15-річні капітани

30.06.2005
15-річні капітани

Катерина Лагно: така юна, а така розумна!

      Шосту жіночу першість Європи приймала столиця Молдови — Кишинів. У змаганні взяло участь 164 шахістки (слід зазначити, зібралися не всі найсильніші), а призовий фонд турніру склав усього-навсього 44 тисячі доларів. Як уже знають читачі «УМ», після 12 раундів турніру за швейцарською системою дві спортсменки набрали по 9 очок. 15-річна українка Катерина Лагно і росіянка Надія Косинцева не знали поразок, виграли по шість партій і тричі розходилися з суперницями миром. Для виявлення найкращої майстрині стародавньої гри був призначений так званий тай-брейк. Дівчатам пропонувалося зіграти між собою дві партії з контролем часу — 15 хвилин, у випадку нічиєї їм довелося б знову двічі розставити фігури, але часу вже надавалося б на п'ять хвилин менше.

      На щастя, крайніх заходів не знадобилося, оскільки уродженка Львова довела свою перевагу, вигравши обидві партії (перед тим у ході «основного» турніру Катя з Надією зіграли внічию). Так Катерина Лагно — вихованка краматорської школи, а нині мешканка Донецька — здобула титул шахової королеви континенту. До речі, Катя свого часу стала наймолодшим гросмейстером у світі жіночих шахів, здобувши це звання у віці 12 років і чотирьох місяців. Тоді дехто називав її залікові очки «підіграними», але тепер навряд чи хтось оскаржуватиме талант юної шахістки.

      Тим часом чоловіки виявляють найрозумнішого у польській столиці. Змагання у Варшаві проводиться також за швейцарською системою, кожному з шахістів до 3 липня належить провести 13 двобоїв. Призовий фонд чоловічого турніру значно перевищує жіночий — 120 тисяч євро. Після 10 турів у Варшаві турнірну таблицю очолює також представник Краматорська — Сергій Карякін. У вівторок українець білими фігурами переграв свого співвітчизника — Олександра Моїсеєнка — і вийшов у одноосібні лідери. В активі 15-річного вундеркінда 8 очок.

      А перед цим, у 9-му турі, відбулося ще одне українське дербі. Більш досвідчений львів'янин Василь Іванчук чорними здолав-таки Карякіна. Але у 10-й партії Іванчук задовільнився нічиєю з румуном Нісіпяну і зараз разом з іще трьома гросмейстерами має по 7,5 очка. На рахунку чемпіона Олімпіади-2004 Павла Ельянова з Харкова 7 очок, і він перебуває у групі шахістів, які ділять місця з 6-го по 14-те. 25-річний Олександр Моїсеєнко набрав 6,5 пункта.