Як ми вже помітили, на ринку та у магазинах значно зросли ціни на цукор. Міністр аграрної політики України Олександр Баранівський два тижні тому висловлював прогноз, що ціни на цукор нормалізуються у вересні 2005 року. Нинішнє подорожчання цукру міністр пояснює тим, що «завжди у період сезону заготівлі фруктів і ягід підвищувалася ціна». Тобто міністр ніби не помітив проблеми. Утім кількома днями потому стало відомо, що уряд готує низку заходів щодо стабілізації ситуації на ринку цукру. Про це заявив 23 червня секретар РНБОУ Петро Порошенко на прес-конференції в Луганську. Він зазначив, що протягом місяця ціна цукру збільшилася з 2 тисяч 700 гривень до 3 тисяч 800 гривень за тонну. Петро Порошенко покладає певні сподівання на законодавче врегулювання цін. За його словами, розроблено законопроект, який дозволяє ввезти частину цукру для покриття дефіциту. При цьому, як підкреслив секретар РНБОУ, ввозити цукор повинні не комерційні структури, а Аграрний фонд або Держрезерв. Цю продукцію слід продати за «адресною» ціною, щоб «збити» поточну ціну на цукор — так само, як це було зроблено в ситуації з нафтопродуктами. Це дозволить,як вважає пан Порошенко, у вересні, коли ціна на цукор знов упаде і у всіх сільгоспвиробників його скуповуватимуть за безцінь, — вийти з грошовою інтервенцією і таким чином підтримати сільгоспвиробника, повідомляє інтернет-видання «Форум».
Іншими методами намагається врегулювати ситуацію перший віце-прем'єр Анатолій Кінах. Він висловив думку, що своє слово повинен сказати Антимонопольний комітет. «Нам необхідно ввести ліцензування оптових постачальників цукру, тому що склалася ситуація, коли кілька монопольних компаній диктують свою цінову політику», — пояснив свою позицію перший віце-прем'єр. На його переконання, Україні не загрожує дефіцит цукру. У травні на внутрішньому ринку було 900 тисяч тонн цієї продукції, при щомісячному споживанні 150-160 тисяч тонн, зазначив пан Кінах. Отож ніяких проблем із цукром на внутрішньому ринку немає, вважає він. Проте глава уряду Юлія Тимошенко вирішила діяти. Державний матеріальний резерв у другому-третьому кварталах реалізує на внутрішньому ринку 55 тисяч тонн цукру за так званим «планом освіження запасів». Днями Юлія Тимошенко підписала таке розпорядження, передає інформагентство УНІАН. У відповідності до цього документа, цукор відпускатимуть з метою стабілізації ситуації на споживчому ринку, причому затверджені обсяги реалізації збільшено на 22 тисячі тонн.У розпорядженні визначено, в який спосіб запобігатимуть спекуляції. Держкомрезерв реалізовуватиме цукор підприємствам і «Укркоопспілці» за процедурою торгів з обмеженою участю. Таким чином ця продукція має надійти безпосередньо в роздрібну торгівлю.
За даними Держкомстату, індекс споживчих цін на цукор у травні 2005 року становив 17,4 відсотка, 2004 року — 7,9 і 2003 року — 17,4. Упродовж першої декади червня 2005 року зростання цін на цукор спостерігалося в усіх 27 регіонах, при цьому середній по Україні рівень роздрібних цін підвищився на 7,3 відсотка (з 3,41 до 3,66 гривні за кілограм). Що ж до торговельної мережі столиці, то тут цей товар продають по 4,20 — 4,60 гривні за кілограм. Отже, ціновий вал з кожним днем стає потужнішим. Дивує, чому Держрезерв, в якого є достатньо цукру, досі не вдався до інтервенцій на внутрішньому ринку. Принаймні таку думку висловив у коментарі «УМ» секретар парламентського Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Олег Юхновський (фракція БЮТ). Він вважає, що це потрібно було зробити «вчора», тим паче що Законом «Про державну підтримку сільського господарства України» передбачено, що у розпал сезону Держрезерв закупить 120 тисяч тонн цієї продукції. А торги, на думку депутата, повинні бути відкритими. Подорожчання цукру він пов'язує з двома обставинами. Перша — це закономірне сезонне збільшення попиту. Друга, на його думку, викликана штучно створеним ажіотажем, у якому виявляє зацікавленість низка комерційних структур. Вони розраховують на те, що виникне дефіцит — і уряд дозволить завозити цю продукцію з-за кордону за пільговими тарифами.