Повчальні історії

28.08.2024
Повчальні історії

Продемонструвавши розумну гру, в третьому раунді кваліфікації ЛЧ динамівці здолали спротив міцних «рейнджерів». (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Реформа Ліги чемпіонів, свого часу проведена УЄФА, дозволила провідним чемпіонатам Старого світу делегувати до еліт-раунду цього турніру одразу по чотири-п’ять команд.
Україну ж в основному раунді ЛЧ нині представляє переважно один колектив. Стабільне місце в суперлізі має лише «Шахтар», який у попередні десять сезонів поза груповим раундом опинявся лише раз.
 
Натомість для іншого вітчизняного гранда — «Динамо» — потрапляння до еліти європейського клубного футболу відбувається нелегко і сприймається передусім як свято. Траплялося й так, що за підсумками національних баталій «синьо-жовті» взагалі не отримували перепустки до Ліги чемпіонів (так було в сезони 2013/2014, 2014/2015, 2023/2024). 
В інші ж роки столичні футболісти не завжди вдало долали кваліфікаційний відбір найсильнішого клубного турніру Європи, вилітаючи «на осінь» в нижчий за силою турнір. Загалом, за десять попередніх стартів у Лізі чемпіонів до основної стадії динамівці пробивалися лише п’ять разів.
Як буде цього разу, стане зрозуміло 27 серпня, коли відбудеться повторне побачення «Динамо» та «Зальцбурга» в заключному раунді «кваліфайн»-раунду ЛЧ. Фаворитом цього двобою, як не дивно, вважається австрійський колектив. Не в останню чергу тому, що матч-відповідь австрійська команда гратиме вдома.
Проте й на попередньому етапі кваліфікації — у протиборстві з «Глазго» — динамівці також не виглядали господарями становища. Утім «рейнджерів» вони залишили позаду. І нехай здобути гостьову перемогу (після нічиєї — 1:1 — в першому матчі), а разом із нею й квитки до стикових матчів відбору ЛЧ, «біло-синім» допомогло вилучення гравця шотландського клубу, сам факт турнірного прогресу «біло-синіх» варто сприймати з великою надією. 
Під керівництвом Олександра Шовковського динамівці демонструють зважений та прагматичний футбол. Один із ключових принципів наставника свідчить, що гравці на футбольному полі мають контролювати емоції та слідувати встановленим правилам.
До слова, захисник «Зальцбурга» Каміль Пентковськи визнав важливу ігрову рису команди Шовковського, заявивши, що попереду на австрійський колектив чекають матчі з дуже розумною командою.
Хай там як, а після домаш­ньої поразки динамівцям (0:2) головний тренер «Глазго» Філіпп Клеман неабияк критикував головного арбітра матчу, італійця Марко Гвіду, котрий за дві жовті картки вилучив на 51-й хвилині матчу його підопічного — бразильця Жефте. «Червона картка вирішила долю матчу, і зрештою вона позбавила мрії понад 50 тисяч фанів. Ми очікували на вищу якість ухвалення рішень. Це найгірше суддівське рішення, яке я бачив за понад 30 років футбольної кар’єри», — обурювався наставник «Рейнджерс».
Водночас Олександр Шовковський наголошує: у футболі важливий баланс, коли потрібно поєднувати бажання перемогти з уважними та обережними діями. Перемога над «Глазго», за словами головного тренера «Динамо», принесла уболівальникам команди та й загалом усій Україні важливі емоції. Однак успіх над шотландським грандом, як зауважує Шовковський, — це вже історія. «Ми маємо рухатися далі. Лише дивлячись уперед, стоячи обличчям до майбутнього, ми будемо розвиватися та прогресувати», — навчає тренер динамівців.
Важливий для себе єврокубковий урок отримали й футболісти «Кривбасу», коли двічі в третьому колі кваліфікації Ліги Європи зіграли проти чеської «Вікторії». «Для нас це школа. «Вікторія» перемогла в обох матчах (2:1, 1:0) завдяки своєму досвіду в європейських турнірах. В цілому «Вікторія» — непоганий суперник, але і «Кривбас» виглядав гідно. Єдине, що вони здобули дві перемоги, а ми два рази програли», — заявив очільник криворізької команди Юрій Вернидуб.
Тепер, після вильоту з Ліги Європи, «Кривбас» спробує свої сили в турнірі рангом нижче — й побореться за місце в груповому раунді Ліги конференцій. Щоправда, опонент там буде жодним чином не простіший за чеську «Вікторію». «Іспанський «Бетіс» — гарний та потужний суперник. Думаю, на нас очікує цікава гра. Будемо готуватись, а там подивимось», — сказав Вернидуб.