Дорога з дому і назад: у Києві покажуть сучасний балет «Д.І.М.» від театру INSHA Danse Company

27.12.2023
Дорога з дому і назад: у Києві покажуть сучасний балет «Д.І.М.» від театру INSHA Danse Company

Артисти вистави «Д.І.М.» особисто пережили евакуацію у воєнний час. (Фото Оксани Зінченко надане організаторами.)

У Києві покажуть сучасний балет «Д.І.М.» від театру INSHA Danse Company.

 

Його представляє творчий дует танцівників — Іллі Мірошниченка та Катерини Кузнєцової, який утворився у 2019 році.

 

Минулоріч дует трансформувався у пластичний театр. Нині його репертуар складається з чотирьох різних за формою хореографічних вистав: «Дерево не може втекти» (2018), «1984. Інша» (2020), «Стіна» (2021, проєкт реалізовано за підтримки УКФ, партнер — «Київ-модерн балет») та «М.H.O.T.F., або Мій дім на двох ногах» (2022).


Хореограф-постановник прем’єрної постановки «Д.І.М.» — Ілля Мірошниченко, суперфіналіст восьмого сезону телешоу «Танцюють всі!», у дуеті з Катериною Кузнєцовою створив дійство з винятково українськими митцями.

 

Загалом, це переосмислення вистави «М.H.O.T.F., або Мій дім на двох ногах», яку артисти створили в рамках програми резиденцій для митців з України за підтримки TanzHaus — TanzFaktur та Kunststiftung NRW, у німецькому місті Кельн.


«Д.І.М.» є проникливою пластичною постановкою про дорогу додому. Про тих, хто вимушено опинився в евакуаційному потязі, залишаючи рідний дім.

 

Пластична рефлексія на тему Батьківщини і бАтьківщини, її фізичного і духовного значення в житті людини.


Постановка акцентує увагу на тому, який зв’язок з рідною землею залишається у душах тих, хто назавжди покинув свою оселю.

 

Вистава — своєрідна присвята кожному, хто пережив біль втрати рідних та, попри усі випробування, не зрадив себе та свої переконання. Про всіх тих українців, які залишилися нескореними.


Артисти особисто пережили евакуацію у воєнний час і втілили  власний досвід на сцені за допомогою танцю. У спектаклі звучатиме жива музика від струнного квінтету. Композитор і віолончеліст Віктор Рекало створив ексклюзивний музичний твір на межі академічності та урбанізму.

 

А масштабна декорація сценографа Богдана Поліщука, який у виставі є й художником костюмів, дозволить глядачам якомога предметніше осягнути увесь символізм сценічного задуму. Художниця з освітлення — Світлана Змєєва.


«Лібрето озвалося в мені як відголосок власної історії, тому творити було одночасно і дуже натхненно, і дуже болісно, — коментує композитор Віктор Рекало. — У серці  музики — лейтакорд, складений з імені дорогої мені людини. Я переконаний, що в щирій, хоч і суб’єктивній, рефлексії можна віднайти зрозумілу для багатьох символічну мову. Трагедія нашої війни — не тільки на мапі, на полі бою, в новинах чи в спогадах про покинуті стіни. Вона в наших долях. Про це моя розповідь».


Творці вистави запевняють, що дорога додому починається тоді, коли ми з нього їдемо. Позиція команди: «Ми не будемо казати, що ми є «культурний фронт». Бо фронт у нашій країні лише один, максимально реальний...

 

Але якщо політики закликають європейський світ до розуму, то культура стукається до їхніх сердець. Дім — це процес, шлях, а отже, ми всі на шляху додому... І доки гуркіт залізниці невпинно супроводжує цю подорож, ми готові  ділитися з вами своїми історіями».


Проєкт реалізується за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та стабілізаційного фонду культури від Goethe-Institut.

 

Прем’єра відбудеться 30 січня 2024 року на сцені столичного Міжнародного центру культури та мистецтв (МЦКМ).

 

Ангеліна ВЕЛИКА