Міжнародний інститут розвитку громад у Полтаві: учать долати бідність і дають гроші на бізнес

24.01.2024
Міжнародний інститут розвитку громад у Полтаві: учать долати бідність і дають гроші на бізнес

В аудиторії Міжнародного інституту розвитку громад. (Фото Сергія РОМАНЕНКА.)

У жовтні минулого року стартувало навчання у МІРГ — Міжнародному інституті розвитку громад.

 

Освітній хаб розмістився у просторому підвальному приміщенні по вулиці Соборності, 46В.

 

Його двері відчинені перед тими, хто прагне інтегруватися в сучасний світ.


МІРГ з’явився у Полтаві завдяки спільним зусиллям громадської організації «Міжнародний інститут розвитку громад», управління стратегічного розвитку Полтавської міської ради, яке очолює Влада Співак, Польського центру міжнародної допомоги (PCPM) та уряду Тайваню.

 

Отримані грантові кошти спрямовані на навчання внутрішніх переселенок, які мріють отримати фінансову незалежність і відкрити власний малий чи середній бізнес, а також на соціально незахищених полтавок, студенток, недавніх випускниць вишів, жінок у декреті, людей, які перебувають у пошуках роботи, та з обмеженими рухливими можливостями.


У програмі соціального навчального курсу, розрахованій на кілька місяців, — вивчення англійської мови, ділової української, грантрайтингу, бізнес-управління, стратегії та лідерства, працевлаштування, комп’ютерної грамотності, психології.


Програма курсу спрямована на швидке опанування слухачами основ підприємництва та професійного вдосконалення, тому акцент робиться на тренінги. Знання, які дають провідні фахівці своєї справи, у світі коштують великих грошей, але в МІРГ їх дають безоплатно.


Ба більше, тут можна отримати кошти на розвиток власної справи. Для переможців конкурсу на краще написання грантових програм грантодавці — Польський центр міжнародної допомоги (РСРМ) та уряд Тайваню — виділять три премії по 100 тисяч гривень кожна.


Що спонукає жінок до навчання у МІРГ?

Сумлінні «студентки».


Вікторія з Мелітополя, наприклад, зізналась, що вона вже цілий рік мешкає в Полтаві й досі живе в ситуації очікування, тому хоче «поставити себе на якійсь рейки».


Харків’янка Тетяна до сьогодні переживає страхи, пов’язані з втратою спокійного і зрозумілого життя, яке було в неї до повномасштабного вторгнення, й не може зосередитись на поточних справах.


Олена з Сіверськодонецька шукає роботу, на якій вона могла б бути максимально ефективною.


39-річна волонтерка Людмила з Полтави завдяки навчальному курсу в МІРГ бореться з наслідками постійного стресу, відновлюючи власну психіку.


Аудиторія слухачок курсів різна за віком, рівнем освіти, за життєвими прагненнями. Найповажнішій студентці, Світлані Радченко з Маріуполя, яка відвідує уроки англійської мови, — 75.

 

Є бізнес-вумен, які прагнуть розвиватися далі. Є жінки з трьома вищими освітами. Є ті, хто заново шукає себе у цьому житті. І знаходять!

 

Скажімо, Людмила Ромашко, мама двох дітей, щоб мати можливість регулярно відвідувати лекції офлайн, перебралася з села Полтавського району до обласного центру, орендувала житло, навіть просторіше, аніж мала в селі.

 

Говорить, що заняття в МІРГ зробили її іншою: вона стала впевненою в собі, відкритою, позбулася страху перед новим, закомплексованості, зрозуміла, що хотіла б працювати на себе.


До речі, завдяки отриманим знанням на лекціях з пошуку роботи та працевлаштування дехто вже знайшов роботу.

Під час занять.


У Міжнародному інституті розвитку громад підібралася команда кращих викладачів і менторів: експертка з грантрайтингу, керівниця відділу стратегічного планування, моніторингу та промоції Полтавської міськради Ганна Люлька, психологиня з великим практичним досвідом Тетяна Казаріна, викладачка англійської мови Юлія Левенець, знавець бізнес-управління Юлія Приймак, засновник першого в Україні WEB-3-університету професій майбутнього Learn to Earn Globals, кращий лектор України зі штучного інтелекту Михайло Пацан.


Лекції проходять у доступній формі, як онлайн, так і офлайн, і не потребують спеціальної підготовки для розуміння матеріалу. Викладачі часто застосовують рольові ігри, колективні обговорення тем.


Розклад занять гнучкий, не перевантажений, а для зручності студенток більшість лекцій транслюються онлайн на YouTube-каналі МІРГ і до них можна повернутися у будь-який зручний час. Планується, що навчальну програму буде перенесено в окремий застосунок для смартфона та комп’ютера, а це дозволить навчатися з будь-якої точки планети у зручний для кожного час.


— Ми залучили до навчального курсу найкращих лекторів і тренерів, щоб бажаючі, озброївшись необхідними знаннями, стали конкурентоспроможними на ринку праці. Наша мета — не просто дати їм певний багаж знань, а звести з роботодавцями, забезпечити отримання грантів від наших партнерів для відкриття власної справи, підготувати до спілкування в середовищі інвесторів. Протягом усього періоду навчання й після його закінчення вони можуть розраховувати на менторську підтримку колективу проєкту і юридичний супровід, — наголошує кординатор цього унікального соціально-освітнього проєкту Сергій Каплін.

Тренінг з основ підприємництва.


А Влада Співак зазначає:


— У Полтаві мешкає багато вимушених переселенців, багато з яких втратили все і яким нікуди повертатися. У нашому місті вони знайшли прихисток. І обов’язок влади, громадянського суспільства — дати їм не просто точку опори, а поштовх до розвитку, до інтеграції в нове для них середовище. Особливо гостро стоїть «жіноче питання». Креативний коворкінг-центр допомагає нашим слухачкам стати затребуваними на сучасному ринку праці, відкрити власний малий чи середній бізнес, подолати бідність і міцно стати на ноги.


По закінченні курсу слухачки отримають сертифікат, який буде допуском до конкурсу проєктів на отримання грантової підтримки.