Ще кiлька днiв тому плавився асфальт, пашiла брукiвка, а нинi дощить. Проте це не означає, що лiто вже здало свої позицiї — вже за кiлька днiв знову припiкатиме сонце, i так захочеться холодненького.
У спеку рятують тільки прохолодні напої з холодильника та кондиціонер (у кого він є). Коли термометр зашкалює за 35, про їжу не хочеться навіть думати, але ж організм потребує не тільки живильної вологи, а й якихось калорій. Вихід є — рідкі, тобто перші, страви, які вгамують голод і втамують спрагу.
Десь прочитала, що влітку зростає кількість розлучень, і причиною цьому стає те, що жінки намагаються перевести своїх чоловіків на літній раціон — салатики, овочеві страви, — а їм, бачте, подавай м'ясо. Але ж, шановні мої, можна так зробити, щоб і вовки (тобто чоловіки) були ситі, і вівці (тобто сімейні узи) цілі. Зготуйте своєму благовірному в таку страшну спеку холодний супчик, додайте до нього відвареного м'яса, і ваш шлюб врятовано. Якщо ж чоловік гурман, то він обов'язково оцінить не лише майстерно приготовлений холодний борщ, а й, скажімо, таку незвичну для нас страву, як гаспачо. Особливо, коли ви поясните йому, що це улюблена страва усіх мачо, а їсти цю смакоту в серпневу спеку — одне задоволення.
Гаспачо
Ну який іспанець не любить гострої їжі! Від того, мабуть, і кров у них така гаряча. Спробуємо й ми підігріти свою кров цією ніби холодною, а насправді такою пікантною стравою.
Візьмемо: 800 г міцних помідорів, половинку солодкої дрібно порізаної цибулини, по одному червоному й жовтому дрібно порізаному солодкому перцю (попередньо видаливши з нього насінини), 2 дрібно посічених зубчики часнику, 2 подрібнених скибки білого сухого хліба без скоринки, 2 скл. томатного соку, 3 ст. л. оливкової (можна й іншої) олії, 2 ст. л. винного оцту, сіль, свіжозмелений чорний перець до смаку, 8 кубиків льоду.
На гарнір: 1 маленька дрібно порізана солодка цибулина, 1 посічене варене на твердо яйце, білі сухарики, по одному порізаному на кубики зеленому й червоному солодкому перцю.
Помідори бланшувати у киплячій воді, потім почистити від шкірочки й насінин, дрібно посікти. У блендер чи кухонний комбайн викласти помідори й усі інші інгредієнти для супу (крім льоду, звісно), вимішати до однорідної маси (можна це зробити і за допомогою міксера). Якщо потрібно, суп можна розвести холодною кип'яченою водою.
Викласти гарнір у салатники чи глибокі тарілки, посолити, поперчити, влити гаспачо і додати кубики льоду. Відразу споживати.
Холодник
Який же літній стіл без традиційного українського холодника? Відварений молодий бурячок, порізаний соломкою, заправляли квасом-сирівцем, сироваткою (маслянкою, сметаною — що було під рукою), додавали зелень петрушки, кропу, зелену цибульку, часничок, посічене відварене яйце — і чудова холодна поживна страва готова. Проте сучасні варіанти холодника допускають деякі доповнення, які, на мою думку, тільки покращують смак цієї страви. Ось одна з таких варіацій.
1 л кефіру, 2 варених буряки, 2 свіжих огірка, пучок редиски, 2 варених яйця, січена зелень і цибуля.
Яйця, цибулю, зелень порізати, буряк і редиску натерти на грубій тертушці. Все вимішати в каструлі, посолити, поперчити до смаку, влити кефір. Їсти охолодженим.
Кефір можна замінити охолодженим відваром з буряків, але тоді в холодник треба додати сметани. А ще холодник можна робити на буряковому квасі. Подавати з холодною відвареною чи печеною картоплею.
Хоча наш люд, крім рідного холодника, більше знайомий з такими холодними стравами, як російська окрошка чи болгарський таратор, беру на себе сміливіть запевнити всіх, що наступні страви також припадуть до смаку нашим читачам.
Холодний томатний суп із рибою
1 л томатного соку, 4 ст. л. дрібно порізаної зеленої цибулі, 1 зварене на твердо яйце, 300 г риби, 1—2 свіжих огірка, 4 ст. л. сметани, сіль, зелень кропу.
Для супу можна використати смажену або копчену рибу, смачно також буде і з посіченим оселедцем чи кількою в томаті.
Порізану зелену цибулю розтерти з сіллю до появи соку. Яйце й огірки порізати кубиками і змішати з цибулею, залити томатним соком, додати підготовлену рибу, сметану, при подачі посипати дрібно посіченою зеленню кропу.
Холодний грибний суп
1,5 л води, 100 г сушених білих (можна й інших) грибів, 200 г смаженого м'яса, 1 зварене на твердо яйце, 100 г сметани, 200 г свіжих огірків, зелена цибуля, зелень кропу, сіль, цукор.
Сушені гриби добре промити, замочити в холодній воді, потім зварити у тій самій воді. Відвар злити в окрему посудину, охолодити, а гриби порізати соломкою. М'ясо, яйце й огірки нарізати кубиками. Цибулю порізати і розтерти з сіллю до появи соку. Усі продукти вимішати в каструлі, додати охолоджений грибний відвар, додати цукор і сіль до смаку. При подачі на стіл притрусити дрібно нарізаною зеленню кропу.
Якщо ж ваші члени родини чоловічої статі таки будуть вимагати м'яса, запропонуйте їм італійський суп мінестроне. Скільки існує в Україні рецептів борщу, стільки й в Італії можна нарахувати видів мінестроне. Проте обов'язковими інгредієнтами є квасоля, макарони, помідори і різноманітні овочі.
Мінестроне по-міланськи
1 склянка білої квасолі, 3 ст. л. масла, 2 подрібнених зубчики часнику, 0,5 скл. подрібненої цибулі, 0,5 скл. порізаної кубиками селери, 0,5 скл. нарізаного кубиками солодкого зеленого перцю, 0,5 скл. грибів, 0,5 скл. нарізаного кубиками кабачка, 3 нарізаних кубиками картоплини, 2 скл. очищених від шкірочки й насінин та порізаних кубиками помідорів, 5 скл. бульйону, 2 скл. відвареної й нарізаної курятини, 2 скл. відварених макаронів, 1 скл. натертого сиру Пармезан, зелень чебрецю, базиліку, орегано, сіль.
Замочити квасолю на ніч, зварити до готовності у 2 л води, відцідити і відкласти.
Розігріти масло на пательні, покласти в нього часник, цибулю, селеру, солодкий перець, гриби й кабачок. Смажити на сильному вогні, помішуючи, доки овочі не стануть м'якими. Додати картоплю й помідори і смажити ще 5 хв.
Влити курячий бульйон разом з нарізаною курятиною, квасолею, зеленню, посолити й тушкувати 15-20 хв. (до того часу, доки картопля не звариться).
Покласти макарони й сир і варити ще 2 хв. Мінестроне готове.
Якщо ж ви гадаєте, що супи бувають тільки солоними, то дуже помиляєтеся. Саме влітку, та ще у таку спеку, особливо смакуватиме:
Суп із червоної смородини (порічок) із сирними кльоцками
1 скл. соку з порічок (можна замінити будь-яким іншим ягідним соком, навіть консервованим), 1 л води, 1 ст. л. картопляного крохмалю, цукор до смаку.
Для кльоцків: 300 г свіжого сиру, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, сіль, цукор.
Воду з цукром закип'ятити, додати крохмаль, розведений соком. Прогріти, а потім вистудити.
Сир вимішати з яйцем, сіллю, цукром і борошном, вимісити тісто і зробити з нього кльоцки, добре обвалявши їх у борошні, щоб не розварилися. Опустити їх у підсолену киплячу воду і варити, доки не спливуть. Вибрати їх шумівкою, викласти на широку тарелю, щоб вистигли.
Кльоцки наклаcти у полумисок, залити ягідним супом.