Міжнародний фонд «Відродження»

02.06.2005
Міжнародний фонд «Відродження»

Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) — найбільша національна благодійна громадська організація в Україні, заснована відомим американським фінансистом і філантропом Джорджем Соросом. Місія Фонду — фінансово та організаційно сприяти становленню демократичного, відкритого суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив. У 1990—2004 роках Фонд надав численним неурядовим організаціям (НУО) України, а також науково-освітнім, просвітницьким закладам, видавництвам грантів на суму понад 82 мільйони доларів США. 2005 року МФВ надасть фінансову підтримку на суму до 7 мільйонів доларів США на проекти, що сприяють розвиткові європейської інтеграції, посиленню впливу громадянського суспільства та його контролю за владою, системі громадського правозахисту й утвердженню принципу верховенства права в Україні, проведенню пенітенціарної реформи, розвиткові громадської активності національних меншин, реформам у сферах освіти, охорони здоров'я, видавничій справі, проведенню справедливих та чесних виборів тощо.

 

      Мета програми — посилити спроможність організацій громадянського суспільства до дієвої самоорганізації для ефективного обстоювання прав та інтересів громадян, а також посилити їх роль у розв’язанні ключових проблем українського суспільства.

      Завдання програми — сприяти перетворенню громадських організацій на авторитетні суспільні інституції, що здатні здійснювати вплив на прийняття суспільно значущих рішень, здійснювати аналіз і розв’язувати конкретні проблеми, забезпечувати належний контроль над діяльністю органів влади, формулювати альтернативні стратегії політики.

 

Конкурс «Місцеві вибори-2006: моніторинг готовності партій»

(липень—вересень 2005)

      Мета — інформувати громадськість про діяльність місцевих осередків політичних партій —потенційних учасників місцевих виборів 2006 року.

      Учасники: Неурядові організації (НУО)

      Пріоритети:

* Збір та аналіз інформації про діяльність осередків політичних партій на місцевому рівні за визначеною формою (див. супровідну записку);

* Оприлюднення і поширення аналітичних матеріалів у відповідних громадах через ЗМІ, інтернет, використання їх у публічних дебатах тощо.

      Заявник повинен подати інформацію щодо джерел збору інформації та географії здійснення проекту (місто, район, тощо), а також план розповсюдження зібраної інформації, зазначаючи часові рамки, заходи, тираж та обсяг друкованої чи іншої продукції, яку заплановано випустити за підсумками проведеного дослідження. Обов’язковою умовою підтримки проекту є висвітлення результатів проведеного моніторингу у ЗМІ та розміщення інформації в інтернеті (що засвідчується медіа-планом). Можливим також є проведення прес-конференцій різного рівня за результатами дослідження.

      За рівних умов буде підтримано ті проекти, що передбачатимуть проведення відповідного моніторингу на рівні районів та міст обласного значення. Перевагу буде надано коаліційним проектам, що не обмежуються аналізом готовності партій у містах — обласних центрах.

Максимальний розмір гранту —

      4 000 доларів США.

Загальний бюджет конкурсу —

      80 000 доларів США.

Останній термін подання проектів —

      15 червня 2005 року.

Оголошення результатів —

      до 30 червня 2005 року.

 

Супровідна записка:

      Проект спрямований на моніторинг готовності партій до участі у виборах на суто партійній основі. Час звершення проекту, включно з оприлюдненням результатів, — до 1 жовтня 2005 року.

Моніторинг повинен бути здійснений

за напрямами:

* програмна робота (програми і платформи місцевих партійних організацій, їх заяви, звернення, інформаційні документи, пропозиції і проекти до роботи органів влади тощо);

* пропозиції, з якими виступала партійна організація на місцевому рівні щодо вирішення локальних соціально-економічних проблем протягом 2002—2005 рр.;

* наявність згадок про заходи та інформації про партійну організацію у публікаціях, матеріалах ЗМІ протягом останнього року;

* кадрова політика (членство, депутати, підготовка і навчання партійців тощо);

* підготовка до виборів—2006 року (вивчення комплексу заходів, що здійснюються партією у відповідності до законодавства про партії та місцеві вибори).

 

Конкурс «Місцеві вибори-2006: усвідомлений вибір»

(січень—березень 2006)

      Мета — сприяти усвідомленому вибору громадян під час місцевих виборів — 2006, становленню публічності та відкритості роботи місцевого депутатського корпусу.

      Учасники: Неурядові організації (НУО).

      Пріоритети:

* Проведення аналізу списків кандидатів у депутати місцевих рад на виборах 2006 року і попередньої діяльності кандидатів на посаду міських, сільських, селищних голів, а також діяльності депутатських фракцій у місцевих радах 2002—2006 рр;

* Презентація та поширення результатів аналізу серед виборців;

* Аналіз пропозицій суб’єктів місцевих виборів шляхом проведення відкритих дебатів та одночасно шляхом широкого оприлюднення пропозицій та побажань виборців у ЗМІ, інтернет тощо.

      За рівних умов буде підтримано коаліційні проекти, що передбачатимуть проведення дільності на рівні міст обласного значення і районів. Проекти повинні передбачати широке розповсюдження зібраної інформації, використання її в теле-, радіодебатах, матеріалах ЗМІ, інформаційно-просвітницькій роботі.

      У випадку подання заявки на проведення дебатів з використанням електронних засобів масової інформації заявник повинен надати:

* орієнтовну інформацію про час, дату і місце проведення дебатів;

* склад учасників дебатів;

* аудиторія, на яку розраховані дебати;

* орієнтовний порядок денний дебатів;

* інформацію про матеріали та аналітичні розробки, що готуються для організації та проведення дебатів;

* розрахунки щодо їх вартості;

* план висвітлення дебатів;

* гарантійні листи від тих ЗМІ, через які передбачено їх висвітлення.

      Зверніть увагу! Не буде підтримано проекти, де керівниками організцій або безпосередніми виконавцями проектів є кандидати чи їх довірені особи, або члени виборчих комісій на виборах.

Максимальний розмір гранту —

      12 000 доларів США.

Загальний бюджет конкурсу —

      120 000 доларів США.

Термін виконання проекту — 5 місяців

      (листопад 2005 — березень 2006).

Останній термін подання проектів —

      10 вересня 2005 року.

 

Супровідна записка:

      Конкурс передбачає проведення оцінки роботи місцевої влади і депутатів 4-го скликання (2002—2006 років). Проекти можуть включати порівняння результатів роботи з передвиборчими програмами, платформами і позиціями політичних партій, депутатських груп/фракцій, членами яких були чи є депутати місцевих рад, які повторно балотуються;

      У рамках виконання проекту повинен бути здійснений аналіз списків кандидатів у депутати місцевих рад 2006—2010 років, а також порівняльний аналіз програм, попередньої діяльності міських голів та партій крізь призму місцевих проблем:

* житлово-комунальна сфера;

* міське господарство, транспорт, благоустрій;

* міське майно і земля, оренда, приватизація;

* освіта;

* охорона здоров’я;

* права і свободи (масові заходи, участь громадян у прийнятті рішень, робота органів самоорганізації населення тощо);

* дозвілля громади;

* соціальний захист;

* сприяння становленню молоді;

* актуальні проблеми громади;

* інформування про діяльність влади, стосунки

зі ЗМІ.

 

      Проекти слід оформлювати за стандартними аплікаційними формами Фонду й надсилати поштою на адресу:

      Міжнародний фонд «Відродження»,

      вул. Артема, 46, м. Київ, 04053.

      Відділ управління проектами.

 

      Фонд офіційно підтверджує факт отримання проектів листом, який надсилається аплікантам упродовж 7 днів з моменту отримання кореспонденції.

 

Проектні форми можна отримати:

      — звичайною поштою, попередньо надіславши запит директору програми, за адресою:

Міжнародний фонд «Відродження»,

вул. Артема, 46, м. Київ, 04053;

      — на веб-сторінці МФВ: http://www.irf.kiev.ua

      — регіональних інформаційних партнерів МФВ (див. на сайті у рубриці «Контакти»)

 

      Контактна особа:

      Олександр Солонтай,

      менеджер виборчих проектів

      тел: +380 (44) 246 83 63

      факс: +380 (44) 486 76 29

      електронна пошта: [email protected]

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

* Проекти, що надійдуть після вказаного в оголошенні терміну, не розглядатимуться.

* Дата подання проекту визначається за поштовим штемпелем.

* Програма не надає грантів прибутковим організаціям, політичним партіям, релігійним громадам і приватним (фізичним) особам.

* Надіслані факсом та електронною поштою проекти не розглядатимуться.

* Подані на конкурс матеріали не повертаються й не рецензуються.

* Про результати конкурсів учасників повідомлять листом.

* Остаточне рішення щодо проекту або заявки перегляду не підлягає.

* Причини відмови в підтримці проекту не повідомляються.