«Піаніст» з культурного десанту: військовий Михайло Олійник створює на передовій фортепіанні мініатюри

27.12.2023
«Піаніст» з культурного десанту: військовий Михайло Олійник створює на передовій фортепіанні мініатюри

Михайло Олійник з позивним «Піаніст» є учасником «Культурного десанту». (Фото з власного архіву.)

Ця музика вже звучала сотні разів у посадках, зруйнованих будівлях, полях, госпіталях, імпровізованих місцях концертів для захисників і захисниць.

 

Військові записували виконання Михайла Олійника на мобільний або просили скинути треки, адже цю музику створено для них — для їхнього заспокоєння, настрою, відпочинку, для того моменту, коли вони можуть опустити зброю і лише на мить скинути тягар війни.


Нещодавно «Піаніст» — військовий ЗСУ й учасник «Культурного десанту» Михайло Олійник — випустив альбом фортепіанних творів, написаних на передовій. Назва музичної збірки — «Мить».


Військовослужбовець 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ як учасник «Культурного десанту» трохи не щодня грає по кілька концертів на передовій.

 

Композитор розповідає: «Для мене честь — ділитися творчістю з нашими воїнами. Бувають моменти, коли розумієш, що цей виступ, можливо, для когось останній… Це надає ваги кожній ноті, кожному слову, сказаному чи заспіваному. Почуті історії та побачене на передовій я перетворюю на музичні історії. Ними хочу поділитися зі слухачем і нагадати, що лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити Перемогу».


Композиції є короткими і спеціально легкими для сприйняття, такими, які не обтяжують слухача, утім яскраво передають емоцію чи враження. Жанр «музичного моменту» є традиційним для класичної музики, але зараз він пишеться в умовах війни, де мить має вирішальне значення.


До альбому увійшло 7 композицій, які Михайло створював у зоні бойових дій у перервах між концертами. Це «Донбас» та «Гуляйполе» — враження від служби на Донеччині та Запоріжжі.

 

У них відлуння битв, які точаться там упродовж століть. «Молитва за Побратимів» — це як мить світла й надії. «Танець води» — про стихію, що дарує переважно життя, але інколи й масштабні руйнування.

 

«Музична скринька» — про найцінніші миті, що залишаються в серці. «Персикове небо» — про мить безкрайньої любові. А «Українське небо» — як мрія про мирне та вільне життя після нашої Перемоги.


Альбом «Мить» Михайла Олійника був записаний під час відпустки військовослужбовця після перших трьох місяців служби. Створювали його на студії Jenny Records у Львові, а також EMELY Records у Запоріжжі. Звукорежисер — Мар’ян Криськів. Дизайн обкладинки — Анастасія Лисенко.


Михайло Олійник — композитор, піаніст, музичний продюсер. Випускник Київської муніципальної академії музики імені Глієра та Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, а також Міжнародної програми Creative Enterprice для креативних підприємців. Лауреат премії імені Станіслава Людкевича в галузі культури Львівської обласної державної адміністрації.


Засновник компанії OLI Music. У цивільному житті створює музику для артистів і бізнесу. Є коучем для молодих музикантів, виступає як лектор з темами про авторське право.

 

У 2023 році заснував інноваційну навчальну програму Music StartUp для молодих музикантів з ефективного розвитку творчого проєкту, що проводилася за фінансової підтримки Європейського Союзу та фонду «Ізоляція».


У квітні цього року мобілізований до лав Збройних сил України, 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка і є учасником «Культурного десанту», що займається морально-психологічною підтримкою захисників і захисниць на передовій.