У Національному музеї Чорнобиля представили першу віртуальну екскурсію для VR-шоломів

01.11.2023
У Національному музеї Чорнобиля представили першу віртуальну екскурсію для VR-шоломів

Віртуальна екскурсія у VR-шоломах. (Фото надане Solaris agency.)

Європейський інститут Чорнобиля за підтримки Українського культурного фонду представили першу віртуальну екскурсію для VR-шоломів у Національному музеї Чорнобиля.

 

Головна мета проєкту Chornobyl X — підкреслити історичну значущість та важливість Чорнобиля для самоідентифікації українців та усього світу.


Упродовж останніх чотирьох місяців відбувалася перша діджиталізація експонатів та архівів Національного музею «Чорнобиль».

 

За цей час спеціалісти Європейського інституту Чорнобиля відсканували понад тисячу експонатів та документів, які сьогодні мають історичну цінність.

 

Цифрова колекція високоякісних 3D-моделей та фотографій документів, артефактів та експонатів тепер буде доступна в онлайн-архіві для дослідження.


Однак головною особливістю проєкту Chornobyl X є створення першої віртуальної екскурсії в Національному музеї «Чорнобиль» для VR-шоломів на основі оцифрованих експонатів. Відвідати віртуальну екскурсію може кожен у музеї з 1 листопада.


Інноваційний проєкт Chornobyl X об’єднує технології, культуру та історію в єдиному просторі, надаючи можливість дослідити історію Чорнобиля в новому світлі, та змінює спосіб, яким ми сприймаємо історію та культурну спадщину.

 

Завдяки VR-екскурсії відвідувачі музею можуть не лише роздивлятися експонати у віртуальному форматі, а й почути їхні історії.

 

Проєкт включає різноманітність контенту, від експонатів чинної експозиції музею до унікальних об’єктів архівних фондів, таких, як, зокрема, документи, фотографії, мапи радіації, які раніше не були доступні широкому загалу.

 

Екскурсанти можуть відвідати просто  з музею Чорнобильську зону відчуження навіть під час обмежень воєнного стану — завдяки вражаючій реалістичності VR-екскурсії.


Розробив VR-екскурсію режисер Валерій Коршунов, голова Європейського інституту Чорнобиля, дослідник культурної спадщини Чорнобиля, котрий має понад 5 років досвіду у створенні імерсивних проєктів на важливі соціальні теми.

 

Він коментує: «Масштабне знищення культурної спадщини під час війни є трагічною реальністю. Адже втрата культурної спадщини — це втрата історії та частини ідентичності. Українці сьогодні потребують популяризації інформації довкола трагедії Чорнобиля та залучення нових поколінь до розмов про неї. Ця травматична історія стала основою самоідентифікації нашої країни, адже мала великий вплив на становлення України як держави, тож інформаційна грамотність щодо цієї теми надзвичайно важлива. Цей проєкт — реальна можливість зберегти, залучити до вивчення та передати цінну культурну спадщину про Чорнобиль майбутнім поколінням за допомогою сучасних технологій».