлося без селери. Ну як, скажімо, зіркам естради обійтися без супчику із селери, який вони поїдають літрами в день, адже в ньому мало калорій, зате користі скільки. А готується він дуже просто.
Суп із селери
400 г стебел селери, 6 цибулин, 500 г капусти, 3 помідора, 2 зелених солодких перці.
Овочі помити, дрібно порізати, залити 3 літрами води, посолити, поперчити і кип'ятити 10 хвилин на великому вогні. Потім вогонь зменшити і варити далі, доки овочі не стануть м'якими.
Дуже корисна, пікантна і водночас дієтична страва —
Пюре із селери
Селеру помити, почистити, порізати на великі шматки і варити годину в киплячій воді з лимонами (цитрусові порізати на 4 частини).
Злити воду, лимони викинути, влити у каструлю сметану, посолити, додати тертий мускатний горіх до смаку і поставити селеру тушкуватися на повільному вогні у цьому соусі, аж доки вона не просякне ним. Збити готову селеру міксером — пюре готове.
Якщо ж ви не сильно притримуєтесь усіляких дієт, то спробуйте іншу страву із селери.
Селера смажена І
Бланшувати порізану на пластинки селеру у солоній киплячій воді кілька хвилин до напівготовності, потім обсушити її на кухонному рушничку, вмочати у збиті жовтки, запанірувати у сухарях і смажити в олії до утворення рум'яної скоринки.
Селера смажена ІІ
Злегка відварену селеру нарізати на шматочки товщиною з палець, викласти на деко, збризкати розтопленим маслом, посипати тертим твердим сиром і запікати у духовці.
Селера в пивному тісті
Селеру, порізану на невеликі брусочки, відварити у солоній воді до півготовності. З борошна, жовтка, солі й пива замісити густе тісто, додати збиті білки. Брусочки селери вмочати у тісто і смажити в розігрітій олії.
Але, як на мене, найсмачнішою селера буває тільки в салаті, коли можна відчути її справжній тонкий аромат, ніжний смак. Причому в салаті вона смачна як у свіжому, так і у відвареному вигляді.
Салат із квасолі з селерою
200 г квасолі, корінь селери, 100 г томат-пасти, 100 г олії, 2 цибулини, лавровий листок, сіль, цукор, оцет, зелень.
Замочену на ніч квасолю відварити, охолодити.
Селеру відварити до напівготовності. Цибулю нарізати кільцями, спасерувати на олії, додати томат-пасту, сіль, цукор, лавровий листок, оцет і все це проварити, а потім дати охолонути.
Селеру нарізати соломкою чи кубиками, вимішати з квасолею, залити готовим соусом. Перед подачею салат краще залишити в холодному місці, щоб настоявся.
Салат із селери з яблуками
600 г кореня селери, лимонний сік, 4 ст. л. майонезу, 2 ст. л. сметани, 2 яблука, горіхи, сіль, цукор.
Свіжу селеру добре вимити, очистити від шкірки, натерти на грубій тертушці, збризнути лимонним соком (щоб не темніла) і вимішати з майонезом і сметаною. Яблука помити, очистити від скоринки і також натерти, додати до селери, посолити, поцукрувати до смаку, вимішати, а зверху притрусити січеними горіхами.
Вважаю, подана вище інформація не лише збагатить ваш записничок цікавими рецептами, а й урізноманітнить ваше меню завдяки справді королівському продукту.
Салат із черешкової селери
200 г черешкової селери, 200 г кальмарів відварених, 200 г крабових паличок, 4 відварених яйця, 100 г цибулі-порею, пакетик майонезу.
Кальмари обдати окропом, очистити від плівок і пластинок і відварити впродовж 3 хв., вистудити і порізати соломкою. Черешкову селеру, цибулю помити і нарізати кубиками. Усі інгредієнти з'єднати і заправити майонезом.
Салат із черешкової селери з крабами
200 г черешкової селери, 200 г відвареної моркви, 200 г відвареної картоплі, 250 г консервованих крабів, зелень петрушки, кропу, майонез до смаку.
Нарізати кубиками черешки селери, відварену картоплю і моркву, краби. Все з'єднати, заправити майонезом і дрібно посіченою зеленню.
Салат із черешкової селери, огірків, яєць та моркви
200 г селери черешкової, 200 г свіжих огірків, одне яйце, 200 г відвареної моркви, сметана до смаку.
Нарізати кубиками селеру, огірки, відварені на твердо яйця. Все вимішати і заправити сметаною або майонезом за смаком.
До речі
Селера — одна з найкращих пряних рослин. Розкішний аромат і специфічний смак їй надають ефірні олії. Крім цілого букету корисних речовин і мінералів, селера містить противиразковий вітамін U, який є не в кожному овочі чи фрукті. Унікальність селери ще й у тому, що в їжу йдуть і коріння, і листя, і стебла. Вони смачні і придатні в їжу в будь-якому вигляді: сирі — в салаті, відварені — в супах, тушковані чи смажені — в гарнірах чи других стравах. Із селерою багато страв набувають гостроти і вишуканості. З неї отримують чудові соуси і приправи. Галузочка селери, яку додали як прянощі в домашню консервацію чи заготовки, надасть їм особливого смаку та аромату.
Селера не тільки смачна, а й надзвичайно корисна: вона збуджує апетит, посилює виділення шлункового соку, зменшує скопичення газів у шлунку і кишечнику, запобігає гнилісним процесам у шлунково-кишковому тракті. Пожувавши листочок свіжої селери, ви позбавитеся поганого запаху з рота. Якщо ви включите цю рослину до свого щоденного раціону, то дуже швидко відчуєте, як підвищиться загальний тонус організму, збільшиться фізична і розумова працездатність. Селера благотворно впливає на нервову систему, тому її рекомендують при неврозах, астенії, порушенні сну. Відомо також, що речовини, що містяться в селері, зменшують відкладення солей і сприяють очищенню організму від шлаків, тому селеру здавна використовували в народній медицині при подагрі, ревматизмі та артритах, захворюваннях сечового міхура, нирок і печінки.
Ця рослина також нормалізує обмін речовин, тому її рекомендують вживати при ожирінні, цукровому діабеті. Вважають, що особливо селера корисна для людей похилого віку.