«Прорубали вікно»

22.06.2005

      Минулої суботи національні гандбольні збірні України переможно завершили ігри у рамках відбіркових турнірів: жіноча команда поїде у Санкт-Петербург на фінал чемпіонату світу-2005, а чоловіча — до Швейцарії, де в січні наступного року збереться 16 найсильніших команд Європи.

 

      Важким був шлях до гандбольної еліти наших чоловіків-гандболістів. Грали, фактично, на голому ентузіазмі — ледь не в прямому розумінні, позаяк мізерного фінансування не вистачало навіть на запасний комплект спортивної форми. Хоча у кваліфікаційному турнірі підопічні Сергія Кушнірюка й не змогли одного разу обіграти збірну Естонії, але решту матчів — у тих самих естонців та по двічі у команд Люксембургу й Румунії — виграли. У «плей-оф» жереб звів українців з греками, котрі, окрім амбіцій, мають ще й пристойну фінансову мотивацію. До наших козирів можна було приплюсувати хіба що повернення на майданчик В'ячеслава Лочмана. Залікувавши важку травму, екс-запоріжанин уклав контракт із клубом бундесліги. «Але я не міг відсиджуватися у Німеччині у той час, як перед збірною з'явився грецький бар'єр», — сказав Слава. В Афінах 11 червня він посприяв тому, аби «синьо-жовті» зберегли шанси на домашній реванш (поразка 25:26). А 18 червня у запорізькому палаці спорту «Юність» наша команда вирвала перемогу з потрібним — хоча й теж мінімальним — рахунком (22:21) — за три секунди до завершення матчу! В активі Лочмана — дюжина голів за два матчі.

      Перший тайм українці програли — 8:10, і деякі скептики вже поспішили «поховати» надію на ЧЄ-2006. Однак після перерви підопічні Кушнірюка оговталися і заграли майже без помилок у захисті й агресивно — в атаці. За рахунку 21:19 Микола Стецюра результативно атакує (відеокамера зафіксувала, як м'яч після рикошету таки влетів у правий від воротаря Каффатоса кут), однак суддя з Норвегії на центр майданчика не вказав. Упродовж двох хвилин, що залишалися, греки двічі добиваються успіху — 21:21. А за 5 секунд до сирени Віталій Нат проривається лівим флангом, його валять з ніг, і арбітр призначає 7-метровий. Ще дві секунди — і зал аплодує Юрію Костецькому, який реалізував гандбольний пенальтi. За підсумками двох поєдинків — 47:47, однак далі крокує збірна України, позаяк агресивніше зіграла на полі суперника.

* * *

      Жіноча збірна під орудою Леоніда Ратнера без проблем перестрибнула білоруський бар'єр. Інтрига щодо переможця «плей-оф» зникла ще в Гомелі, де наші гандболістки обіграли «сябрушок» з рахунком 29:17. У Києві реванш теж не склався — суперниці навіть не змогли привезти свій найкращий склад. Україна перемогла — 35:28, при тому що Ратнер дав змогу пограти молодим.