Нині мало кого можна здивувати кулінарним шедевром — пішов у ресторан і замовляй собі що забажаєш, хоч який-небудь «труляляй у клярі». Та не треба й у ресторан ходити — пішли у будь-який «фаст-фуд», і до ваших послуг салати на всі смаки, різноманітні піци, гамбургери. Але це все пусте, бо що не кажіть, а домашня кухня завжди смачніша, адже готували її тільки для вас, вкладаючи у кожну страву всю свою душу і любов до найрідніших, найдорожчих, тобто до вас. Коли ж настає пора овочевих «жнив» і прилавки магазинів та ринків потопають у різнобарв'ї помідорів, перців, баклажанів, то просто гріх не стати до плити і не зготувати, та хоч би й для себе, коханої, щось смачненьке й оригінальненьке.
А що може бути пікантніше і смачніше за страви з баклажанів! Скажімо, гостренької закуски з цього диво-овоча. Правда, й мороки з нею чимало, зате ваші труди не пропадуть намарне, і ваші близькі оцінять їх.
Рулети з баклажанів
Баклажани помити, відрізати плодоніжки, а самі баклажани розрізати вздовж на тонкі пластинки й обсмажити на олії до «рум'янцю».
Для начинки: порізати кружальцями цибулю й обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору, потім додати пару подрібнених зубчиків часнику й дрібно посічені фісташки, ще трошки посмажити, зняти з плити й вистудити.
Пластинки баклажанів змазати майонезом, викласти начинку, скрутити в рулетики й скріпити дерев'яними паличками для канапе або зубочистками. Викласти на блюдо й прикрасити посіченою зеленню.
Баклажани, запечені з шампіньйонами
Баклажани помити, відрізати плодоніжки, а сам овоч — навпіл (уздовж). Легенько, щоб не пошкодити шкірочку, вийняти м'якоть баклажана і порізати її кубиками. Помідори нарізати кружальцями.
Шампіньйони почистити, помити в холодній воді, а потім обдати окропом. Нарізати їх пластинками.
Цибулю нарізати кружальцями і разом із м'якоттю баклажана обсмажити на олії, посолити, поперчити до смаку. Приготовленою масою начинити половинки баклажана, покрити зверху кружальцями помідорів і пластинками шампіньйонів, притрусити зеленню і тертим сиром. Запікати в духовці 10—15 хвилин.
Фаршировані мариновані баклажани
6—8 маринованих баклажанів, 300 г твердого сиру, 4 яйця, 4 л. розтопленого масла, сіль, часник — до смаку.
У маринованих баклажанів зрізати плодоніжку, надрізати вздовж і чайною ложкою вибрати м'якоть. Готові баклажани наповнити фаршем, викласти на змащене жиром деко і запекти у духовці.
Начинка: яйця, зварені на твердо, посікти, додати натертий твердий сир, м'якоть баклажана, подрібнений часник, розтоплене масло — все вимішати.
Запіканка з баклажанів, сиру й помідорів
Цибулю нарізати кружальцями й смажити на олії до золотистого кольору, потім додати дрібно посічений часник.
Помідори обдати окропом, зняти шкірочку, дрібно нарізати й додати до смаженої цибулі, влити столову ложку лимонного соку, прянощі й тушити, доки не отримаєте густий соус.
Баклажани помити, відрізати плодоніжку, а потім нарізати їх кружальцями, посолити, поперчити, обваляти в борошні й обсмажити до рум'яної скоринки на олії. Готові баклажанні кружальця викласти у форму, перекладаючи їх шматочками бринзи і помідорним соусом, зверху все це притрусити тертим твердим сиром і зеленню та запекти в духовці 30 хв. при температурі 200 градусів.
Запечені баклажани
6—8 баклажанів, 1 цибулина, чверть склянки полущених волоських горіхів, сіль, перець — до смаку.
Баклажани запекти на противні (без жиру), зняти шкірочку, дрібно посікти, додати сіль, перець, дрібно порізану цибулю, товчені горіхи. Все добре вимішати — закуска готова.