Під вітрилами «Кубка Гетьмана»

22.06.2005
Під вітрилами «Кубка Гетьмана»

Переможцi з «банкнотою» вiд Вадима Гетьмана.

      Регата на Кубок Вадима Гетьмана на призи «HARES group», започаткована в червні 2000 року шанувальниками видатного фінансиста і політика, батька української національної валюти, якого було брутально вбито шість років тому, цього разу мала чимало особливостей. Цього року Вадимовi Гетьману виповнилося б 70... Як зазначив голова оргкомітету змагань, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії та Північній Ірландії Ігор Мітюков, найголовніше, що ідеали Вадима Петровича, які пропагує Кубок його імені — професіоналізм, якість та чесна гра, — стали трьома китами, на яких зводить Україну нова влада, та закладені в основу національної політики на найвищому державному рівні.

      «Вадим Гетьман учив нас залишатися мужніми перед будь-якими перешкодами, цілеспрямовано йти до своєї мети. Дух його настанов дуже співзвучний із девізом ваших змагань, який гласить: «Ти не переміг у перегонах, якщо на шляху до перемоги втратив повагу своїх суперників». Такими словами звернувся до учасників і гостей регати учень і послідовник Гетьмана — Президент Віктор Ющенко  (звернення глави держави зачитав перший заступник міністра у справах молоді, спорту і сім'ї Володимир Бринзак). І хоча попутній вітер не завжди наповнював вітрила учасників (погода була чи не найгірша за всі роки проведення регати), але традиційний дух чесного суперництва було збережено. Регата розпочалася з несподіванки — дискваліфікації фаворита змагань, триразового володаря Кубка — яхти «Океан» — у першому «рейсі» (загалом було 11 етапів).

      Загалом без залікових очок на окремих стартах залишилися більшість із 15 яхт, у тому числі й «Енергія» харків'янина Дениса Хащини, який спочатку лідирував у загальному заліку. А учасник Олімпійських ігор Родіон Лука в халепу потрапляв двічі, посівши лише сьоме місце. Без помилок і більш-менш стабільно виступили команди яхт «Гетьман» (капітан — Юрій Семенюк) та одеська «Анатолія» (Володимир Богомолкін).

      Але в підсумку «Океан» таки здобув свій четвертий титул переможця Кубка Гетьмана, вигравши 6 «запливів» і тричі приходячи у фінішну гавань другим. «Найгірший результат із підсумків регати відкидається, тому нічого страшного не сталося, — пояснив капітан переможців Олександр Казнадій. — Просто ми більше не мали права на помилку. І це при тому, що цього року в нас були дуже сильні, добре підготовлені суперники, які додали у швидкості. А перемогли ми, я вважаю, завдяки добрій підготовці і згуртованості екіпажу».

      Цього року в регаті брали участь не лише дорослі учасники — в її рамках проводилися й дитячі змагання на яхтах класу «Оптиміст». Як розповів кореспондентові «УМ» після завершення змагань Ігор Мітюков, тепер вони стануть традиційними: «Ми можемо вже казати, що це буде фактично юнацька першість України в рамках Кубка Гетьмана».  До речі, наймолодший учасник, тобто учасниця регати — Ніка Власенко — отримала спеціальний приз.

      Окрім того, за словами пана Ігоря, велику зацікавленість викликали показові виступи судномоделістів, змагання яких тепер теж буде включено до програми регати. «Уся молодь, яка тут зібралася, бачила, що змагання відкривав Кличко, а закривав Бубка — уславлені спортсмени, якими пишається нація. Це дуже важливо, адже ми ніколи не позиціонували регату політично», — наголосив Мітюков.

 

ТАБЛО

Регата «Кубок Гетьмана» (15—20 червня)

1. «Океан» (Олександр Казнадій), 2. «Енергія» (Денис Хащина), 3. «Гетьман» (Юрій Семенюк», 4. «Анатолія» (Володимир Богомолкін), 5. «Оксамит України» (Василь Колобов), 6. «Дукат» (Юрій Орлов).