Мама у штанях і з вусами

24.05.2005

      За загальноприйнятими стереотипами, самотужки виховувати дітей може лише жінка. Однак, виявляється, серед нас живуть і чоловіки, які не гірше від матусь піклуються про своїх чад. Нещодавно у столиці уперше провели конкурс серед одиноких молодих татусів, які самі виховують дітей.

      З шістнадцяти представлених районними відділами у справах сім'ї та молоді кандидатур відзначено чотирнадцять молодих татусів. Усі віком до 35 років, не перебувають у шлюбі і без дружин виховують дітей. Як уміють справлятися з батьківськими завданнями і обов'язками, умови проживання, навички господарювання, характеристика з місця роботи й дитячого садочка (або школи), де навчається дитина, — усе це враховувалося під час конкурсу. За великим рахунком, він був проведений для підтримки і заохочення самотніх батьків. Олена Ягова, провідний спеціаліст відділу сімейної політики головного управління у справах сім'ї та молоді сподівається, що на майбутнє буде більше учасників: «Молоді татусі у місті Києві є. Але про них не так вже багато знають у районних відділах».

      ...30-річний Володимир Радзієвський виховує доньку і сина. Їхня мама померла, і поки що трирічна Іринка і на рік молодший Сергійко не здогадуються про безсонні ночі батька. Діти полюбляють малювати, гратися і кататися на гойдалці. Киянин Володимир Миколайович (водій на підприємстві) перебуває у декретній відпустці, на їхнє утримання і виховання отримує грошову допомогу в розмірі 140 гривень, пенсію на дітей 300 гривень і декретні — 90. «Держава краще знає, як допомогти. Як вона може, так і підтримує, — невесело говорить одинокий батько, — а що сказати про дітей? Хай ростуть здорові!».

      Загалом же переможці конкурсу отримали від міського голови Олександра Омельченка десять премій, три подяки і одну заохочувальну відзнаку.