Як у Макдональдзі, тільки краще: прості рецепти домашньої швидкої їжі на будь-який смак

24.01.2024
Як у Макдональдзі, тільки краще: прості рецепти домашньої швидкої їжі на будь-який смак

Гамбургери, нагетси, картопля фрі, піца, чипси — знайомі та вподобані багатьма продукти фастфуду.

 

Він притягує ароматом і смаком, однак після вживання нерідко викликає дискомфортні відчуття у шлунку через велику кількість жирів, цукру та консервантів.


Через зменшений час приготування й зазвичай шкідливі для організму складники швидке харчування ніколи не вважалося корисним.

 

Однак така їжа з легкістю може входити у збалансований раціон, якщо готувати її вдома та з якісних продуктів.

 

Такі страви можна пропонувати дітям, брати з собою на роботу та в дорогу або ж подавати на стіл до вечері.


Вікторія Попін, кулінар-любитель і гурме, пропонує безліч рецептів, зокрема й домашнього фастфуду, на своєму кулінарному сайті Picante Cooking.

Хліб із сиром, часником та травами

Цей пухкий і духмяний хліб дуже тягнеться при відкушуванні. Ним можна насолоджуватись самостійно, а можна подати як гарнір до основної страви.

 

Як пише Вікторія, наступного дня він не втратить смак, а якщо скибки хліба підрум’янити на сковорідці, то вийдуть неймовірні тости до сніданку.


Щодо самого приготування тіста, то все доволі просто. Хліб виходить особливо м’яким завдяки заварці на кефірі: його кислота ослаблює глютен.

 

А ще завдяки кефіру сирний хліб має приємний кисломолочний посмак. Тож підготуйте інгредієнти.


Для тіста:
* кефір — 200 мл;
* молоко — 100 мл;
* свіжі дріжджі –15 г;
* цукор — 30 г;
* вершкове масло розтоплене — 50 г;
* яйця — 1 шт.;
* борошно — 400 г;
* сіль — 8 г.


Для начинки:
* вершкове масло — 50 г;
* часник — 5 зубчиків;
* петрушка — 1/2 пучка;
* кріп — 1/2 пучка;
* улюблений напівтвердий сир — (у рецепті суміш сиру чедер та напівтвердої моцарели) — 250 г;
* сіль — до смаку.


Крім того:
* дрібно натертий твердий сир — 30 г;
* борошно для посипання поверхні.


Насамперед робимо заварку: молоко та 15 г борошна поміщаємо в невеликий сотейник. Ставимо на найменший вогонь і, постійно помішуючи, варимо до суттєвого загустіння маси. Знімаємо з вогню й охолоджуємо.


У глибокій мисці вимішуємо дріжджі та кефір до повного розчинення дріжджів. Додаємо вистиглу заварку, решту борошна та інші інгредієнти й замішуємо однорідне тісто 8-10 хвилин руками або ж 4-5 хвилин міксером на середніх обертах.

 

Накриваємо миску з тістом кришкою чи ледь вологим рушником і залишаємо на 1,5 години ферментуватися. Тісто має збільшитись удвічі.


Коли тісто підійде, у невеличкий сотейник викладаємо масло, часник та сіль. Прогріваємо на середньому вогні, помішуючи, доки аромат часнику пом’якшає. Знімаємо з вогню й трохи охолоджуємо.


Форму для хліба (30х11см) змащуємо тонким шаром вершкового масла й присипаємо борошном. Струшуємо зайве. Дно форми застилаємо додатково смужкою з пергаменту.


Тісто, що підійшло, мнемо й викладаємо на щедро присипану борошном поверхню й не надто тонко розкачуємо прямокутником, приблизно 25х40 см.

 

Змащуємо тісто маслом із часником, рівномірно розподіляючи часник по поверхні.


Сир натираємо на крупній тертці, петрушку і кріп дрібно нарізаємо. Зверху розподіляємо сир та зелень, трішки відступаючи від країв.


Скручуємо з тіста рулет, загортаємо начинку всередину. Далі розрізаємо його вздовж на дві частини, не дорізаючи повністю до кінця, аби ці частини тримались разом і перепліталисяміж собою.


Обережно вкладаємо сформований завиванець у форму й, прикривши ледь вологим рушником, залишаємо на годину підходити. Тим часом розігріваємо духовку до 200 °С.


Коли хліб підійде, посипаємо його твердим сиром і ставимо до розігрітої духовки. Печемо приблизно 40-50 хвилин, щоб хліб гарно підрум’янився.


Дістаємо посуд із сирним хлібом з духовки й одразу ж перекладаємо випічку на решітку для вистигання. Через 15 хвилин нарізаємо і подаємо теплим до столу. Смачного!

Хачапурі з сиром на бездріжджовому тісті


Оригінальне тісто для хачапурі — це тільки борошно, дрібка солі і мацоні (кисломолочний напій вірменського походження). Все дуже просто.

 

У цьому рецепті в тісто додається трохи соди для пухкості і яйце, щоб тісто було міцнішим. Потім воно добу ферментується. Після цього його смак стає кращим і працювати з ним легше.


За словами авторки, формувати хачапурі найкраще руками (без качалки, яка в цьому випадку робить усе складнішим). Тісто дуже податливе і легко розтягується без зайвих предметів.


Що стосується начинки, найчастіше використовують імеретинський сир, а також деколи інші розсільні сири. Ці хачапурі — з сулугуні.

 

Ви можете робити з тим сиром, який любите найбільше. Для двох великих хачапурі вам знадобляться:


* кефір — 250 мл;
* яйця — 1 шт.;
* борошно — 320-350 г;
* сіль — дрібка;
* сода — дрібка;
* натертий на великій тертці сир сулугуні — 300 г.


Борошно з сіллю та содою перемішуємо в глибокій мисці. Яйце злегка збиваємо з кефіром і додаємо до борошна. Замішуємо однорідне та досить липке тісто.

 

Миску накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 24 години (можна до 3 днів).


У день приготування дістаємо його і викладаємо на змащену олією дошку. Розділяємо тісто на дві частини. З однієї руками формуємо невеликий пляцок. У центр викладаємо половину сиру.


Краї защипуємо до центру так, щоб не було проміжків. І знову ж, руками, аккуратно притискаючи і розтягуючи, формуємо пляцок товщиною приблизно 1,5 см.


Тісто дуже податливе, це не буде складно. Те саме робимо з рештою тіста.


На середньому вогні розігріваємо пательню з товстим дном. Дуже важливо смажити хачапурі на сухій сковороді без олії. Тому пательня повинна мати товсте дно, щоб рівномірно розподілялося і віддавалася тепло.


Викладаємо хачапурі швом униз, зменшуємо вогонь майже до мінімуму і смажимо приблизно 7-8 хвилин з кожного боку, до готовності.

 

Коли одна сторона гарненько підрум’яниться, акуратно, за допомогою широкої лопатки, перевертаємо на іншу.


Знімаємо хачапурі з вогню і подаємо в гарячому вигляді. Так смажимо й наступні. Подаємо гарячими. Насолоджуємося!

Курячі крильця а-ля баффало

Крильця баффало на сьогодні є одним з найпопулярніших продуктів у США. Свою назву вони отримали завдяки американському місту Баффало, що вважається їхньою батьківщиною

 

За рецептом їх обвалюють у борошні, смажать у фритюрі, заправляють гострим соусом, а подають із соусом ренч та свіжими травами.


Солі у рецепті, наголошує Вікторія, немає невипадково (не з усіляких дієтичних міркувань, а з технічних). Крильця не потрібно солити перед смаженням, щоб вони були хрусткішими.

 

Вам знадобляться:
* крильця зі зрізаними гостирими кінчиками — 8-10 шт.;
* олія — 30 мл;
* сухий часник –1 ч. л.;
* білий винний оцет 6% —
1 ст. л.;
* крохмаль — 1 ч. л.;
* вода — 1 ст. л.;
* рослинна олія для смаження.


Соус «Баффало»:
* вершкове масло кімнатної температури — 90 г;
* мед — 2 ст. л;
* томатна паста — 4 ст. л;
* соус чилі або табаско —
0,5-1 ч. л;
* подрібнений часник — 2 зубчики;
* сіль, перець — до смаку.
Соус ренч:
* нежирна сметана — 250 мл;
* майонез –125 мл;
* сухий часник — 1 ч. л.;
* суха цибуля — 1 ч. л.;
* сіль — за смаком;
* дрібно нарізана цибуля — 1/4 пучка;
* дрібно нарізана петрушка –1/4 пучка;
* дрібно нарізаний кріп –1/4 пучка.


У глибокій пательні, фритюрниці чи казанку добре розігріваємо олію: стільки, щоб крильця можна було повністю в неї занурити.

 

Крильця добре обсушуємо паперовим рушником і, коли олія почне потріскувати, партіями смажимо їх до готовності. Перекладаємо готові на тарілку, застелену паперовим рушником.


Доки смажиться наступна партія, готуємо соус «Баффало». Для цього всі інгредієнти поміщаємо в невеликий сотейник, добре вимішуємо й ставимо на маленький вогонь. Доводимо до кипіння й варимо, помішуючи, до загустіння соусу.


Смажені крильця складаємо у глибоку миску та поливаємо гарячим соусом. Вимішуємо так, щоб кожне крильце було огорнуте соусом. Подавати будемо одразу ж із соусом ренч, щоб успішно «гасити пожежу» в роті.


Для ренчу змішуємо майонез зі сметаною, додаємо цибулю, часник і сіль. Добре перемішуємо. Всипаємо подрібнені трави і подаємо з крильцями.

 

Отримуємо задоволення!

Домашні картопляні чипси з духовки

Картопляні чипси в духовці за цим рецептом — найхрусткіші та найсмачніші, які ви коли-небудь куштували. А готувати їх елементарно: тоненько нарізати картоплю, запекти в духовці й присипати сіллю.


Ця версія чипсів більш здорова, ніж магазинний варіант. Хоч вони не вийдуть ідеальної форми, але це ніяк не зіпсує їхній смак.

 

Вам знадобляться:
* добре вимита картопля — 3 великі штуки;
* оливкова олія — 50 мл;
* сіль — за смаком.
* паприка, тертий сир пармезан — за бажанням.


Миємо та чистимо картоплю. Нарізаємо її по діагоналі тоненькими слайсами (3 мм завтовшки).


Розігріваємо духовку до 260 °C. Змащуємо два великі листи олією. Варто використовувати пласку форму для запікання, яка може витримувати високу температуру.


Поміщаємо скибочки картоплі в миску з крижаною водою на 5 хвилин, щоб видалити зайвий крохмаль. Зливаємо воду, потім обтираємо скибочки насухо паперовими рушниками.


Розкладаємо нарізану картоплю в один шар на деку. За допомогою кондитерського пензлика змащуємо скибочки картоплі розтопленим вершковим маслом.


Ставимо в духовку та зменшуємо температуру до 230 °C. Запікаємо, доки краї не стануть золотисто-коричневими: від 12 до 15 хвилин, залежно від духовки.


Вікторія радить остудити чипси на решітці, розкладеними в один шар, або на дошці, застеленій паперовим рушником, щоб увібрати зайвий жир і вологу. Так чипси збережуть хрускість на потім.


Дістаємо з духовки та посипаємо сіллю.

 

Смакуємо!

 

Валерія МУСХАРІНА