Етно-«Шешори»

20.07.2005

      Фестиваль, який третій рік поспіль проводить інформаційний центр «Зелене досьє», Iвано-Франківська облдержадміністрація та облрада у селі Шешори Косівського району Івано-Франківської області, набуває все більшої популярності. Цього року гостей фестивалю, які приїхали з різних областей України та європейських країн, нарахували до п'яти тисяч — за словами організаторів, це майже вдвічі більше, ніж минулорiч. «Головне на Фестивалі етніки  — має звучати автентична, місцева музика. Це може бути рок, фольк, джаз, що завгодно», — розповідає про  ідею одна з організаторів Катерина Малькова. 

      Удень у лендартівському «розділі» в роботу йшли дерева, копиці сіна, каміння і річка — і кому є діло до того, що ці витвори митців проживуть недовго? Як-от застигла тінь підвісного моста, намальована на камінні обабіч ріки Ілоною Сільваші та Ярославом Присяжнюком? А ввечері до роботи ставали музиканти: «ХО!», «Вертеп», «Вій», «Гурт Йо»Гурт», «Карпатіяни», «Гайдамаки», «Очеретяний кіт», «Перкалаба» — ось далеко не повний перелік гуртів фестивалю. Добре приймали слухачі також музикантів із Молдови, Росії, Польщі, Чехії, Франції, Болгарії. З тих, що вперше запрошені на дійство — «Агао», «Сполохъ», «Оркестр Янки Козир», «That Black», ансамбль с. Збраньки та інші. А от родинний ансамбль Тафійчуків, приміром, вважають ветераном фестивалю.

      Розмаїття музики мало задовольнити всіх — від традиційної української народної музики до танцю живота чеського гурту «Rachat-Lucum» та псевдоархаїчного театру центру сучасного мистецтва «ДАХ». Останній привіз прем'єру — виставу «Річард ІІІ», яку зіграли на Шешорах лише вдруге після постановки (!). Дівчата і хлопці у червоно-чорному, танцюючи із сокирами та українськими рушниками, зобразили містерію, яка нікого не залишила байдужим.

      Залишається сподіватись, що етнічний фестиваль і надалі залишиться етнічним, а не перетвориться у збори любителів популярної музики. Коли відкриваєш щось справді хороше, хочеться зберегти якнайдовше чисте джерело творчої сили і натхнення.