Нарешті прийшла пора очистити свій організм від шлаків, накопичених за зиму, коли доводилося споживати в основному м'ясо з картоплею та наваристі борщі (кому дозволяв це гаманець). Пора перейти на «травичку», тобто замінити у своєму раціоні всі висококалорійні продукти на овочі та фрукти — це не лише корисна справа, а й відрада для гурманів. Уявіть, скільки смачних і різноманітних страв можна приготувати влітку, коли до ваших послуг і помідори, і огірки, і баклажани, і кабачки, і, і, і... А головне, про що ми мріяли довгими зимовими вечорами, — можна скинути зайві кілограми. Пропоную приблизне меню літнього обіду, а ви можете його доповнити своїми стравами.
Суп по-африканськи
2 л бульйону, 1 плавлений сирок, 1 морквину, 1 баклажан, 4 помідори, 1 скл. молодої лущеної квасолі, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, сіль, перець, чилі, 1 ч. л. натертого свіжого імбиру (можна замінити сухим меленим), по дрібці меленого коріандру і мускатного горіха.
У бульйон всипати квасолю і варити. Тим часом на олії підсмажити цибулю до золотистого кольору, додати чилі та імбир, натерту моркву. Помідори обдати окропом, а потім холодною водою, після чого зняти шкірочку і нарізати на дрібні часточки. Баклажан нарізати смужечками. Викласти овочі до цибулі й потушкувати, доки баклажани не стануть м'якими. Все це влити в бульйон, додати натертий плавлений сирок, посолити, поперчити і варити 10 хв.
Суп подавати з гарячими грінками або пирогом із помідорами.
Пиріг із помідорами
250 г борошна, 100 г маргарину, 1 яйце, 50 г січених горіхів (фісташок, можна арахісу).
З усіх інгредієнтів замісити тісто і поставити на 1 год. у холодильник.
Для начинки взяти 1 велику цибулину, 1 ст. л. смальцю, 1 яйце, 300 г сметани, 4 великих помідори, сіль, перець, спеції для піци, зелень петрушки і кропу.
Цибулю смажити на смальці до золотистого кольору. Помідори ошпарити окропом, зняти шкірочку й обережно нарізати кружальцями. Тісто розкачати, викласти у круглу форму так, щоб з бокiв утворилися стінки. Зверху на тісто викласти цибулю, потім кружальця помідорів і залити все це збитою з яйцем сметаною, посолити, поперчити, притрусити приправою для піци і дрібно посіченою зеленню. Випікати у гарячій духовці 40—45 хв. Подавати гарячим.
Тушковані реберця з овочами
0,5 кг реберець, 1 ст. л. смальцю, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 скл. бульйону, 3 помідори, маленька баночка маринованих печериць, 2 солодких перці, 0,5 скл. сметани, 2 ст. л. томат-пасти, 1 ст. л. борошна, сіль, перець.
Підсмажити реберця на смальці до рум'яної скоринки, залити бульйоном і тушкувати півгодини. Печериці відцідити і дрібно порізати. Перець почистити від плодоніжки і насіння, порізати соломкою. Помідори опустити на хвильку в окріп, зняти шкірку і порізати на маленькі шматочки. Додати до м'яса перець та помідори і продовжувати тушкувати. За п'ять хвилин до готовності (всього тушкуємо 1 год. 15 хв.) додаємо печериці.
М'ясо вийняти, а тим часом на пательні підсмажити борошно до золотистого кольору, додати туди сметану, томат, добре вимішати, щоб не було грудочок, і вилити цей соус до овочів, дати закипіти, а потім покласти туди м'ясо.
Подавати реберця з відвареною молодою картоплею із зеленню і різноманітними овочевими салатами.
Сирні кнедлі з абрикосами
Пачка сиру, яйце, 2 ст. л. борошна, дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 5 абрикосiв, по 2 ст. л. масла і мелених сухарів.
З пачки сиру, яйця, борошна замісити тісто, як на ліниві вареники, але трошки тугіше. Посолити, додати цукор і поділити тісто на невеликі грудочки, з яких розкачати палянички, на кожну з них викласти по половинці абрикосок (замість них можна взяти полунички чи вишеньки). Зліпити кульки і добре обваляти їх у борошні, щоб вони не розварилися.
В окріп додати трошки солі й викласти кнедлики, обережно помішати дерев'яною ложкою, щоб не пристали до дна. Як тільки вони спливуть, дати хвильку покипіти і виймати шумівкою.
На пательні розтопити масло і всипати сухарі, дати їм трошки підрум'янитися. Кнедлики викласти на тарелю й полити маслом із сухарями (цю страву можна подавати і зі сметаною, варенням, медом — кому як смакує).
Сирний торт iз вишнями
Тісто: 200 г борошна, 0,5 ч. л. соди, загашеної оцтом, 75 г цукру, 100г масла (маргарину), 1 яйце.
Начинка: 500 г вишень, 500 г свіжого жирного сиру, пакетик ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 75 г січених горіхів, 50 г крохмалю, 0,5 ч. л. соди, 100 г цукру, 3 яйця, 1 ст. л. цукрової пудри.
Замісити пісочне тісто, поставити на 1 год. у холодильник. Вишні помити, дати стекти, а потім вийняти кісточки.
Сир змолоти на м'ясорубці, вимішати з корицею, ваніллю, горіхами, крохмалем, содою, жовтками. Білки збити, додати цукор і збивати далі на круту піну, вилити в сир і легенько вимішати, додати вишні, ще раз вимішати.
Тісто розкачати і викласти у добре змащену і посипану сухарями форму. Зверху викласти сирно-вишневу масу. Пекти 1 год. при температурі 180 градусів. Якщо сир не липне до сірника, то можна виймати з духовки. Дати вистигнути торту у формі (перед тим добре обмотавши її вологою ганчіркою, щоб торт краще відставав від стінок), а потім, виклавши на тортівницю, обсипати цукровою пудрою.
Ну і який же літній обід без компоту чи іншого напою зі свіжих фруктів. Пропоную кисіль. Його можна приготувати як напій (у цьому разі крохмалю додають менше, щоб кисіль був рідким), а можна приготувати десерт.
Молочно-вишневий кисіль
0,5 л молока, 100 г цукру, 50 г крохмалю, 2 жовтки, 1 ст. л. масла, ванілін.
Розвести в 3 ст. л. холодного молока крохмаль і влити його в решту молока, що кипить. Варити, весь час помішуючи, доки не почне гуснути. Зняти з вогню, додати розтерті з цукром, ваніліном і маслом жовтки, швидко вимішати. Викласти у креманки. Як охолоне, зверху прикрасити вишневою карамеллю.
0,5 кг свіжих вишень, 100 г цукру, 1 ст. л. масла.
На сковорідку викласти ложку масла, розігріти його і тоді висипати вишні, попередньо видаливши з них кісточки. Ягоди швидко обсмажити на великому вогні, і коли вони пустять сік, всипати цукор, дати йому розплавитися, щоб вийшла своєрідна карамель. При бажанні, якщо цей десерт не будуть їсти діти, можна додати до карамелі одну-дві ложки лікеру «Амаретто» або рому.