Одеса в Чернівцях. Утьосов — Богдан Бенюк, його дружина — Ада Роговцева

28.05.2005
Одеса в Чернівцях. Утьосов — Богдан Бенюк, його дружина — Ада Роговцева

Режисер Георгiй Нiколаєнко та актриса Марина Александрова.

      Чому саме в Чернівцях, адже всім відомо, що батьківщиною Леоніда Утьосова була Одеса? «Все дуже просто, — каже режисер, — у сучасній Одесі старої Одеси вже немає. Знайти місця для зйомок 1910—1913 років у південній Пальмірі нам не вдалося. Все перебудовано, перефарбовано, відремонтовано, в деяких старовинних будинках встановлені пластикові вікна, що аж ніяк не відображає Одесу періоду Першої світової війни. А от Чернівці в цьому плані унікальне місто. Архітектура збережена просто чудово. Ми знайшли для зйомок унікальні куточки, які у фільмі стануть і Одесою, і Парижем».

      25 років тому свій перший повнометражний фільм Георгій Ніколаєнко зняв саме в Чернівцях, це була інсценізація роману Миколи Островського «Народжені бурею». У творчому доробку режисера багато кінострічок, зокрема «Йшов четвертий рік війни», «Досьє людини в «Мерседесі», «Врятованому — рай», «Під маскою Беркута». Це все було ще за радянських часів, у пострадянськi він був співрежисером першого фільму «Дальнобійники», самостійно зняв картини «Кодекс честі», «Цвіт нації» (сценарій Юрія Рогози»). Отже, зараз режисер працює над історичним фільмом про Утьосова «Я песне все отдал сполна».

      У фільмі грають і російські, й українські актори. Любов режисера до наших акторів цілком зрозуміла, адже він сам навчався у Київському театральному інституті імені Карпенка-Карого, щоправда, недовго. Згодом — в акторській майстерні Сергія Герасимова у ВДІКу. Але акторський фах не дуже приваблював його, і після закінчення вищих режисерських курсів у Олександра Мітти Георгій Ніколаєнко розпочав режисерську кар'єру. Як видно, цілком вдалу.

 

      — Чому ви обрали саме цю  тему?

      — По-перше, гарний сценарій Аркадія Ініна і його учениці Тетяни Павловської. А зрештою зараз такий час, що не дуже і є з чого вибирати. Крім того, це замовлення московського продюсерського центру «Дом-фільм» Володимира Досталя, вони погані фільми не продюсують. I сама по собі тема цікава, адже Утьосов народився в 1895 році, а це вже позаминуле століття. Фільм насичений подіями, це і Перша світова війна, і друга, багато костюмів, грим різний. Дуже багато акторів знімається. Переважна більшість українських, у Чернівцях працюємо з вашими акторами. Я цілком задоволений.

      — Леоніда Утьосова грає кілька акторів?

      — Він прожив довге життя, і, звичайно, в різні періоди його грають різні актори, юного Льоню грає московський актор Володимир Жеребцов, трохи старшого — Марат Башаров, уже в похилому віці — Богдан Бенюк. У мене, щоправда, було дві кандидатури на старого Утьосова — Євген Паперний і Богдан Бенюк, але в Москві затвердили Богдана. До речі, дуже цікавий був момент у Чернівцях. Під час зйомок в одному з чернівецьких двориків до знімальної групи підійшов чотирирічний хлопчик і настільки захопився акторами й атмосферою дійства, що навіть голосно всіх заспокоював і говорив «Тихо! Тихо!». Ми його спробували зняти, і він зіграв спочатку просто хлопчика, а потім маленького Утьосова, який з'являється у спогадах уже відомого співака. Дитина настільки гарна і безпосередня, у нього все прекрасно вийшло. Він ще й гроші заробив, і ми йому іграшки купили. Він так плакав, коли на цьому майданчику закінчились зйомки і треба було прощатися з акторами.

      Я дуже задоволений українськими акторами. Цікавим виявився Георгій Дрозд, який прийшов на зовсім іншу роль, а зіграв батька Утьосова, Ольга Сумська грає Неміровську, Іра Новак грає Айріс, Раїса Недашківська — повитуху. Зайнятий у фільмі й Анатолій Дяченко. Вже відзняв свої епізоди колишній киянин, зараз москвич Олексій Горбунов, він грає легендарного одеського авторитета Мішку Япончика.

      Із російських зірок — це Марина Александрова, вона грає Лєну, дружину Утьосова, а вже в зрілому віці цю роль виконує  Ада Роговцева.

      — Коли глядачі зможуть побачити фільм?

      — Ми через місяць-два закінчимо зйомки. В Чернівцях ще один знімальний день і в селищі Глибока. Там ми знімаємо 21-й рік, від'їзд Утьосова до Москви і кадри, де Утьосов у складі акторської бригади їздив агітпоїздом. Нам залишилися зйомки в Києві, щоправда, важкі об'єкти — це війна, зйомки «Веселих хлоп'ят» і сцени з Першої світової. Потім переїжджаємо в Одесу — який же Утьосов без моря? А вже коли буде на екрані, це вирішуватимуть продюсери.

      — Бюджет задовільний? Не може статися перерви у зйомках через відсутність грошей.

      — Упевнений, що ні, але, безперечно, ніхто вголос суми не називає. Наша справа зробити хороший фільм.