Вигідно продав путіна: як український художник змусив російського дипломата віддати гроші на ЗСУ

03.07.2024
Вигідно продав путіна: як український художник змусив російського дипломата віддати гроші на ЗСУ

Анатолій Черепанський і його відома робота.

20 червня в місті Ірпінь на Київщині раптово обірвалося життя волонтера і художника Анатолія Михайловича Черепанського.
 
Він за національністю єврей і у фейсбуці взяв собі нік Патоль Мойшевич.
 
Але Патоль — хрещений, і відспівали його в Свято-Миколаївській церкві.
 
Анатолій Черепанський займався активною громадською діяльністю у Фонді громади Приірпіння.
 
Коли військові сказали, що їм потрібні ноші для евакуації поранених, то в Фонді роздобули швейні машинки й почали шити такі ноші. Зокрема, шив їх і Патоль Мойшевич. А парамедики консультували, як шити правильно.
 
Як засвідчила голова фонду Тетяна Лаговська, на фронт було передано понад тисячу нош. Наші військові повідомили, що завдяки цим ношам врятовано життя багатьох побратимів.
 
Фонд громади Приірпіння також виготовляє протипролежневі матраци і ортопедичні подушки, які підкладають під поранені кінцівки бійців. Фонд збирає та передає українським козакам й інші гуманітарні речі.
 
Анатолій Михайлович возив допомогу на фронт, потрапляв під обстріли, якось наїхав на міну, але смерть чатувала на нього вдома. Він пішки піднявся на 13-й поверх — і серце не витримало.
 
За освітою, Анатолій Черепанський — ландшафтний дизайнер. Від батька-художника він успадкував мистецький хист. У його творчому доробку — оригінальні картини і копії робіт відомих художників, які він творчо змінював під потреби сьогодення.
 
Наприклад, картина «За мир» Ф. Решетникова. Там зображено, як хлопчики в капіталістичній країні пишуть слово «Мир» на стіні, а на задньому плані поліція розганяє мирну демонстрацію.
 
У Патоля підлітки написали на стіні знамениту стислу характеристику путіна, а на задньому плані — московські загарбники.
 
Черепанський створив цю картину після того, як російські окупанти вбили дітей в Ірпені. Укрпошта випустила марку з репродукцією цього твору Патоля Мойшевича.
 
Відразу примчав аташе російського посольства і за пів мільйона гривень викупив увесь наклад.
 
Гроші від «оборудки» було витрачено на закупівлю техніки для Збройних сил України. А Укрпошта випустила новий наклад марки.
 
На жаль, Патоль Мойшевич трохи не дожив до свого 54-річчя. Він залишив по собі добру пам’ять. Царство йому небесне.