Фіаско у Празі: на старті Ліги націй «синьо-жовті» вперше в історії програли збірній Албанії

11.09.2024
Фіаско у Празі: на старті Ліги націй «синьо-жовті» вперше в історії програли збірній Албанії

У Празі, на старті Ліги націй, національна збірна України вперше в історії програла збірній Албанії. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Виступ національної збірної України на футбольному чемпіонаті Європи-2024 відверто не вдався.
 
Але відчуття невдоволення й гіркоти, котре залишив після себе той турнір, швидко забулися.
 
Однак на старті Ліги націй-2024/2025 «синьо-жовті» знову розворушили старі спогади.
 
Відкриваючи новий сезон у Дивізіоні В, українські збірники уперше в історії протистоянь програли Албанії — 1:2.
 
«Так грати не можна. Концентрацію потрібно зберігати впродовж усього поєдинку», — заявив після невдачі президент УАФ Андрій Шевченко.
 
Підбиваючи підсумки Євро-2024, де українській збірній не вдалося вийти з групи, виконком УАФ одноголосно висловив довіру та підтримку тренерській команді Сергія Реброва.
 
Роботу зі збірною в тому відбірному циклі наставник розпочинав не від самого початку й просив надати йому можливість у повному обсязі підготуватися до наступного випробування.
 
Втім на початку нової турнірної дистанції, кінцевою метою якої є фінальна частина ЧС-2026, виринули старі проблеми.
 
Перед грою з Албанією знову були високі передстартові очікування, по ходу зустрічі наші збірники вже традиційно переважали суперника у володінні м’ячем, але в підсумку стався черговий провал.
 
Своєю невиразною грою вітчизняні збірники б’ють не тільки по серцях своїх шанувальників. Їхня посередня гра ставить у незручне становище поважних футбольних особистостей, які останнім часом пробують себе в ролі прогнозистів.
 
Ну, приміром, матч проти Албанії розбив на друзки передбачення знаного наставника Мирона Маркевича, котрий прогнозував мінімальну перевагу збірної України над Албанією.
 
«Думаю, що наші хлопці виграють із різницею в один гол. Рахунок буде або 1:0, або 2:1 на користь України. Маємо перемагати», — говорив Маркевич.
 
Вочевидь, знаний наставник виходив із передбачень, що приїзд до збірної найкращих вітчизняних футболістів автоматично зробить їхню команду генератором переможного результату у двобої з відносно посереднім опонентом.
 
Але красивий пазл із зірковою комбінацією гравців вдалося скласти хіба що у віртуальному світі. У реальності ж, як згодом і зазначив сам Маркевич, гра «синьо-жовтих» проти албанців складалася з «повільних дій, нехитрих ходів та небажання грати у відборі».
 
Ось, власне, той набір, який зробив різницю між справжнім результатом та наближеною до ідеалу прогнозованою картинкою.
 
Очевидно, що простого приїзду до табору збірної всіх найкращих виконавців для досягнення переможного результату недостатньо.
 
І навряд чи причину поразки албанцям варто шукати у відсутності на полі травмованих представників атакувальної лінії — форварда «Роми» Артема Довбика та півзахисника «Челсі» Михайла Мудрика.
 
«Були окремо створені моменти, але єдиної команди на полі дійсно не було», — Сергій Ребров без проблем побачив головний недолік. — Зараз питання навіть не про нашу атаку, а про оборону. Як ми можемо з трьох контратак пропускати два м’ячі? Треба було всією командою оборонятися в другому таймі, не давати створювати такі моменти».
 
А тим часом Йожеф Сабо, з яким у 1998 році збірна України хоч і важко, але двічі у відборі на ЧС-2000 перемогла албанців, не стримував емоцій. Традиційно у моменти надмірного хвилювання у ньому все кипіло.
 
«Мені соромно і боляче за гру збірної України! Пів ночі не спав — ходив туди-сюди, переживав! Не очікував такого. Ну не треба звеличувати наших футболістів і ліпити з них зірок! А то як послухаєш, то Шапаренко мало не в «Реалі», Судаков — у «Ювентусі», Ванат — у «Барселоні»! Ну куди їм?! Вони у футбол не вміють грати!» — наголосив Сабо.
 
Водночас на захист команди став її ветеран. Перед матчем другого туру Ліги націй — проти Чехії — Андрій Ярмоленко заявив: «Не треба на всіх нас накидатися, ми приїжджаємо і хочемо показувати найкращий футбол. Ви маєте зрозуміти, що вже всі збірні навчились грати у футбол. Вже немає легких ігор. Та збірна Албанії, яка була п’ять років тому, — це вже зовсім інша команда. Вони показали це своєю грою на Євро, підтвердили свій рівень грою проти нашої команди. Ми всі віддали максимум сил, але це футбол. Потрібно з таких матчів робити висновки та рухатись далі».
 
Мабуть, таки варто визнати, що рівень збірної Албанії, котру нині очолює бразилець Сільвіньйо, за минулі роки відчутно зріс. А от що в цьому контексті можна сказати про українську національну команду?! У матчі проти чехів, які, до слова, свій стартовий поєдинок ЛН розгромно програли грузинам (1:4), вітчизняні збірники мають дати свою відповідь.